Lichiorul de mentă este foarte reconfortant, aromat și gustos dacă este preparat cu cap și se folosesc ingrediente de calitate. Desigur că lichiorul de casă nu va avea culoarea celui din comert care este mult mai verde datorită coloranților. Acest lichior are o culoare naturală datorată procesului de oxidare al frunzelor verzi de mentă. Lichiorul de mentă nu este un ceai de mentă (adică o fiertură) amestecat cu un rachiu. Acest lichior de mentă este preparat la rece, cu frunze verzi (proaspete) de mentă de grădină, puse la macerat în alcool inodor și ulterior îndulcit. Deoarece menta nu este zemoasă, ca fructele, și nu lasă apă, trebuie făcut un sirop de zahăr care să reducă din gradele alcoolului. Un lichior are între 22-30° și acestea trebuie obținute prin coborâre de la cele 38° ale vodcii sau cele 96° ale alcoolului dublu rafinat.
500 ml lichior de mentă
Ingrediente
1 mănunchi de mentă (circa 50/60 g), 250 ml vodcă 40% (sau 125 ml alcool
dublu rafinat 96° și 125 ml apă rece), 200 ml apă, 125 g zahăr
Mod de preparare
Se curăță menta, se spală și se șterg bine de tot cu un șervet curat. Se
păstrează și tijele mai groase, nu doar frunzele.
Se scot frunzele de pe tijă. Tijele se taie cu o foarfecă, deoarece sunt
destul de lemnoase.
Se toacă mărunt frunzele de mentă, pentru a ieși cât mai bine aroma.
Se pune menta tocată și tijele într-un borcan și deasupra se toarnă vodca.
Se închide ermetic borcanul cu capacul din dotare. Dacă se folosește alcool
dublu rafinat de 96° atunci se pun doar 125 ml din el și restul de 125 ml apă
rece.
Se păstrează acest macerat la frigider (întuneric și răcoare) timp de 2
săptămâni. Sau se învelește borcanul în folie de aluminiu și se pune într-o
pivniță răcoroasă.
Se face un sirop din 200 ml apă și 125 ml zahăr. Se lasă să scadă până
rămân circa 250 ml.
Se lasă siropul la răcit, apoi la frigider pentru 2 ore.
Se strecoară maceratul de mentă și se presează bine menta în strecurătoare
pentru a ieși tot lichidul și toată aroma.
Se strecoară lichidul de două ori, printr-o pânză deasă.
Peste acest macerat se adaugă siropul răcit.
Cu ajutorul unei pâlnii se toarnă acest lichior de mentă în sticle cu dop
de plută și se închid bine.
Aceste sticle cu lichior de mentă se pot ține în cămară, în dulap, oriunde
se dorește. Doar dopul trebuie să închidă bine sticla.
Poate fi consumat ca atare sau în diferite cocktailuri, sau se pot însiropa
blaturi de tort sau prăjituri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu