3 borcane de 250 g de gem de cireșe mărunțite
Ingrediente
1 kg cireșe curățate, fără sâmburi, 400 g zahăr, zeama de
la ½ lămâie.
Mod de
preparare
Se spală cireșele și se curăță de codițe și de frunze. Se
scot sâmburii și se cântăresc cireșele. Se trec cireșele prin mașina de tocat
carne, folosind sita cu găurile cele mai mari. Astfel vor rămâne și bucățele
mai mari de fruct în acest gem.
Se alege o cratiță încăpătoare (largă și înaltă) în care se
pun cireșele mărunțite, zahărul și zeama de lămâie. Aceasta are rol
antizaharisire dar și antioxidare (păstrează culoare vie a fructelor).
Se amestecă totul și se pune oala pe foc mediu, așezată
pe un disc metalic perforat (cu rol de disipare uniformă a căldurii), astfel
scazând șansele ca gemul să se prindă. Se amestecă permanent, până ce gemul a
ajuns la punctul de fierbere. Din acel moment se lasă să fiarbă până când gemul
va avea consistența optimă. Se umplu borcanele cu gemul fierbinte și se înfiletează
etanș capacele. Borcanele pot fi duse direct în cămară.
Acest gem de cireșe este bine legat, are consistență
perfectă (nu e apos) și se întinde ușor pe felii de pâine cu unt, clătite,
pancakes. El poate fi folosit și la umplerea prăjiturilor sau fursecurilor
deoarece este ca o pastă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu