duminică, 12 septembrie 2021

Suc din flori de soc cu lămâie (Socată)

Un fel de limonadă, cu flori de soc, aromată, acrișoară și ușor acidulată, foarte sănătoasă.

Nu se culege niciodată soc de pe marginea șoselei, deoarece florile acestuia sunt foarte îmbâcsite cu praf și poluate cu noxe. Se poate face socată și din soc uscat (flori uscate). Aroma nu are aceeași intensitate, însă rezultatul e mulțumitor.

Nu se folosesc oale, cratițe sau bidoane din plastic opac deoarece razele soarelui sunt foarte importante în prepararea socatei. Socata se face în borcane mari, din sticla incoloră. Lumina și căldura sunt esențiale în reușita acestei rețete. În lipsa lor se pot dezvolta muceagiurile.

3 l de socată (suc de flori de soc cu lămâie)

Ingrediente

3 l apă, 60 g flori de soc (5-6 flori mari), 2-3 lămâi mari, 300-400 g zahăr, 75 ml suc de lămâie.

Mod de preparare

Pentru socată sau suc de soc este nevoie de flori de soc, curățate, spălate, scuturate. Dacă sursa e sigură, nu e nevoie să fie spălate. Se rupe tot ceea ce inseamna tija verde, până la inflorescență. Tijele verzi și groase dau un gust amărui socatei.

Mai este nevoie de lămâi, bine spălate cu apă caldă și frecate cu un burete (pentru a îndepărta stratul de ceară de pe coajă). O lămâie se stoarce și cealaltă se taie în felii subțiri. Dacă se taie în felii groase gustul, aroma și zeama nu ies din ele.

Se pregătesc toate ingredientele și un borcan încăpător. Pentru 3 litri de apă este nevoie de un borcan de 4 - 4,25 l.

Se pot pune 300-400 g de zahăr, în functie de cât de dulce se dorește să iasă socata.

Nu este necesară drojdie care să forțeze fermentația. Doar soc, lămâie, zahăr și apă. Zahărul și lămâia vor fermenta oricum. Dacă e cald și soare, socata va fi gata în 2 zile, dacă e înnorat și mai răcoare, va dura 3-4 zile fermentația.

Într-un bol suficient de încăpător se adaugă zahărul și se toarnă deasupra sucul de lămâie stors. Se amestecă bine de tot, apoi diluati treptat cu un litru de apă. Zahărul se dizolvă în apă și practic nu mai e nevoie de amestecatul în borcan, dupa ce se pun florile de soc și feliile de lămâie.

În borcanul curat, se adaugă mai întâi florile de soc, apoi feliile de lămâie. Peste ele se toarnă siropul, bine amestecat anterior.

Se completează cu restul de 2 l de apă și se amestecă totul ușor cu o lingură cu coada lungă.

Se pune într-un loc însorit și călduros și se așteaptă 2-3 zile să se facă socata. Daca e vreme urâtă afară, borcanul cu socata poate fi lăsat în casă, lângă un geam. Borcanul se va acoperi neapărat cu o farfurioară potrivită. El nu trebuie legat sau închis ermetic cu capac pentru că se formează gaze de fermentație și acestea trebuie să poată ieși.

Dupa 2-3 zile se gustă. Dacă sucul de soc este fermentat cum trebuie, se strecoară și se îmbuteliază în sticle, care se vor ține la frigider.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu