3 borcane de 300 ml, aproximativ 1 kg de gem de vișine mărunțite
Ingrediente
1 kg vișine cântărite după ce-au fost curățate de sâmburi, 400-500 g zahăr.
Mod de preparare
Se spală vișinele, se curăță de codițe și de frunze, se
scot sâmburii și se cântărește totul. Se trec vișinele (1 kg) prin mașina de
tocat carne, folosind sita cu găurile cele mai mari. Astfel vor rămâne și
bucățele mai mari de fruct în acest gem. Într-o cratiță încăpătoare (largă și
înaltă) se pun vișinele mărunțite și zahărul. Se amestecă totul și se pune
cratița pe foc mediu, așezată pe un disc metalic perforat, cu rol de disipare
uniformă a căldurii, pentru ca gemul să se prindă. Se amestecă în mod constant,
până ce gemul a ajuns la punctul de fierbere. Din acel moment se mai lasă la
fiert circa 30 de minute, ca temperatura gemului să atingă 105° C și gemul să
aibă consistența optimă. Se umplu borcanele cu gemul fierbinte, se înfiletează
etanș capacele și se pun direct în cămară.
Acest gem
de vișine este bine legat, are consistență perfectă (nu e apos) și se întinde
ușor pe clătite, pancakes, gogoși sau pe felii de pâine cu unt. El
poate fi folosit și la umplerea prăjiturilor sau fursecurilor, deoarece este ca
o pastă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu