sâmbătă, 2 octombrie 2021

Gem de căpșuni

Pentru un gem de căpșuni se iau în calcul 500 g de zahăr la fiecare kg de fructe curățate (cântărite după îndepărtarea codițelor). Cantitatea de zahăr poate varia între 350 – 700 g per kg de fruct, dar trebuie ținut cont de faptul că zahărul este un conservant natural și, cu cât se va pune mai puțin, cu atât crește riscul fermentării sau mucegăirii gemurilor. 

2 borcane de 800 g de gem de căpșuni

Ingrediente

2 kg căpșuni, 1 kg de zahăr tos, 6 g sare de lămâie sau zeama de la ½ de lămâie.

Mod de preparare

Se umple chiuveta cu apă rece și am așezat fructele în ea. Se agită ușor cu mâna pentru îndepărtarea particulelor de pământ și a paielor de pe fructe. Fructele se spală cu codițe cu tot. Se ăndepărtează codițele. Se așează căpșunile într-o cratiță și se presară cu trei sferturi de plic de sare de lămâie (un plic are 8 g). Daca nu se folosește sare de lămâie (care este acid citric cristalizat) se pot stropi fructele cu zeama de la o jumătate de lămâie. Peste fructe se toarnă 1 kg de zahăr tos și se scutură ușor cratița ca să fie cuprinse parțial fructele de el. Se acoperă cratița cu un ștergar de bucătărie și se lasă peste noapte. A doua zi se amestecă bine în ea cu lingura. Se pune cratița pe foc mediu. Se amestecă pentru a ajuta evaporarea apei din el. Se culege spuma de la suprafață. Se amestecă continuu până la final. Se fierbe până își schimbă culoarea și consistența și fructele devin ușor translucide (absorb zahărul), circa 20 de minute după ce a început să clocotească. Se stinge focul și se lasă cratița pe loc 15 minute. Se umplu borcanele călduțe cu gem de căpșuni fierbinte, în mod treptat treptat, adică câte un polonic de gem pe fundul fiecărui borcan și apoi se revine la primul și tot așa, până la 1 cm sub buză și se închid repede cu capacele lor. Astfel, borcanele se încălzesc treptat de la gemul fierbinte. Se întorc cu fundul în sus și se lasă la răcorit câteva ore. Rezista în timp și 10-15 ani.

Pentru a obține un gem mai vâscos se vor folosi coji și căsuțe de sâmburi de la mere, așezate într-un săculeț din tifon dublu, bine legat, se fierb împreună cu gemul și, la final, se aruncă. Ele contin pectină – un gelifiant natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu