miercuri, 2 iunie 2021

Găluște cu prune (gomboți, gombóc, Knödel, Kniddel, knédli, knedle cu prune)

Ingrediente

10-20 prune (în funcție de dimensiuni), 800 g cartofi fierți în coajă, 250-300 g făină (în funcție de soiul cartofilor), 2 ouă întregi, 1 linguriță rasă sare.

Pesmet rumen: 250 g pesmet, 100 g unt, 100 g zahăr tos.

Pentru servit: zahăr pudră vanilat (amestecat cu scorțișoară măcinată – opțional)

Mod de preparare

Se pun la fiert cartofii în coajă, într-o oală mare, cu apă ușor sărată. După ce aceștia au fiert (se testează cu furculița) se scurg de apa fierbinte și se lasă 10 minute la răcorit. Se decojesc cât sunt calzi (nu fierbinți) și se zdrobesc sau se rad pe răzătoarea mică. În castronul cu cartofii zdrobiți (calzi) se pun cele 2 ouă întregi, sarea și o parte din făină (circa 200 g). Nu se pune toată făina de la început, deoarece depinde de cât de umezi sunt cartofii. Se frământă cu mâna compoziția și, dacă este încă lipicioasă și moale, se asdaugă și restul de făină. Acest aluat pentru găluște cu prune este unul moale. Fiind un aluat lipicios, modelarea găluștelor cu prune se face cu mâna udă. Se iau bucăți din compoziție, se aplatizează în formă de discuri de circa 10-12 cm în diametru și având o grosime de aproximativ 1 cm, și se așeazpă câte o prună în mijlocul lor (dimensiunile discurilor de aluat variază în funcție de mărimea prunelor). Se pliază marginile aluatului peste prună și se închide bine acolo. Se procedează la fel cu restul, și se așează pe un ștergar de bucătărie înfăinat. Se pune la fiert apa într-o oală mare - de circa 5-6 l - și se adaugă 2 lingurițe cu sare. Când apa începe să clocotească se pun în ea găluștele. La început se duc la fund – trebuie “ajutate” puțin cu o paletă ca sa nu se lipească de oalță –  apoi se ridică singure la suprafață. În timpul fierberii, ele trebuie să plutească liber în apa fierbinte. Se fierb circa 10-15 minute (începând din momentul în care apa iclocotește din nou), la foc mic, fără capac. Gălustele se umflă în timp ce fierb, motiv pentru carre fierberea lor trebuie supravegheată să nu dea în foc. Într-o tigaie largă, antiaderenta, se pșune la topit untul. Când este topit, se toarnă rapid pesmetul și se amestecă bine cu o spatulă, la foc mediu spre mic. Se prăjește încet acest pesmet până ce absoarbe tot untul topit și îșă schimbă culoarea, rumenindu-se. Spre final se adaugă zahărul tos. Se ia tigaia de pe foc și se amestecă bine totul cu spatula. Zahărul se va carameliza pe alocuri.

Se pescuiesc găluștele din oală cu o spumieră și se scurg un pic. Se așează direct în tigaia cu pesmet rumen și se tăvălesc bine prin el, ca să fie acoperitete uniform.

Se scot pe un platou și se presară cu zahăr pudră, opțional amestecat cu un pic de scorțișoară (sau vanilie, după gust). Găluștele se taie ușor cu furculița (nu sunt tari).

Se servesc fierbinți și, fiind moi, pot fi tăiate ușor cu furculița. Pe măsură ce se răcesc ele devin mai tari și mai cleioase. Pot fi reîncălzite a doua zi în cuptorul cu microunde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu