4 borcane de 350 ml cu dulceață de pere.
Ingrediente
1 kg de pere, 1 kg zahăr, 50 ml apă, zeama de la 1 lămâie,
vanilie (2 plicuri zahăr vanilat sau ½ baton de vanilie sau 1 linguriță
extract)
Mod de
preparare
Perele pentru dulceață sunt pere mai tari, nu foarte
dulci, dar aromate (Cele moi se fac terci - sunt bune pentru gem sau nectar), pentru
că își păstrează textura și consistența. Se pot lăsa cu coajă sau se decojesc
în strat subțire, cu peelerul.
Se spală bine perele și se scot cotoarele. Imediat după
curățare se stropesc cu zeamă de lămâie, pentru a rămâne albe (pentru a nu se
oxida).Se taie perele în cubulețe cu latura de circa 2 cm sau se rad pe
răzătoarea mare. Se face un sirop din zahăr, apă și restul de zeamă stoarsă de
lămâie. Se lasă să fiarbă circa 5 minute, împreună cu vanilia (zahărul
vanilat). Se adaugă perele și se lasă să clocotească timp de 5 minute
(cronometrate din momentul în care dulceața a ajuns din nou la fierbere). Se
stinge focul, se pune cratița deoparte ca să se răcească, acoperită cu un
ștergar curat, bine udat cu apă rece și stors. După răcirea completă (care
durează niște ore bune) se scot perele cu o paletă perforată și se pune din nou
siropul la fiert, până se îngroașă. Când siropul are consistența mierii (dra nu
caramelizat) se adaugă din nou fructele în el și se lasă totul la fiert 5
minute (calculate din momentul în care dulceața ajunge din nou la fierbere).
Apoi se lasă dulceața la răcit, acoperită cu un ștergar umed. S-a repetat
operațiunea de răcire și fierbere a dulceții încă o dată deoarece perele au
fost foarte tari. Dacă se folosesc pere mai moi se oprește fierberea când
acestea încep să devină ușor translucide. După răcirea completă, dulceața poate
fi pusă în borcanele sterilizate și se înfiletează capacele. Se păstrează până
la 5 ani în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu