luni, 4 octombrie 2021

Gem de caise

Acest gem de caise (marmeladă) are tendința de a se prinde de cratiță, chiar dacă este amestecat constant. Gemul de caise stropește tare în timpul fierberii. Amestecatul rapid în cratiță împiedică formarea acestor stropi fierbinți.

4 borcane de 800 ml + 1 de 400 ml de gem de caise

Ingrediente

4 kg caise curățate de sâmburi, 2,8 kg zahar tos, zeama de la 2 lămâi, miezul de la sâmburii de caise.

Mod de preparare

Se spală caisele cu apă rece și se scurg bine. Se scot sâmburii. Caisele pot fi lăsate jumătăți, sau pot fi zdrobite/tocate, pot fi decojite sau nu. Se îndepărtează cu un cuțit părțile moi, maro, lovite sau stricate. Se așează caisele curățate într-o cratiță mare pentru gem (diametru de 50 cm), se stropesc imediat cu zeama de lămâie și acoperă cu zahărul tos. Se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă așa cam 30 de minute (nu peste noapte). Se așează o sită peste ochiul de aragaz, se dă focul la mediu și se pune cratita cu fructe la fiert. Durează cam 40 de minute până se încălzește și ajunge în regim de fierbere. Se amestecă constant. Gemul de caise nu se spumează (spre deosebire de dulcețuri). Din momentul în care a început să fiarbă se lasă încă 20 de minute, amestecând constant în cratiță. Când își schimbă culoarea, fructele devin ușor translucide și dispare spuma, se adaugă miezul de la sâmburii de caise. Se umplu borcanele calde (nu fierbinți) cu gemul cald și se închid imediat cu capacele cu filet.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu