4 borcane de 400 ml de compot de gutui
Ingrediente
1 kg gutui,
250 g zahăr, vanilie (1 plic de zahăr vanilat sau ½ păstaie sau 1 linguriță
extract), 1 baton de scorțișoară, 3-4 cuișoare, 1 lămâie, 1 l apă.
Mod de
preparare
Se spală gutuile cu apă rece și se freacă bine cu o cârpă curată de bucătărie pentru a le îndepărta puful. Se curăță gutuile de cotor și semințe (dacă au coaja subțire nu e nevoie să fie decojite). Se pun feliile de gutui în apă cu zeamă de lămâie ca să nu se oxideze. Se umple un borcan cu fructele pregătite și se toarnă apă simplă deasupra lor, apoi se scurge și se măsoară. Se înmulțește apoi cantitatea de apă cu numărul de borcane. Într-o crăticioară se pune zahărul, feliile de lămâie și apa. Păstaia de vanilie se taie, se scot semințele și se pun în sirop (atât semințele, cât și păstaia) împreună cu cuișoarele și batonul de scorțișoară. Se pune totul la fiert. Se lasă siropul să fiarbă circa 5 minute, la foc mic. Siropul fiert se lasă la răcorit cel puțin 10 minute. Se pun feliile de gutuie în borcane, așezate pe o tavă metalică (care să preia șocul termic și să prevină pleznirea lor) și se toarnă peste ele siropul cald. Se scutură ușor borcanele, ca să iasă bulele de aer, și se completează cu sirop până aproape de buza lor. Se așează batonul de scorțișoară și cuișoarele. Se închid borcanele și se fierb în bain Marie circa 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă, sau la cuptor (40-45 min). După încheierea timpului de fierbere, în baie de apă și abur sau la cuptor, borcanele cu compot de gutui se lasă la răcorit în aceeași oală sau în cuptor, timp de câteva ore, apoi se pun în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu