vineri, 22 octombrie 2021

Lichior de trandafiri (Trandafirată)

Un lichior fin și aromat cu o culoare de ambră asemănătoare coniacului învechit. Se folosesc petalele de trandafiri roz comestibili (Trandafiri de Damasc) care sunt foarte, foarte parfumați. Acești trandafiri comestibili se recunosc după culoarea roz intens și după corola extrem de bogată – petalele fiind dispuse pe foarte multe rânduri. Denumirea lor științifică este Rosa X Damascena. Lichiorul de trandafiri se servește cu cuburi de gheață. El poate fi folosit și la prepararea unor cocktailuri, la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură sau la aromatizarea anumitor creme. Rețeta de trandafirată sau lichior de trandafiri este extrem de simplă și are la bază petalele de trandafir, vodca și un sirop din zahăr. Nu se folosește miere, pentru că aceasta fermentează, pe lângă că va acoperi aroma trandafirilor și va schimba gustul lichiorului.

800 ml trandafirată sau lichior de trandafiri

Ingrediente

100 g petale de trandafiri, 500 g vodcă 40% (sau 250 ml alcool dublu rafinat de 96%+250 ml apă), 250 g zahăr, 100 ml apă, 1 linguriță zeamă de lămâie.

Mod de preparare
Se spală trandafirii și se scutură de eventualele insecte care se ascund printre petale.

Se scot petalele cu grijă și se așează într-un borcan încăpător.

Se toarnă deasupra vodca și se amestecă bine.

Se apasă (zdrobesc) parțial petalele cu un cilindru de lemn. Poate fi un sucitor sau o lingură de lemn mai solidă (sau cu un dispozitiv special pentru zdrobit limetele pentru Caipirinha sau alte cocktailuri). Nu se folosește pistilul pentru mujdei pentru că va lăsa miros de usturoi.

Se pune borcanul într-un loc răcoros și întunecat (cămară) până a doua zi.

Petalele de trandafir nu au apă ca alte fructe (cireșe, vișine, zmeură etc.) așa că acest lichior de trandafiri se îndulcește cu un sirop menit să mai scadă cele 38-40 grade ale vodcii.

A doua zi se prepară un sirop din 100 ml apă cu 250 ml zahăr și o linguriță de zeamă de lămâie. Se lasă să fiarbă câteva minute, după care se lasă la răcit.

Se toarnă apoi siropul peste petalele care și-au micșorat deja considerabil volumul.

Se amestecă totul bine și se lasă borcanul în același loc ferit de lumină și căldură pentru 4 săptămâni (acoperit cu o farfurioară, nu cu capac ermetic). Din când în când se amestecă în el cu o lingură de lemn.

Petalele de trandafir își pierd culoarea frumoasă în timpul macerării. Se strecoară maceratul de trandafiri și se presează bine de tot petalele de trandafiri în strecurătoare, pentru a ieși tot lichidul și toată aroma. Apoi se strecoară lichidul de două ori printr-o pânză deasă.

Culoarea finală a acestui lichior de trandafiri este oranj spre chihlimbar, exact ca unui coniac.

Se îmbuteliază în sticle care se închid bine cu dopuri de plută, și care se pot ține în cămară, în dulap, oriunde se dorește.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu