marți, 12 octombrie 2021

Dulceață de gutui rase

3 borcane de dulceață de gutui rase

Ingrediente

500 g gutui rase, 400 g zahăr (nu mai puțin de 250 g), ½ lămâie.

Opțional: ½ baton de vanilie (sau 1 linguriăță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat Bourbon), 1 bucățică mică de 1 cm de baton de scorțișoară.

Mod de preparare

Gutuile se curăță de puf și se spală foarte bine. Se lasă la uscat. Pentru sirop se pun 3 felii de lămâie, se stoarce zeama din restul jumătății de lămâie, zahărul și 100 ml apă într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță mai largă. Se lasă totul să fiarbă până ce s-a legat un pic. Se rad repede gutuile, cu tot cu coajă (Coaja lor este gustoasă, sănătoasă și conține o mare parte din agentul natural de gelifiere – adică pectină). Rasul gutuilor dureaza doar 3-4 minute.

Fiecare gutuie rasă se adaugă imediat în sirop și se amestecă bine. Se pune tot acum și zahărul vanilat Bourbon. Opțional posat adăuga și un pic de scorțișoară. Se lasă această dulceță la fiert, timp de exact 1 minut (cronometrat din momentul în care ajunge din nou la fierbere). Se stinge focul, se trage cratița deoparte și se acoperă cu un ștergar umed. Se lasă să se răcească 15 minute. După ce s-a răcorit se pornește din nou focul (mediu) și se aduce iar la fierbere pentru 1 minut. Și se stinge din nou focul și se acoperă cratița cu ștergar umed. Am repetat această operațiune de 4 ori (în total). După fiecare fierbere/răcorire dulceața devine tot mai legată.

Se acoperă din nou vasul cu un ștergar curat umed și se lasă totul la răcit. Dacă s-au utilizat batoane de vanilie sau scorțișoară, se extrag acum din cratiță. Nu se fierbe dulceața mai mult de atât deoarece se va întări în borcane și va putea fi tăiată în felii cu cuțitul. Se toarnă dulceața în borcănele, se înfiletează capacele și se pun în cămară.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu