vineri, 24 septembrie 2021

Gem de vișine mărunțite (tocate, măcinate)

3 borcane de 300 ml, aproximativ 1 kg de gem de vișine mărunțite

Ingrediente

1 kg vișine cântărite după ce-au fost curățate de sâmburi, 400-500 g zahăr.

Mod de preparare

Se spală vișinele, se curăță de codițe și de frunze, se scot sâmburii și se cântărește totul. Se trec vișinele (1 kg) prin mașina de tocat carne, folosind sita cu găurile cele mai mari. Astfel vor rămâne și bucățele mai mari de fruct în acest gem. Într-o cratiță încăpătoare (largă și înaltă) se pun vișinele mărunțite și zahărul. Se amestecă totul și se pune cratița pe foc mediu, așezată pe un disc metalic perforat, cu rol de disipare uniformă a căldurii, pentru ca gemul să se prindă. Se amestecă în mod constant, până ce gemul a ajuns la punctul de fierbere. Din acel moment se mai lasă la fiert circa 30 de minute, ca temperatura gemului să atingă 105° C și gemul să aibă consistența optimă. Se umplu borcanele cu gemul fierbinte, se înfiletează etanș capacele și se pun direct în cămară.

Acest gem de vișine este bine legat, are consistență perfectă (nu e apos) și se întinde ușor pe clătite, pancakes, gogoși sau pe felii de pâine cu unt. El poate fi folosit și la umplerea prăjiturilor sau fursecurilor, deoarece este ca o pastă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu