1,5 kg dulceață de afine
Ingrediente
1 kg afine, 750 g zahăr tos, 110 ml apă, zeama de la o lămâie.
Mod de
preparare
Se pune zahărul tos într-o cratiță largă, cu pereți înalți.
Se toarnă peste 110 ml de apă rece și zeama de la o lămâie. Se pune cratița pe
foc mare și se fierbe un sirop de zahăr, amestecând ocazional și urmărind să nu
se caramelizeze. Din momentul în care a început să fiarbă se lasă încă 5
minute. Afinele conțin pectină, care va lega și mai bine siropul. Se pun
fructele în siropul fierbinte și se amestecă ușor cu o lingură de lemn, cu
grijă să nu se zdrobească, până când dulceața ajunge la fierbere și se reduce
focul când începe să se umfle. Se culege mereu spuma de la suprafță. Din
momentul în care dulceața de afine a început să fiarbă, se lasă încă 10 minute.
Fructele au devenit
translucide, semn ca au început să absoarbă siropul de zahăr din jur. Se
stinge focul de sub cratiță și se acoperă imediat cu un ștergar de bucătărie,
udat cu apă rece și stors. Se lasă dulceața să se răcească, până la temperatura
camerei. Se umplu borcanele cu dulceață și se închid cu capacele cu filet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu