1 borcan de 800 ml de compot de prune
Ingrediente
600 g prune intregi, 60 g zahăr, 1 baton scorțișoară (sau
pudră), 450 ml apă.
Mod de
preparare
Prunele se spală și se lasă la scurs. Li se îndepărtează
codițele. Se umple un borcan cu fructele pregătite și se toarnă apă simplă
deasupra lor, apoi se scurge și se măsoară. Într-o crăticioară se pune zahărul,
apa și batonul de scorțișoară (sfărâmat în bucățele). Se pune totul la fiert.
Se lasă siropul să fiarbă circa 5 minute, la foc mic. Siropul fiert se lasă la
răcorit cel puțin 10 minute. Se pun prunele în borcan, așezat pe o tavă
metalică (care să preia șocul termic și să prevină pleznirea lui) și se toarnă
peste ele siropul cald. Se scutură ușor borcanul, ca să iasă bulele de aer, și se
completează cu sirop până aproape de buza lui. Se închide borcanul și se fierbe
în bain Marie circa 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa
începe să fiarbă, sau la cuptor (40-45 min). După încheierea timpului de
fierbere, în baie de apă și abur sau la cuptor, borcanul cu compot de prune se
lasă la răcorit în aceeași oală sau în cuptor, timp de câteva ore. Apoi se pune
în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu