miercuri, 15 septembrie 2021

Sirop de soc

1 litru de sirop de soc.

Ingrediente

15-20 de flori de soc, 500 ml apă, 500 g zahăr, zeama și coaja de la 1 lămâie mare

Mod de preparare

Ciorchinii de flori de soc se spală în apă rece pentru a îndepărta praful și diferitele insecte. Se lasă apoi la scurs. Se aleg florile de pe tije. Florile deschise sunt cele care se desfac mai ușor de pe tijă.

Sirop de soc cu zahăr

Se pun pe foc zahărul, apa și cojile de lămâie. Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, la foc mic. Se stinge focul și se adaugă zeama stoarsă de lămâie. Se lasă totul la răcit până ajunge la temperatura camerei. Se adaugă apoi florile de soc și se acoperă oala cu o farfurie. Se lasă acest sirop de soc la macerat la rece (în cămară răcoroasă 3-4 zile sau la frigider 5-6 zile). Se strecoară florile. Se îmbuteliază totul în sticle sterilizate. Se umplu sticlele până sus și se închid cu capacele.

Sirop de soc cu miere sau îndulcitori pentru diabetici

Se pune pe foc apa și cojile de lămâie. Când ajunge la fierbere se lasă 5 minute apoi se oprește focul. Se lasă totul la răcit. Se adaugă îndulcitorul (zaharină - pudră sau lichidă - sau ștevia - pudră sau lichidă - sau mierea), și zeama de lămâie, după gust. Se adaugă florile de soc și se acoperă oala cu o farfurie. Se lasă la macerat la rece (cămară răcoroasă 3-4 zile sau frigider 5-6 zile). Se scoate oala cu sirop de soc de la rece și se strecoară florile.

Varianta de sirop fără zahăr, respectiv cu miere sau îndulcitori, nu rezistă în sticle. Pentru a rezista are nevoie de o proportie de zahăr-apă de 1:1, altfel siropul se va strica, se va acri sau va mucegăi. Se toarnă siropul rece, cu o pâlnie, în pungi pentru cuburi de gheață. Se leagă pungile și se pun la congelator. Rezistă fără probleme și mai mult de 1 an la congelator.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu