sâmbătă, 10 iulie 2021

Ciorbă de fasole verde cu ciolan afumat, cu sos românesc

Ingrediente

1 kg ciolan sau carne afumatã (cu mai mult os), 500 g fasole verde, 500 g suc de roșii, 1 ceapă mijlocie, o linguriță cu vârf făină, 100 ml smântână, frunze de pătrunjel și țelină, 1 ramură mică de cimbru, 2 linguri ulei sare.

Mod de preparare

Carnea se pune la fiert în 3 l apă rece și, după circa o oră, când carnea s-a fiert pe jumătate, se adaugă păstăile de fasole, curățate și rupte în câte 2-3 bucăți, și ceapa, tăiată mărunt. După ce au fiert carnea și fasolea, se adaugă sucul de roșii și ramura mică de cimbru. Făina se rumenește într-o tigăiță fără grãsime, până ce capătă culoarea maro deschis, amestecând mereu, la foc mic (nu direct pe flacără), altfel se va arde repede. Se ia de pe foc, se pun două linguri cu ulei și o linguriță cu ceapă rasă fin sau tăiată mărunt, se amestecă de câteva ori, ca să se încorporeze făina în grăsime, se adaugă câte puțină ciorbă fierbinte, amestecînd bine să nu se formeze cocoloașe, se adaugă în restul de ciorbă, se amestecă și se lasă să fiarbă câteva clocote, ca să se lege cu făina, apoi se ia de pe foc. Smântâna se bate bine cu o lingură de apă rece, se diluează cu puțină ciorbă fierbinte și apoi se amestecă cu restul de ciorbă. Nu se mai fierbe. Se sărează și se aromează cu frunze de pătrunjel și țelină. Se poate pregăti la fel și fără carne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu