joi, 24 iunie 2021

Varză murată tocată, la borcan

1 borcan de 1250 ml de varză murată tocată

Ingrediente

800 g varză (albă: 400g, roșie: 400 g), 1 linguriță chimen, cimbru, mărar uscat, sare.

Saramură: 20 g sare la 1 l apă.

Mod de preparare

Varza se curăță de frunzele din exterior, se spală și se rade pe o răzătoare sau se taie din cuțit astfel încât să fie foarte subțire. Cotoarele se aruncă. Varza tăiată se sărează ușor și se lasă 15 minute într-un castron ca să se înmoaie. Se îndeasă varza în borcan. După ce a stat un pic cu sare, varza înmuiată încape mai bine în borcan. Se pune la fiert 1 l de apă cu 20 g sare (în mod normal se pun 25 g sare la 1 litru însă acum și varza este puțin sărată). Saramura se lasa la fiert 2-3 minute apoi se stinge focul și se lasă 10 minute la răcit. Deasupra se pun condimentele: chimen semințe, cimbru uscat, flori si bețe de mărar uscate. Se îndeasă bine de tot. Se așează borcanul pe o tavă metalică și cu un polonic se toarnă saramura fierbinte peste varză. Nu se umple borcanul deodată ci se toarnă câte puțină saramură fierbinte, apoi se reia operațiunea, pentru a evita să se crape borcanul. Se scutură bine borcanul pentru a ieși aerul. Daca e nevoie se completează cu saramură. Borcanul cu varză tocată nu se închide etanș din prima zi, ci se acoperă pentru 24 de ore cu un capac provizioriu (farfurioară). Procesul de fermentație va începe și se va forma o spumă care nu trebuie aruncată. A doua zi se pune 1 lingură de oțet în borcan, se înfiletează capacul și se pune în cămară.  Murarea durează 2-3 săptămâni însă varza tocată rezistă bine și peste 1 an.

Dacă borcanul începe să facă bule de gaz și se aude cum fâsâie pe la capac, se poate deschide ca să se elibereze gazele și apoi se închide la loc.

Dacă moarea (saramura fermentată) dă semne de „băloșire” trebuie vânturată (pritocită) murătura. Se deschide capacul, se scurge moarea într-un castron și apoi se toarnă la loc. Acest proces oxigenează saramura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu