1 borcan de 3 l și 1 borcan de 1,7 l cu ardei umpluți cu varză
Ingrediente
14-15 ardei grași, 1 kg varză cu frunza subțire (tăită fideluță), 1 morcov ras, 2-3 frunze de țelină (tocate), sare neiodată, 10-12 rămurele de cimbru și mărar uscat, ardei iuți, felii subțiri de hrean, saramură din 3 l de apă cu 3 linguri sare neiodată, 3 linguri de oțet alimentar de 9 grade
Mod de preparare
Se taie în felii subțiri (fideluță). Se rade morcovul pe răzătoarea mare. Se amestecă varza fideluță cu morcovul ras și se presară cu puțină sare neiodata și câteva frunzulițe uscate de cimbru și 2-3 frunze de țelină, tocate. Se frământă ușor varza tocată, ca să se înmoaie. Se lasă așa circa 10 minute. Se spală ardeii și se curăță de cotoare și semințe, tăindu-le un căpăcel circular în jurul codiței. Se scutură bine de sâmburi. Fiecare ardei curățat se umple până la refuz cu amestecul de varză, morcov, frunze de cimbru și telină, îndesând cu atenție, să nu se spargă ardeii. La fundul borcanelor se pun rămurelele de cimbru uscat și de mărar. Se clădesc ardeii în cele 2 borcane, pe straturi. Ardeii umpluți cu varză se așează în picioare sau culcați – în funcție de borcan. După ce borcanele sunt pline, se îndeasă printre ei ardei iuți și fâșii de hrean. Deasupra se pun restul de rămurele uscate de cimbru și mărar. Se pun la fiert 3 l de apă cu 3 linguri cu sare neiodată (specială pentru murături). Se lasă să clocoteascaă 5 minute, după care se stinge focul. Se lasă 5 minute la răcorit, după care se toarnă peste ardeii umpuți cu varză din borcane, acoperindu-i bine cu ea. Borcanele vor fi așezate pe o tava metalică, care să preia șocul termic. Se lasă borcanele desfăcute timp de 24 de ore. Se acoperă cu capacele neînfiletate sau cu farfurioare. A doua zi se adaugă câte 1-2 linguri cu oțet alimentar și se închid etanș cu capacele. Deja s-au tulburat, semn că a început fermentația, dar se vor limpezi de la sine peste 2-3 săptămâni.
Dacă moarea (saramura fermentată) dă semne de „băloșire”
trebuie vânturate (pritocite) murăturile. Se deschid capacele, se scurge
moarea într-un castron și se toarnă la loc. Acest proces oxigenează saramura.
Daca murăturile sunt puse în butoiaș se va sufla aer cu ajutorul unui furtun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu