8 borcane de 300 g de gem de piersici sau nectarine
Ingrediente
2 kg piersici (cântărite după curățarea de sâmburi), 1,4
kg zahăr, zeama de la o lămâie.
Mod de
preparare
Se cuburile de fructe în oală și se toarnă zahărul peste
ele. Se stoarce zeama unei lămâi și se pune de la început peste fructe. Aceasta
are rol antioxidare (păstrează culoarea deschisă a fructelor) și
anticristalizare (anti zaharisire). Se lasă pe masa de bucătărie cam 6 ore.
După ce au lăsat zeamă și zahărul s-a dizolvat aproape complet, se pune oala pe
foc mic și se lasă până se formează lichid suficient, astfel încât să se evite
să se prindă. Se fierbe gemul de piersici sau nectarine până s-a îngroșat
siropul. Se amestecă cu atenție, ca să nu se prindă. Cu ajutorul termometrului
se verifică temperatura – trebuie să ajungă la 105° C. Se oprește focul.
S-a obținut un fel de dulceață de piersici și nectarine cu sirop limpede. Cu ajutorul unui blender se pasează fructele pentru a obține o marmeladă cremoasă. În câteva secunde (gemul fiind încă fierbinte) se obține consistența perfectă. Se umplu borcanele cu acest gem de piersici sau nectarine. Se închid ermetic capacele și se pun în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu