miercuri, 29 septembrie 2021

Gem de piersici sau nectarine

8 borcane de 300 g de gem de piersici sau nectarine

Ingrediente

2 kg piersici (cântărite după curățarea de sâmburi), 1,4 kg zahăr, zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Se cuburile de fructe în oală și se toarnă zahărul peste ele. Se stoarce zeama unei lămâi și se pune de la început peste fructe. Aceasta are rol antioxidare (păstrează culoarea deschisă a fructelor) și anticristalizare (anti zaharisire). Se lasă pe masa de bucătărie cam 6 ore. După ce au lăsat zeamă și zahărul s-a dizolvat aproape complet, se pune oala pe foc mic și se lasă până se formează lichid suficient, astfel încât să se evite să se prindă. Se fierbe gemul de piersici sau nectarine până s-a îngroșat siropul. Se amestecă cu atenție, ca să nu se prindă. Cu ajutorul termometrului se verifică temperatura – trebuie să ajungă la 105° C. Se oprește focul.

S-a obținut un fel de dulceață de piersici și nectarine cu sirop limpede. Cu ajutorul unui blender se pasează fructele pentru a obține o marmeladă cremoasă. În câteva secunde (gemul fiind încă fierbinte) se obține consistența perfectă. Se umplu borcanele cu acest gem de piersici sau nectarine. Se închid ermetic capacele și se pun în cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu