joi, 23 septembrie 2021

Marmeladă de prune fără zahăr (magiun, silvoiz, lictar, povidlă, pegmez sau pecmez, silvoiță)

2 borcane de 320 ml cu magiun de prune

Ingrediente

1,5 kg prune

Mod de preparare

Practic este vorba despre fierberea prunelor (fără zahăr) până la formarea unei mase groase de pastă de fructe. Cel mai bun magiun este cel fiert în cazan, la foc de lemne, sau în groapă cu jăratic. Un magiun de prune reușit nu are voie să se ardă (să se prindă de oală, ceaun sau cazan) așa că trebuie amestecat non-stop. Fierberea lentă, la foc potolit poate dura și 24 de ore, în funcție de cantitatea de prune folosită. Spre final, când magiunul e deja gros, vârtos, la amestecat este nevoie de forță serioasă.

Cel mai frecvent magiunul se face din prune bistrițe, foarte coapte și dulci (acestea sunt mai seci, iar magiunul nu trebuie fiert atât de mult) sau din prunele italiene culese după prima brumă și având concentrație mare de zahăr. Magiunul de prune ar trebui să scadă la jumătate față de cantitatea inițială de fructe, dar sunt cazuri în care acesta este fiert și mai mult, până devine foarte gros. Mucegaiurile apar în medii umede și de aceea se încearcă eliminarea apei din fructe. Prin fierberea prunelor se evaporă apa din țesuturi și se concentrează pectina – agentul natural de gelifiere. Prin fierbere exagerată se pierd toate proprietățile fructelor.

Prunele se spală și se scurg bine de tot. Se scot sâmburii și se taie prunele în sferturi. Se pun într-o cratiță de inox (de minimum 30-40 cm diametru sau chiar de 50-60 cm) cu fundul gros. Acesta disipează uniform căldura. Se pune cratița pe foc mediu, având grijă să fie așezată peste un disc de metal. Și acesta contribuie la distribuirea uniformă a căldurii și previne arderea magiunului. În primele 45 de minute de fierbere prunele lasă zeamă, plutesc în ea. Se amestecă ocazional în cratiță. Când se îngroașă se reduce flacăra la minim și se amestecă mai des, cu o lingură de lemn, râcâind cu ea mereu fundul și pereții cratiței. După fix o oră și jumătate magiunul meu de prune e gata. Trebuie să poată fi trasă o linie cu lingura de lemn pe fundul cratiței iar aceasta să nu fie acoperită imediat de magiun. Timpul de fierbere depinde și de cât de zemoase sunt prunele. Magiunul se va îngroșa foarte mult după răcire. Se stinge focul și se gtrage deoparte cratița cu magiun de prune. Borcanele sterilizate se umplu cu magiunul cald și se închid imediat cu capacele prin înfiletare. Se învelesc în cârpe curate și o pătură și se lasă 24 de ore să se răcorească încet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu