8 borcane de 300 ml cu gem de prune cu nucă
Ingrediente
2,5 kg prune (cântărite fără sâmburi), 750 g zahăr, 250 g
miez de nucă.
Mod de
preparare
Prunele se spală, se curăță de codițe, se scot sâmburii și se taie în
sferturi. Se alege miezul de nucă. Miezul de nucă este mai gustos dacă e un pic
prăjit în tigaie. Se așează prunele
într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor se pune zahărul și se lasă totul pe
masă aproximativ 1,5-2 ore, până au lăsat zeamă. După ce prunele au lăsat zeamă
și zahărul s-a dizolvat aproape complet, se pune oala pe foc mic, până se
formează lichid suficient, astfel evitându-se ca gemul să se prindă de oală.
Se mărește flacăra de la mic la mediu și se fierbe până se
îngroașă și scade, amestecându-se cu atenție, ca să nu se prindă. Se adaugă
nucile (lăsate destul de mari) și se mai lasă 2-3 clocote, timp în care se
amestecă încontinuu. Apoi se oprește focul. Se pune gemul în borcane și se
închid ermetic capacele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu