750 ml cu sirop de muguri de brad cu miere
Ingrediente
circa 150 g muguri de brad, circa 600 ml miere naturală de albine.
Mod de preparare
Mugurii de brad sunt practic capetele ramurilor adică crenguțele nou
apărute primăvara. Se recunosc ușor prin culoarea verde deschis și țepii moi
(acele lor nu sunt încă rigide). Se culeg acești „ciucurei”
verzi și fragezi și se clătesc bine cu apă rece. Trebuie limpeziți pentru că au
praf și mici insecte. Apoi se scurg și se lasă câteva ore la zvântat, pe un
ștergar curat. Este foarte important ca mugurii să fie bine uscați,
deoarece apa duce la fermentarea acestui sirop cu miere. Se pregătește un borcan curat și bine uscat, precum și mierea de albine. Se pun în borcan straturi de muguri de brad, care se acoperă cu miere. Se continuă până ce s-a umplut borcanul. La final se trântește ușor borcanul de masă, ca să iasă bulele de aer
dintre straturi. Apoi se închide ermetic borcanul.
Borcanul cu miere și muguri de brad poate fi ținut în frigider sau în
cămară (dacă acesta este răcoroasă și întunecată). Timpul de macerare este de
circa 1 lună. La câteva zile, este bine să fie agitat borcanul, pentru a se
omogeniza extractul. Mierea se va subția, iar siropul va deveni mai fluid decât
a fost la început și se va tulbura ușor.
După o lună, se strecoară siropul și poate fi mutat în sticle curate, cu
gura largă, sau tot în borcane. Acestea se păstrează peste 1 an în frigider sau
într-o cămară rece. Acest extract natural de muguri de brad macerați în miere
se consumă direct concentrat (cu lingurița) în afecțiuni respiratorii (tuse,
faringită, laringită, bronșită etc.).
Siropul de miere cu muguri de brad poate fi folosit și pe post de
îndulcitor în ceaiuri sau poate fi diluat cu apă plată sau minerală și consumat
ca băutură răcoritoare.
Acest sirop de muguri de brad cu miere este singurul care păstrează
proprietățile terapeutice ale coniferelor, datorită faptului că nu este tratat
termic. Uleiurile volatile din brad sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează
respirația), iar acestea se pierd prin fierbere, se evaporă. Și vitaminele sunt
distruse prin fierbere. Uleiurile aromatice din conifere sunt
utilizate de mii de ani în tratarea anumitor boli respiratorii, dermatologice
sau pentru relaxarea sistemului nervos. Acest sirop face și poftă de mâncare
copiilor (peste 2 ani), dar trebuie administrat cu precauție, din cauza mierii,
care poate declanșa botulinism infantil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu