duminică, 29 august 2021

Varză la butoi, nepritocită

Ingrediente

20-30 căpățâni de varză, 4 rădăcini hrean, 4-5 sfecle roșii, 10 ramuri de cimbru, 10 ramuri mărar, 4-6 ramuri vișin, un pumn boabe de porumb, 1 legătură frunze de țelină, 1 legătură frunze de hrean, 1 gutuie, 15 linguri sare neiodată (grunjoasă, pentru murături).

Mod de preparare

Se curăță varza de frunzele exterioare, se scoate cotorul (sau se crestează cotorul cu cuțitul și se pune puțină sare în crestături). Se pun pe fundul butoiului 4-5 ramuri de cimbru, 4-5 ramuri de mărar, jumătate din boabele de porumb, se adaugă verzele, amestecate cu sfecla roșie, rădăcinile de hrean și gutuia. Se adaugă restul de boabe de porumb. Se acoperă cu restul de ramuri de cimbru, mărar și vișin (în așa fel încât să acopere ca o plasă verzele). Se prepară saramura din câte o lingură de sare grunjoasă dizolvată în câte un llitru de apă clocotită (pentru un butoi de 100 l sunt necesari circa 15 l de saramură). Se toarnă cu grijă saramura în butoi (până acoperă complet verzele), se pune o greutate peste ramurile de vișin - ca să păstreze verzele scufundate în saramură -, se înfiletează capacul, se pune în cămară și se lasă la murat timp de 6-8 săptămâni, fără a se mai umbla la el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu