6 borcane de 370 ml de compot de mere
Ingrediente
1 kg mere
curățate, 150-250 g zahăr, 1 baton scorțișoară, 5-6 cuișoare, 1 baton vanilie, 1
l apă, 1 lămâie.
Mod de preparare
Se curăță merele de cotor și semințe (dacă au coaja
subțire nu e nevoie să fie decojite). Se stropesc merele cu zeamă de lămâie să
nu se oxideze. Într-un
borcan de 370 ml intră aproximativ 150-160 g mere. Se umple un
borcan cu fructele pregătite și se toarnă apă simplă deasupra lor, apoi se
scurge și se măsoară. Se înmulțește apoi cantitatea de apă cu numărul de
borcane. Într-o crăticioară se pune zahărul, feliile de lămâie și apa. Păstaia
de vanilie se taie, se scot semințele și se pun în sirop (atât semințele, cât
și păstaia) împreună cu cuișoarele și batonul de scorțișoară. Se pune totul la
fiert. Se lasă siropul să fiarbă circa 5 minute, la foc mic. Siropul fiert se
lasă la răcorit cel puțin 10 minute. Se pun feliile de gutuie în borcane,
așezate pe o tavă metalică (care să preia șocul termic și să prevină pleznirea
lor) și se toarnă peste ele siropul cald. Se scutură ușor borcanele, ca să iasă
bulele de aer, și se completează cu sirop până aproape de buza lor. Se așează
batonul de scorțișoară și cuișoarele. Se închid borcanele și se fierb în bain
Marie circa 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să
fiarbă, sau la cuptor (40-45 min). După încheierea timpului de fierbere, în
baie de apă și abur sau la cuptor, borcanele cu compot de mere se lasă la
răcorit în aceeași oală sau în cuptor, timp de câteva ore. Apoi se pun în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu