3,5 kg sirop de căpșuni nefiert
Ingrediente
1 kg căpșuni (sau alte
fructe, cântărite curățate), 10 g sare de lămâie, 700 ml apă rece, 2,250 kg
zahar tos.
Mod de preparare
Acest sirop de căpșuni
nefiert se prepară în 2 etape:
ziua 1
Se spală căpșunile cât timp au încă codițele, apoi se curăță și se așează
într-un castron curat. Se zdrobesc, cu blenderul sau cu
mixerul vertical, tranșe de căpșuni, transformându-le într-o pastă aromată. Se așează piureul de căpșuni într-un vas încăpător de plastic și se
amestecă cu 700 ml de apă și 10 g de sare de lămâie. Se acoperă castronul cu un tifon curat și se lasă în cămară (nu în
frigider) 24 de ore.
ziua 2
Se amestecă conținutul castronului și se strecoară printr-o sită fină. Se apasă ușor, ca să treacă și pulpa de căpșuni (fără sâmburi). Se cântărește lichidul obținut după filtrare. Se pune câte 1,5 kg zahăr la fiecare kg de sirop filtrat. Se toarnă zahărul peste sirop și se amestecă aproximativ 15 minute, ca să
se dizolve, pentru că se formează o soluție suprasaturată. Se verifică cu
spatula de lemn dacă mai sunt cristale de zahăr și se mai filtrează o dată
siropul (de data aceasta cu zahărul în el) prin tifon pus dublu într-o
strecurătoare. Siropul este gros, vâscos și extraordinar de aromat.
Se spală bine sticlele și se sterilizează în cuptor. Se introduc ude în cuptorul rece, așezate pe o tavă și se setează cuptorul
la 150 de grade C. Când stropii de apă au început să
sfârâie se cronometrează 2 minute. Se lasă sticlele să se
răcorească complet și apoi se umplu cu sirop de căpșuni cu ajutorul unei
pâlnii.
Sticlele nu se capsează, ci se leagă cu strat dublu de tifon. Se acoperă
fiecare sticlă cu pătrate de tifon (puse în strat dublu), fixate cu elastice.
Atât, pentru că se va forma un dop gelatinos natural, care va etanșa siropul de
aerul din jur. Din cauza faptului că este legat cu tifon, el va scădea ușor în
timp, formând un dop gelatinos natural (pe gâtul sticlei). Când se dorește să
fie consumat siropul, este suficient să se împingă dopul natural cu coada unei
lingurite. Are nevoie de 2-3 luni de maturare și poate fi păstrat în
cămară timp de 2-3 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu