sâmbătă, 12 iunie 2021

Compot de prune întregi

1 borcan de 800 ml de compot de prune

Ingrediente

600 g prune intregi, 60 g zahăr, 1 baton scorțișoară (sau pudră), 450 ml apă.

Mod de preparare

Prunele se spală și se lasă la scurs. Li se îndepărtează codițele. Se umple un borcan cu fructele pregătite și se toarnă apă simplă deasupra lor, apoi se scurge și se măsoară. Într-o crăticioară se pune zahărul, apa și batonul de scorțișoară (sfărâmat în bucățele). Se pune totul la fiert. Se lasă siropul să fiarbă circa 5 minute, la foc mic. Siropul fiert se lasă la răcorit cel puțin 10 minute. Se pun prunele în borcan, așezat pe o tavă metalică (care să preia șocul termic și să prevină pleznirea lui) și se toarnă peste ele siropul cald. Se scutură ușor borcanul, ca să iasă bulele de aer, și se completează cu sirop până aproape de buza lui. Se închide borcanul și se fierbe în bain Marie circa 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă, sau la cuptor (40-45 min). După încheierea timpului de fierbere, în baie de apă și abur sau la cuptor, borcanul cu compot de prune se lasă la răcorit în aceeași oală sau în cuptor, timp de câteva ore. Apoi se pune în cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu