joi, 10 iunie 2021

Compot de pere

1 borcan de 320 ml de compot de pere

Ingrediente

400 g pere (4 pere), 2-3 felii de lămâie, 1 lingură zeamă de lămâie, 50 g zahăr, 1 baton de vanilie sau ½ plic zahăr vanilat, 250 ml apă.

Mod de preparare

Perele se spală, se lasă la scurs, se taie în două, apoi în sferturi. Se îndepărtează cotoarele și codițele (dacă au coaja subțire nu e nevoie să fie decojite). Într-un castron cu apă rece se așează sferturile de pere cu zeama și feliile de lămâie. Se umple un borcan cu fructele pregătite și se toarnă apă simplă deasupra lor, apoi se scurge și se măsoară. Într-o crăticioară se pune zahărul, feliile de lămâie și apa. Păstaia de vanilie se taie, se scot semințele și se pun în sirop (atât semințele, cât și păstaia). Se pune totul la fiert. Se lasă siropul să fiarbă circa 5 minute, la foc mic. Siropul fiert se lasă la răcorit cel puțin 10 minute. Se pun feliile de pere în borcan, așezat pe o tavă metalică (care să preia șocul termic și să prevină pleznirea lui) și se toarnă peste ele siropul cald. Se scutură ușor borcanul, ca să iasă bulele de aer, și se completează cu sirop până aproape de buza lui. Se așează batonul de scorțișoară și cuișoarele. Se închide borcanul și se fierbe în bain Marie circa 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă, sau la cuptor (40-45 min). După încheierea timpului de fierbere, în baie de apă și abur sau la cuptor, borcanul cu compot de pere se lasă la răcorit în aceeași oală sau în cuptor, timp de câteva ore. Apoi se pune în cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu