luni, 8 martie 2021

Chilli con carne

Ingrediente

3 ardei iuți, 2 cepe, 4 căței de usturoi, 500 g carne tocată de vită, 1 lingură oregano, 1 vârf de cuțit praf de chimen, 3 roșii opărite (fără pieliță), 2 linguri bulion, 200 g fasole boabe fiartă, 100 ml supă de legume, sare, piper, ulei.

Mod de preparare

Ceapa tocată se călește câteva minute în ulei. Se adaugă carnea tocată și usturoiul presat și se lasă 15 minute pe foc. Se condimentează carnea cu sare, piper, oregano și chimen, se adaugă ardeiul iute tocat, supa de legume, bulionul, roșiile bucățele și fasolea fiartă și se lasă 20 minute să fiarbă până scade. Trebuie să aibă consistența unui sos gros.

duminică, 7 martie 2021

Ton în sos picant de iaurt

Ingrediente

6 porții file de ton, 250 ml iaurt, 200 ml lapte de cocos, ½ lămâie, 10 g curry, 10 g enibahar pulbere,10 frunze de busuioc, 5 căței de usturoi, 10 g sare, 1 lingură de ulei, 5 g șofran, 1 legătură de mărar, 25 g coniac fin.

Mod de preparare

Fileul de pește se usucă bine într-un prosop sau hârtie de bucătărie. Uleiul se pune într-un bol, peste care se pune usturoiul bine pisat, mărarul taiat foarte mărunt și zeama de la lămâie. Se amestecă până ce compoziția devine omogenă, apoi se pun toate celelalte ingrediente și se amestecă în continuare până face un pic de spumă. Se pun fileurile în această pastă și se lasă la rece circa 5 ore. Grătarul se încinge foarte bine și se pun fileurile de pește, fără să fie scuturate de compoziție, care se întorc pe cealaltă parte după circa 2-3 minute, iar după alte 2-3 minute se iau de pe grătar, se pun pe un platou, peste care se toarnă restul de compoziție din bol.

Mod de servire

Se servește cu multe legume crude, așezate pe platou în jurul peștelui.

 

Pui adobo

Ingrediente

4 fileuri piept pui (aproximativ 150 g bucata, dezosate și fără piele), ½ cană sos de soia, ½ cană oțet de vin, 1 cană apă, 10 căței de usturoi sau 5 lingurițe de praf de usturoi.

Mod de preparare

Se dă în clocot sosul de soia cu oțetul, apa și usturoiul zdrobit (sau praful de usturoi). Se adaugă carnea de pui și se fiebe la foc mic 30-40 minute

Mod de servire

Se servește cu orez fiert la abur și legume.

Salată siciliană

Ingrediente

500 g cartofi copți, 500 g mere crețești, 400 g țelină;

maioneză: 1 ou, 120 g ulei, ½ lămâie, sare, piper.

Mod de preparare

Cartofii, bine spălați și uscați, se coc în cuptor. Se curăță calzi, se lasă să se răcească și se taie. Țelina, curățată și spălată, se taie foarte subțire, ca tăițeii. Merele se curăță și se taie felii. Se amestecă totul într-o salatieră. Se prepară maioneza și se amestecă cu celelalte. Salata se poate consuma și a doua zi.

sâmbătă, 6 martie 2021

Sos pentru spaghete al pesto

Ingrediente

frunze de busuioc proaspăt, ulei de măsline extra virgin, usturoi, parmezan ras, muguri de pin, sare, piper

Mod de preparare

Busuiocul, împreună  cu uleiul, usturoiul, parmezanul ras și mugurii de pin se mixează într-un vas timp de 5 minute, până când pasta devine omogenă.

Mod de servire

Se servește cu spaghete.

Tiramisu cu cremă Mascarpone

Ingrediente

6 lingurițe cafea (cu vârf), 1 sticluță esență de rom, 400 g pișcoturi Savoyardi, 4 ouă, 7 linguri zahăr (cu vârf), 500 g (2 cutii) supercremă Mascarpone sau 500 g smântână (24% grăsime), 2 plicuri praf de frișcă, cacao pentru ornare

Mod de preparare

Se face o cafea din 3 căni de apă și cele 6 lingurițe cu cafea și se lasă să se răcească. Se freacă gălbenușurile cu zahărul, până aproape că se topește zahărul (circa 10-15 minute, folosind mixerul). Se adaugă supercrema Mascarpone, sau smântâna, și se amestecă cu mixerul până devine consistentă ca frișca. Se introduce la frigider. Se bat albușurile spumă, dupa care se adaugă praful de frișcă (fără să se dizolve în lapte) și se mai bate cu mixerul până se incorporează praful de frișcă în spumă. Se amestecă cele două compoziții (cel cu albușurile și cel cu gălbenușurile) și se introduce amestecul în congelator. Se adaugă esența de rom în cafeaua răcită. Se înmoaie repede pișcoturile în cafea, unul câte unul. Se ține doar o secundă pișcotul în cafea, căci altfel se înmoaie prea tare. Se folosește o tavă de 4-5 cm înălțime (tava de friptură), în care să încapă aproximativ jumătate din cantitatea de pișcoturi așezate unul lângă altul. Se așează un strat de pișcoturi în tavă. Se întinde jumătate din crema preparată, după care se așează iarăși un strat de pișcoturi și deasupra se întinde restul de cremă. Se presară cacao deasupra, cu ajutorul unei strecurătoare de ceai. Se ține o zi la frigider, să se pătrundă pișcoturile și apoi se servește.

vineri, 5 martie 2021

Pui cu legume

Ingrediente

1 morcov, ½ praz, 1 ceapă, 600 g carne pui (tăiate bucățele), 1 lingură unt sau ulei, 1 cub de concentrat pentru supă, 1 dl vin alb, 2 dl apă, 4 linguri smântână (frișcă).

Mod de preparare

Se taie carnea de pui în bucățele și se prăjesc în unt. Se adaugă cubul de concentrat pentru supă, vinul și apa. Se amestecă bine și se lasă la foc mic aproximativ 8 minute, acoperit. La sfârșit, se adaugă smântâna. Legumele se înăbușă separat în puțină apă. Carnea se acoperă cu legumele.

Mod de servire

Se servește cu orez sau paste.

joi, 4 martie 2021

Rösti

Ingrediente

1 kg cartofi,150 g bacon, sare, piper, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Se fierb cartofii în coajă. Când sunt pe jumătate fierți, se iau de pe foc și se curăță coaja. Se trec prin răzătoarea mare. Se pune uleiul într-o tigaie și, când este încins, se pun cartofii, amestecați cu baconul tăiat în cubulețe foarte mici. Se lasă la prăjit. Către sfârșit se adaugă sarea și piperul, după gust. Foarte important este ca în ultimele 5 minute să nu se mai amestece cartofii.

Mod de servire

Se pune o farfurie deasupra tigăii, iar conținutul tigăii se întoarce pe farfurie, astfel încât partea de jos, care este rumenită, va veni deasupra și va avea un aspect foarte plăcut. Se poate servi ca garnitură (fără bacon) la mâncăruri cu carne și/sau ciuperci.

miercuri, 3 martie 2021

Supă cu carne afumată și fasole uscată

Ingrediente

250 g carne de vită, 250 g carne afumată de porc, 200 g fasole uscată, 400 g cartofi, frunze de țelină, 1 varză, 2 ½ l apă, sare, piper, 100 g smântână, 1 lingură făină.

Mod de preparare

Se pune cu o seară înainte fasolea la înmuiat și dimineața se scurge, apoi se pune la fiert, împreună cu carnea afumată și cea proaspătă, tăiată bucățele. După aproximativ o oră și jumătate se pot adăuga cartofii tăiați în felii, frunzele de țelină și varza, tăiată în sferturi. Se pune sare, piper și se lasă să fiarbă și zarzavatul. Când supa e gata, se amestecă smântâna cu făina, se adaugă puțină supă și se toarnă totul în cratiță.

marți, 2 martie 2021

Pește "a Suisse"

Ingrediente

500-600 g pește, unt, 2 cepe, sare, piper, vin, verdeață tocată mărunt (mărar, pătrunjel, busuioc), 400 ml smântână, 2 ouă.

Mod de preparare

Într-o cratiță unsă cu unt se pun cepele tăiate peștișori, iar pe deasupra peștele curățat și spălat. Se presară sare și piper; se toarnă vinul și, după ce s-a acoperit peștele cu o hârtie unsă cu unt, se lasă la cuptor, la foc mic, aproximativ o jumătate de oră. Găbenușurile se freacă cu smântâna, se sărează, se adaugă verdeața, tocată mărunt, și se toarnă peste pește înainte de a-l servi.

Mod de servire

Se servește cu garnitură de cartofi fierți, tăiați în felii rotunde, și cu rondele de lămâie.

luni, 1 martie 2021

Cremă "Fondue"

Ingrediente

4 căței usturoi, 2 pahare vin, 300 g brânză, piper, făină, ½ păhărel coniac.

Mod de preparare

Se freacă pereții unei cratițe cu usturoi pisat, apoi se umple cu vin și se adaugă brânza, tăiată în cubulețe, și piperul. Cratița se pune pe foc mic și se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn, până ce compoziția devine ca o cremă. Se dizolvă puțină făină în cremă, apoi se toarnă, amestecând mereu în crema fierbinte. Se lasă să mai dea un clocot, apoi se adaugă coniacul.


Mod de servire

Se servește cu crutoane de pâine albă.

duminică, 28 februarie 2021

Supă cu cuș-cuș

Ingrediente

paste cuș-cuș, 2 l supă de pui sau vită, 1 lingură unt, sare, piper.

Mod de preparare

Se topește untul într-o oală, se adaugă cuș-cuș și se amestecă până se înroșesc ușor. Se adaugă supa fierbinte și se lasă să fiarbă 15 minute la foc potrivit. Se mai lasă 10 minute, acoperită cu un capac. Se sărează și se piperează după gust.

Mod de servire

Se servește în cești de supă, fierbinte.

Makluba

Ingrediente

carne de pui, cartofi, vinete, conopidă, orez, ceapă.

Mod de preparare

Se pune la fiert carnea de pui și, când apa începe să fiarbă, se taie o ceapă solzi și se pune în oală. Se lasă să fiarbă până puiul este moale. Separat, se taie cartofii rondele, la fel și vinetele și, împreună cu conopida desfăcută în bucăți, se prăjește bine în ulei. Când sunt toate gata, se ia o oala mai mare, în care se pune în ordinea următoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi carnea, un strat de orez, conopida și vinetele, iar orez. La urmă se ia zeama în care a fiert puiul și se condimentează, apoi se adauga peste ingrediente in oală, să le acopere. Când este fiert orezul și nu mai este apă se stinge focul.

Mod de servire
Se servește caldă, cu iaurt și salată.

Fatteh cu pui

Ingrediente

piept de pui bucățele, pâine arăbească (lipie), tahina (ulei de susan), 500 g iaurt, usturoi (praf), boia de ardei iute, condimente pentru pui, lămâie, 2-3 linguri ulei de masline.

Mod de preparare

Bucățelele de pui se fierb în apă cu condimente (piper, foi de dafin, boia, curry). Între timp pâinea se rupe bucățele mici și se prăjește foarte puțin în ulei.

Pentru sos: se amestecă iaurtul cu 2-3 linguri de tahina (ulei de susan), cu praf de usturoi și lămâie, după gust. Se așează pâinea prăjită pe un platou, peste ea se pune puiul și peste pui se așează sosul. Se prăjesc 2 linguri de boia de ardei în uleiul de măsline câteva secunde și apoi se toarnă peste compoziția din platou.

File arăbesc de pui

Ingrediente

1 kg file pui, ¼ kg cașcaval, 200 g măsline, pesmet.

Mod de preparare

Se iau de pe pieptul de pasăre bucățile de carne, tăiate în lungime, fleici, și se introduce în interiorul fiecărei fleici puțin cașcaval și măsline, tăiate bucăți, după care se rulează într-o hârtie silver (folie de aluminiu). Se pun fleicile, învelite, în apa care clocotește, timp de 15 minute, după care se scot și se lasă să se răcească timp de 10 minute. Se dau prin ou bătut, prin pesmet uscat și se pun în ulei la prăjit.

Mod de servire

Se servesc cu cartofi prăjiți.

sâmbătă, 27 februarie 2021

Muffins cu portocale și ciocolată

Ingrediente

2 ½ căni făină, 1 lingură praf de copt, 1 vârf de cuțit sare, ½ cană zahăr brun, sucul și coaja rasă de la o portocală, 2 ouă, 1 cană lapte, ¼ cană unt topit, 1 cană bucăți ciocolată.

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă ingredientele uscate: făina, praful de copt, zahărul și coaja rasă de portocală. În alt bol, se bat: ouăle, laptele, untul topit și sucul de portocală. Se toarnă peste ingredientele uscate. Se adaugă bucățile de ciocolată și se amestecă bine (nu se amestecă prea mult). Se încălzește cuptorul la 205°C; se toarnă compoziția în tava de muffins, unsă în prealabil (se poate folosi spray cu ulei vegetal) și se coace aproximativ 25 minute.

Ruladă de lămâie

Ingrediente

4 ouă, 1 cană zahăr, 1 linguriță vanilie, 2 albușuri, 1 cană faina, 2 lingurițe praf de copt, 1 praf de sare, ¼ cană zahăr praf;

crema: ¾ cană (175 ml) zahăr, 8 linguri amidon, ¾ cană suc de lămâie, 2 ouă, 50 ml unt, 1 cană afine (sau alt fruct).

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 350°F(180°C). Se întinde o foaie de pergament într-o tavă de 40x25 cm. Se amestecă ouăle cu zahărul și vanilia. Într-un alt bol se bat albușurile spumă și se amestecă ușor în prima compoziție. Se amestecă făina cu praful de copt și sarea și se toarnă peste compoziția cu ouă. Se toarnă în tavă. Se introduce în mijlocul cuptorului și se coace 15-20 minute. Se presară zahărul pudră pe un prosop de bucătărie. Se scoate blatul fierbinte pe prosop și se scoate hartia. Se rulează blatul pe lungimea prosopului și se lasă la răcit. Se amestecă zahărul cu amidonul. Se adaugă sucul de lămâie și ouăle. Se pune pe foc până se îngroașă, cam 10 minute. Se adaugă untul, amestecând continuu și se lasă la răcit. Se întinde blatul, peste care se întinde crema răcită. Se presară afinele și se rulează din nou.

vineri, 26 februarie 2021

Salată de pui

Ingrediente

2 salate potrivite, 1 piept de pui sau 2-3 șnițele de pui, oțet, ulei, sare, piper, cașcaval ras, smântână, pătrunjel tăiat mic.

Mod de preparare

Se prepară o salată obișnuită din frunzele de salată. Se pot adăuga și alte legume și verdețuri la aceasta rețetă, iar carnea, de asemenea, poate fi de pui, pește sau vită. Pieptul de pui se taie felii sau cubulețe, după preferință, și se prăjește în ulei. Salata se aranjează pe o farfurie, iar in mijloc se pune puiul, se rade cașcaval deasupra și se adaugă smântâna și pătrunjelul.

joi, 25 februarie 2021

Urechi de porc sărate

Ingrediente

500 g urechi de porc sărate, 2 căni apă, 1 cană oțet, ½ cană zeamă de carne în care au fiert urechile, 2 cepe tăiate fin, 3 căței usturoi, tăiați fin, condimente diverse, 10 căței usturoi întregi, 1 frunză de dafin, piper.

Mod de preparare

Se spală bine urechile și se lasă în apă pentru o oră. Se scot și se pun într-un vas cu apă la fiert și se lasă până se înmoaie, dar nu foarte tare. Se scot urechile și se lasă să se răcească, după care se taie bucăți lungi. Într-un vas mare de sticlă se amestecă apa cu oțetul, o jumătate de cană cu zeam de carne în care au fiert urechile și restul ingredientelor. Opțional se adaugă o linguriță de ulei. Se adaugă urechile și se amestecă bine, lăsându-se să se marineze 24 de ore.

Salată festivă de citrice

Ingrediente

3 grapefruit, 3 portocale, 1 vârf de linguriță sare, 1 castravete mediu,  semințe de floarea soarelui, 2 avocado, 2/3 cană oțet, 1/3 cană zahăr, 1 ceapă mică tăiată inele

Mod de preparare

Se curăță grapefruitul și portocalele. Se taie grapefruitul și portocalele deasupra unui castronel, pentru a nu pierde zeama. Se taie mărunt castravetele. Se taie felii avocado. Într-un vas mare se amestecă citricele, castravetele, ceapa, feliile de avocado. Peste sucul de la grapefruit și portocala se mai adaugă suc de portocale, până se face o cană. Acesta se amestecă bine cu oțet, zahăr, sare, un praf de piper. Se toarnă peste fructe. Se lasă la marinat în frigider 2-3 ore. Când se servește se adaugă semințele de floarea soarelui. Se scot fructele din marinată. Se servesc pe un platou decorat cu frunze de salată, cu puțin sos de marinată deasupra.

miercuri, 24 februarie 2021

Banane în aluat

Ingrediente

6-8 banane mari, suc de lămâie, ulei, zahăr, aluat: 240 g făină, 4 ouă, ¼ linguriță sare, 1 cană lapte, 1 linguriță praf de copt.

Mod de preparare

Aluatul: Se pun într-un castronel făina, praful de copt și sarea. În mijloc se pune oul, care se amestecă cu făina. Se adaugă laptele treptat, până când aluatul devine de o consistență relativ moale, se mai amestecă cinci minute și se dă deoparte.
Bananele se curăță și se taie felii groase, pe diagonală. Se trec prin aluat și se prăjesc în ulei încins până devin aurii. Se scurg de grăsime și se stropesc cu lămâie. Se trec apoi prin zahăr.

marți, 23 februarie 2021

Porc cu usturoi

Ingrediente

2 kg carne de porc, sare, cimbru, 1 căpățână usturoi, 2 căni oțet, grăsime pentru prăjit, 1 lămâie.

Mod de preparare

Se taie mărunt usturoiul și se amestecă cu cimbrul. Se sărează. Carnea de porc se freacă bine cu zeama de lămâie și sare și se taie bucăți mici. Se fierbe carnea în puțină apă 20 de minute. Se scoate carnea din apă, se condimentează cu amestecul de usturoi și cimbru și se pune într-un vas de lut. Se pune oțetul peste carne și se lasă la marinat una-două zile. Se scoate carnea și se prăjește.

luni, 22 februarie 2021

Salată de avocado

Ingrediente

2 avocado, 1 roșie, 1 salată mică, sare, piper, 100 g fasole fiartă, 100 g brânză dată prin răzătoare, smântână, 2 ouă fierte tari, 1 castravete mediu, 1 murătură, 2 lingurițe suc de lămâie, 2 lingurițe nuci tocate, condimente diverse.

Mod de preparare

Se spală salata și se lasă în frigider, într-un vas cu capac. Se spală castravetele, se taie felii și se presară cu sare și piper. Se curăță avocado de coaja și se taie în două, longitudinal. Se acoperă cu zeama de lămâie. Se acoperă cu un capac. Se amestecă murătura tăiată mărunt cu brânza, cu fasolea și condimentele. Cu această umplutură se umplu bucățile de avocado. Pe fiecare jumătate de fruct se pune câte o felie de roșie. Se așează pe pat de frunze de salată. Feliile de castravete se așează pe felii de ouă și se decorează frumos platoul cu ele. Se garnisește cu smântână și cu nuci tăiate.

luni, 15 februarie 2021

Salată de toamnă

Ingrediente

4 pere, 1 țelină, 4 lingurițe nuci tocate, 2-3 linguri bulion, 2 linguri ulei, 1 ou, 4 linguri smântână.

Mod de preparare

Perele și țelina se taie în felii subțiri și se amestecă cu nucile. Bulionul se diluează cu ulei și smântână și se tornă peste salată. Se ornează cu felii de ou.

Salată de dovleac

Ingrediente

250 g dovlecei, 1 castravete acru, 2-3 roșii, 1 ceapă, boia, păatrunjel, 2-3 linguri ulei.

Mod de preparare

Dovleacul se dă pe răzătoare, restul de legume se taie în cuburi, iar verdeața se toacă mărunt. Toate se amestecă. Se mai poate adăuga varză acră.

Salată bulgărească

Ingrediente

4 roșii, 2 castraveți, 2 ardei grași, 200 g șuncă presată, 1 ardei iute, 50 g brânză, 2 ouă, 15-20 măsline (fără sâmburi).

Mod de preparare

Se curăță castraveții, se taie cuburi, și se pun într-un bol. Se adaugă feliile de roșii și ardeii grași, tăiați în cubulețe. Deasupra se pune șunca presată, tăiața cubulețe. Se ornează cu brânza rasă, ouăle fierte, tăiate în sferturi, măsline (fără sâmburi) și rondele de ardei iute.

Mod de servire

Se servește rece.

Ardei copți, cu sos de roșii

Ingrediente

10-12 ardei grași, 1 l suc de roșii cu pulpă cu tot (se scot doar pielițele și sâmburii), 1 ceșcuță ulei, sare, piper, 2 căței de usturoi, 1 linguriță de zahăr (facultativ).

Mod de preparare

Se coc ardeii pe plită. Se curăță de pielițe și se așează într-un castron sau într-o cratiță. Separat se încinge uleiul, se călește puțin usturoiul, peste care se toarnă sucul de roșii. Se lasă să fiarbă 15 minute. Se potrivește de sare și piper. Dacă roșiile sunt prea acre, se pune o linguriță de zahăr. Sosul se răstoarnă fierbinte peste ardei și se acoperă cu un capac. Se lasă să se răcească, apoi se dau la frigider.

Mod de servire

Se servesc foarte reci, ca salată, la orice fel de friptură sau șnițel. Se pot servi și ca aperitiv, cu pâine.

Specialități de mezeluri și brânză

Ingrediente

1 cremwurst sau cabanos, 100 g kaiser sau bacon, telemea, cașcaval, ardei din conservă sau cruzi, bulion sau suc de roșii, ceapă, 1 ou pentru fiecare porție.

Mod de preparare

Se pun în cupe rezistente la căldură ceapa, mezelurile, ardeii, se pun la cuptor, și, spre sfârșit, se adaugă bulionul, brânza, cașcavalul și oul și se mai coace până e gata oul.

Pui cu legume și brânză

Ingrediente

80 – 100 g carne de pui sau porc, 1-2 cepe, 1 cartof mijlociu, 2 morcovi, 50 – 100 g ciuperci, 50 g cașcaval sau brânză topită, unt, sare, pătrunjel, vegeta, 1 ou pentru fiecare porție.

Mod de preparare

Ceapa și morcovii se taie rotocoale și se înăbușă în puțin ulei. Se taie cartofii, ciupercile și carnea bucățele. Se așează în straturi, în cupe rezistente la căldură, morcovii cu ceapa, cartofii, carnea, ciupercile, din nou morcovi cu ceapă și, deasupra, cartofi. Se presară puțin unt topit sau ulei, sare și vegeta. Se coace în cuptor până e aproape gata. Se adaugă brânza topită (cașcavalul), oul și pătrunjelul. Se mai coace până e gata oul.

Plăcintă creață

Ingrediente

1 pachet de foi, brânză de oaie nu prea sărată, puțin ulei, 1 l lapte.

Mod de preparare

Se întind câte două foi (suprapuse), se ung puțin cu ulei, se presară brânza, se încrețește ca un evantai (cum se fac din coli de hârtie) și se pune, așa încrețită, în tava unsă, până se umple tava, se unge un pic cu grăsime și se bagă în cuptor. Când este gata se toarnă laptele cald peste plăcintă și se mai ține la cuptor (oprit) încă 2 minute. Se mai poate pune în lapte zahăr și vanilie și, în acest caz, plăcinta devine dulce.

Mod de servire

Se servește caldă.

Majniță

Ingrediente

2 bucăți cocă, brânză de oaie grasă și puțin ulei sau untură.

Mod de preparare

Se întinde coca subțire (aluat de pâine), se unge cu ulei sau untură topită, se fărâmă brânza, se împăturește pe jumătate, apoi se unge iar, se presară brânza și tot așa, până ajunge cam de mărimea unei coli A4. Astfel, când este gata coaptă, va ieși stratificată ca un aluat foetat. Se ia bucata de plăcintă, se pune în tava unsă, se întinde cât este tava, se taie, crudă, în bucăți (deoarece se păstrează forma bucăților și este mai usor de porționat când este gata coaptă) și se bagă în cuptor. Este gata când capătă o culoare aurie și se rumenește ușor pe margini. Se poate încerca și varianta cu jumări mici și bine uscate în loc de brânză, caz în care plăcinta se cheamă pasparada.

Mod de servire

Se servește caldă sau rece, cu bere sau vin.

Sos de iaurt

Ingrediente

1 iaurt gros (preferabil de oaie sau bivoliță), sare, usturoi.

Mod de preparare

Iaurtul se bate cu furculița până se omogenizează bine. Usturoiul se strivește până se obține o pastă și se amestecă cu iaurtul. Se sărează după gust. Dacă iaurtul nu este gros, se pune într-un tifon dublu și se lasă peste noapte să se scurgă.

Mod de servire

Se servește ca garnitură la ouă ochiuri sau la ardei cu orez, ca pastă pentru sandwich (dacă se adaugă nuci pisate), ca salată (dacă se amestecă și nuci și castraveti, in cubulete mici).

Salată de conopidă și morcov

Ingrediente

1 conopidă, 4-5 morcovi, 4 linguri ulei, zeama de la o lămâie, sare, zahăr, pătrunjel.

Mod de preparere

Conopida fiartă se rupe în bucățele și se amestecă cu morcovii cruzi rași, apoi cu uleiul, zeama de lămâie, sarea, zahărul și verdeața tocată. Se poate adăuga ceapă tocată sau, în loc de ulei și lămâie, smântână.

Salată de spanac

Ingrediente

500 g spanac, 2 ouă, zeamă de lămâie, sare, 3 linguri ulei, o lingură hrean, 1 ceapă, pătrunjel.

Mod de preparare

Spanacul din conservă se spală în câteva ape, se scurge, apoi se taie fideluță. Se amestecă bine cu ulei, zeamă de lămâie, hrean, ceapă și verdeața tocată.

Mod de servire

Se garnisește cu ridichi și ouă fierte.

Supă de iaurt

Ingrediente

3 cutii iaurt, ½ ceașcă lapte, 2 castraveți, 10 nuci, sare, 3 linguri ulei, mărar.

Mod de preparare

Iaurtul se pune într-un castron și se diluează cu laptele. Castravetele, tăiat în cubulețe foarte mici, se lasă puțin să se scurgă de apă, apoi se pune peste iaurt și se adaugă nucile tăiate.

Mod de servire

Supa se servește rece, presărată cu mărar tocat.

Clătită alpină

Ingrediente

500 g cartofi, 500 g mere, 75 g slănină, 2 linguri margarină, 1-2 cepe, 300 g salam.

Mod de preparare

Cartofii se taie în cuburi și se pun în apă clocotită sărată. Se lasă să fiarbă câteva minute. Se adaugă merele curățate și tăiate cuburi. Se lasă focul mic. După ce au fiert, se scurge apa, se zdrobesc cartofii, amestecându-i cu merele. Se adaugă cubulețele de slănină, ceapa și salamul, prăjite împreună. Se dă forma unei clătite, care se rumenește ușor pe amândouă părțile în untura încinsă.

Cartofi cu brânză

Ingrediente

1 kg cartofi, 1 ceapă, untură, 40 g brânză rasă, 4-5 felii brânză.

Mod de preparare

Cartofii curățati se spală, se rad, se sărează și, împreună cu ceapa tăiată peștișori, se prăjesc în untura încinsă. Când sunt aproape pătrunși, se adaugă brânza rasă, se amestecă totul bine și se lasă cratița pe foc mic, până se formează o crustă aurie. Se întoarce acesta clătită pe partea cealaltă, se acoperă cu felii de brânză și se lasă cratița acoperită cu un capac, până când brânza se topește.

Mod de servire

Se poate servi cu legume sote, felii de șuncă sau salată.

Budincă de carne de porc și de berbec

 Ingrediente

125 g carne de porc, 375 g carne de berbec, sare, 5 ouă, 75-100 g pâine, ciuperci, 3 linguri bulion, 3 linguri smântână, 2 linguri brânză rasă.

Mod de preparare

Carnea, tăiată în bucăți mici, se amestecă bine cu sare, boia, ou, pâine înmuiată în lapte și ciuperci tocate. Toată compoziția se pune într-o cratiță unsă cu grasime și se lasă în cuptor aproximativ 40 de minute. Ouăle fierte se taie în felii, se aranjează pe deasupra budincii, atunci când aceasta este aproape gata. Din smântână, bulion și brânză rasă pregătim un sos picant, pe care-l turnăm peste budincă. Se mai lasă cratița 10 minute în cuptor.

Mod de servire

Se servește mâncarea fierbinte, cu salată sau murături.

Ghiveci bulgăresc

Ingrediente

500 g carne de vită, 2-3 linguri ulei, 3 cartofi, 1 morcov, 2 ardei gras, 2 cepe, fasole uscată, 3-4 roșii, 1 ou, 1 pahar smântână, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare
Carnea se spală, se taie în bucăți potrivite și se pune într-o cratiță cu untura, să se rumenească puțin. Se adaugă cepele, tăiate peștișori, morcovii, tăiați în rondele, și ardeii, tăiați fideluță. După ce totul a căpătat o culoare aurie, se adaugă cartofii, tăiați în cuburi, conopida, mazărea și fasolea, apoi se toarnă 2 pahare de apă sau zeamă de carne, se sărează, se piperează și se lasă să dea câteva clocote la foc mic. Când cartofii sunt încă destul de tari, se așează în cratiță feliile de roșii, iar cratița se dă la cuptor, pentru ca ghiveciul să scadă. Înainte de a-l servi, se bate oul, se amestecă cu smântâna și se toarnă peste ghiveci, lasând încă 10 minute cratița în cuptor.
Mod de servire
Când mâncarea este gata, se presară cu pătrunjel verde.


sâmbătă, 18 februarie 2012

Pui cu ananas

Ingrediente
1 cutie compot de ananas fără zahăr (light), 1 pui grill (aproximativ 1,1 kg), 1 litru apă, 1 pahar vin alb, 1/2 pahar oțet de vin, sare, coriandru, oregano, dafin, 2 linguri ulei, piper, boia dulce.
Mod de preparare
Puiul grill se ține într-un baiț format din apă, vin, oțet, sare și mirodenii timp de 100 de minute (aproximativ 1 oră și jumătate). Se lasă apoi câteva minute la scurs și se introduce puiul pe la partea târtiței pe o sticlă de bere. Se unge cu amestecul de ulei, piper și boia. Sticla se așează vertical într-o cratiță în care se toarnă baițul. Puiul nu trebuie să aibă contact cu lichidul. Se pune în cuptorul încălzit la 180 de grade și se coace aprox
imativ 60 de minute. Din când în când se va unge cu lichidul din cratiță. Dacă proeminențele aripilor sau picioarelor au tendința să se ardă, atunci se recomandă înfășurarea acestora în folie de aluminiu. Compotul de ananas se încălzește cu puțin timp înainte de terminarea coacerii. După coacere, puiul se scoate de pe sticlă.
Mod de servire
Puiul se servește tranșat, iar compotul separat, în compotieră.

Pastă de pui

Ingrediente
100 g piept de pui fiert, 1 morcov ras, ¼ ardei roșu, 1 ou fiert tare, câteva fire de pătrunjel, maioneză, 1 linguriță de curry (pentru ca pasta obținută să aibă culoarea galbenă).

Mod de preparare
Pieptul de pui fiert se toacă mărunt. Morcovul se rade fin, ardeiul se taie mărunt, oul și pătrunjelul la fel.
Toate se amestecă până la obținerea unei paste omogene.


Supă cu găluște de ficat

Ingrediente

supă de carne de vită sau pui, găluște: 125 g ficat, 20 g unt proaspăt, 2 ouă, 1 lingură pesmet, sare, piper.

Mod de preparare

Se curăță ficatul de vine și pielițe și se trece prin mașina de tocat. Apoi, separat, se freacă untul cu ouăle, până se face o cremă care se adaugă la ficat. Se pune sare, piper și pesmetul cernut. Se ia cu lingurița din compoziție și se fac mici găluște, care se fierb în apă clocotită cu sare, o jumătate de oră, pe foc potrivit. Când sunt gata, se scot cu spumiera, se scurg și se pun în castronul de servit. Deasupra se strecoară supa.


Salată de vară, dulce-acrișoară

Ingrediente
1 legătură ridichi roșii, 4-5 roșii mijlocii, 1 castravete de seră (cu coaja cât mai subțire) (150-200 g), 3 ardei grași (nu foarte mari), 100-150 g cireșe dulci (mari), 100-150 g de brânză dulce de vaci, 200 g smântână, 50 g telemea sărată, sare, piper.
Mod de preparare
Castravetele, roșiile și ardeii se taie bucățele nu prea mici și se pun într-un castron. Ridichile se taie și ele și se țin 10 minute pe o farfurie, după ce se sărează bine pentru a se înmuia, apoi se clătesc sub jet de apă și se pun în castronul cu roșiile. Cireșele se curăță de sâmburi și se pun în castron. Brânza se amestecă cu smântâna, apoi se toarnă în castron și se amestecă totul, se rade deasupra 3/4 din telemea și se condimentează după gust. Se răstoarnă în vasul din care se va servi și se rade deasupra restul de telemea.
Mod de servire
Se poate orna cu un kiwi, cu care se poate și acri un pic. Se servește la cartofi prăjiți și friptură sau cu frigărui.

Tocană de miel

Ingrediente
800 g carne de miel, 2 fire praz, 4 morcovi, 1 țelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 5 cartofi, 1 lingură făină, 6 cuișoare, 1 lămâie.
Mod de preparare
Se fierb toate legumele, tăiate în bucățele mici, în apă rece și sărată, în care s-au pus și cuișoare. După ce s-a luat spuma, se adaugă carnea, tăiată în bucățele (fără oase). Îndată ce carnea a fiert, se scoate și se ține la cald, într-o cratiță pe aburi. Se strecoară supa prin sită, se adaugă o lingură de făină, sucul de lămâie, iar la sfârșit, bucățelele de carne. Se lasă cratița pe foc mic, să mai dea câteva clocote, apoi se servește tocana fierbinte.

Supă vieneză

Ingrediente

1 lingură boia, 500 g carne de vită, 500 g cartofi, 5 cepe, 1 lingură făină, 2-3 oase, piper, sare, 80 g untură, 2 căței de usturoi.

Mod de preparare

Oasele se fierb în apă rece, se strecoară supa, care se sărează și se lasă să mai fiarbă aproape o oră; se taie cepele peștișori, se auresc în untură, presărând și boiaua. Se stinge cu patru cești cu supă, apoi se lasă să fiarbă câteva clocote și se dă totul prin sită. În acest amestec pasat se pun bucățele de carne, usturoiul și chimenul pisate, sarea, piperul și se lasă totul să fiarbă până când carnea devine moale. Făina se dizolvă cu puțină supă, se toarnă peste carne și se mai adaugă cinci cești cu supă de oase. Ultimii vor fi puși în supă cartofii, tăiați cubulețe.