marți, 28 septembrie 2021

Gem de prune cu nucă

8 borcane de 300 ml cu gem de prune cu nucă

Ingrediente

2,5 kg prune (cântărite fără sâmburi), 750 g zahăr, 250 g miez de nucă.

Mod de preparare
Prunele se spală, se curăță de codițe, se scot sâmburii și se taie în sferturi. Se alege miezul de nucă. Miezul de nucă este mai gustos dacă e un pic prăjit în tigaie. Se așează prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor se pune zahărul și se lasă totul pe masă aproximativ 1,5-2 ore, până au lăsat zeamă. După ce prunele au lăsat zeamă și zahărul s-a dizolvat aproape complet, se pune oala pe foc mic, până se formează lichid suficient, astfel evitându-se ca gemul să se prindă de oală.

Se mărește flacăra de la mic la mediu și se fierbe până se îngroașă și scade, amestecându-se cu atenție, ca să nu se prindă. Se adaugă nucile (lăsate destul de mari) și se mai lasă 2-3 clocote, timp în care se amestecă încontinuu. Apoi se oprește focul. Se pune gemul în borcane și se închid ermetic capacele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu