luni, 20 septembrie 2021

Sirop de cătină

1 l sirop ce cătină

Ingrediente

500 g cătină, 500 g zahăr, ½ baton de vanilie (1 linguriță extract sau 1 plic de zahăr vanilat), 750 ml apă.

Mod de preparare

Cătina se curăță de crengi și frunze, precum și de insecte sau alte impurități, se spală, se lasă la scurs și apoi se pun fructele pe șervețele absorbante până se uscă complet. Se pune cătina într-o cratiță adecvată și se fierbe, aproximativ 6-8 minute, în 750 ml apă, până se deschide un pic la culoare și se înmoaie. Se pune cătina caldă (dar nu fierbinte) într-un blender sau mixer și se mărunțește până se transformă în pastă. Se trece această pastă printr-o sită deasă. Semințele se aruncă. Se adaugă zahărul și vanilia peste pasta de cătină și se pune totul la fiert pentru aproximativ 8-10 minute (la foc mic-mediu), până scade un pic și devine transparent și portocaliu. Se îmbuteliază siropul fierbinte de cătină în sticle sterlizate cu ajutorul unei pâlnii, printr-o mică strecurătoare, care să rețină eventualele mici fragmente de coajă rămase în sirop. Se închid imediat sticlele cu capacele din dotare (sterilizate și ele). Sticlele cu sirop de cătină se păstrează în cămară și rezistă bine peste 2 ani.

Se consumă diluat cu apă în raport de 1:4 – 1:5, la 50 ml de sirop se pun 200-250 ml de apă plată sau minerală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu