1 borcan de 320 ml de compot de pere
Ingrediente
400 g pere (4 pere), 2-3 felii de lămâie, 1 lingură zeamă
de lămâie, 50 g zahăr, 1 baton de vanilie sau ½ plic zahăr
vanilat, 250 ml apă.
Mod de
preparare
Perele se spală, se lasă la scurs, se taie în două, apoi
în sferturi. Se îndepărtează cotoarele și codițele (dacă au coaja subțire nu e
nevoie să fie decojite). Într-un castron cu apă rece se așează sferturile de
pere cu zeama și feliile de lămâie. Se umple un borcan cu fructele pregătite și
se toarnă apă simplă deasupra lor, apoi se scurge și se măsoară. Într-o
crăticioară se pune zahărul, feliile de lămâie și apa. Păstaia de vanilie se
taie, se scot semințele și se pun în sirop (atât semințele, cât și păstaia). Se
pune totul la fiert. Se lasă siropul să fiarbă circa 5 minute, la foc mic.
Siropul fiert se lasă la răcorit cel puțin 10 minute. Se pun feliile de pere în
borcan, așezat pe o tavă metalică (care să preia șocul termic și să prevină
pleznirea lui) și se toarnă peste ele siropul cald. Se scutură ușor borcanul,
ca să iasă bulele de aer, și se completează cu sirop până aproape de buza lui. Se
așează batonul de scorțișoară și cuișoarele. Se închide borcanul și se fierbe
în bain Marie circa 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa
începe să fiarbă, sau la cuptor (40-45 min). După încheierea timpului de
fierbere, în baie de apă și abur sau la cuptor, borcanul cu compot de pere se
lasă la răcorit în aceeași oală sau în cuptor, timp de câteva ore. Apoi se pune
în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu