5 borcane de 400 ml de gem de prune
Ingrediente
2 kg prune (curățate de sâmburi), 1 kg de zahar (sau 1,4
kg dacă prunele sunt foarte acre), zeama de la o lămâie, 50 ml rom superior
(sau 2 fiole de esență de rom).
Mod de
preparare
Prunele se spală, se curăță de codițe, se scot sâmburii
și se taie în sferturi. Se așează prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra
lor se pune zahărul și zeama de lămâie, se amestecă, apoi se acoperă cu un
ștergar și se lasă peste noapte. Peste noapte vor lăsa cam 3 degete de zeamă.
Se așează cratița pe ochiul mare al aragazului și se lasă să ajungă la fierbere,
amestecând ocazional. După aproximativ 12-15 minute se formează o spumă
albicioasă și gemul a ajuns la fierbere. Se culege constant spuma formată la
suprafață și se amestecă permanent în el pentru a ajuta la evaporarea
lichidului. După aproximativ 10 minute, fructele devin sticloase, siropul e tot
mai gros (a scăzut) și trebuie amestecat temeinic în oala, inclusiv la fund și
pe peretii laterali. Se mai lasă pe foc încă circa 15-20 minute, amestecând
constant. Se stinge focul, se trage cratita deoparte și se lasă circa 10 minute
să se odihnească. Se pune romul. Alcoolul se va evapora în gemul fierbinte și
va rămâne doar aroma. Se pune gemul fierbinte în borcane și se închid imediat
cu capacele cu filet, și se întorc cu fundul în sus pentru 30 de minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu