luni, 27 septembrie 2021

Gem de prune cu rom

5 borcane de 400 ml de gem de prune

Ingrediente

2 kg prune (curățate de sâmburi), 1 kg de zahar (sau 1,4 kg dacă prunele sunt foarte acre), zeama de la o lămâie, 50 ml rom superior (sau 2 fiole de esență de rom).

Mod de preparare

Prunele se spală, se curăță de codițe, se scot sâmburii și se taie în sferturi. Se așează prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor se pune zahărul și zeama de lămâie, se amestecă, apoi se acoperă cu un ștergar și se lasă peste noapte. Peste noapte vor lăsa cam 3 degete de zeamă. Se așează cratița pe ochiul mare al aragazului și se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional. După aproximativ 12-15 minute se formează o spumă albicioasă și gemul a ajuns la fierbere. Se culege constant spuma formată la suprafață și se amestecă permanent în el pentru a ajuta la evaporarea lichidului. După aproximativ 10 minute, fructele devin sticloase, siropul e tot mai gros (a scăzut) și trebuie amestecat temeinic în oala, inclusiv la fund și pe peretii laterali. Se mai lasă pe foc încă circa 15-20 minute, amestecând constant. Se stinge focul, se trage cratita deoparte și se lasă circa 10 minute să se odihnească. Se pune romul. Alcoolul se va evapora în gemul fierbinte și va rămâne doar aroma. Se pune gemul fierbinte în borcane și se închid imediat cu capacele cu filet, și se întorc cu fundul în sus pentru 30 de minute.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu