3 borcane de dulceață de gutui rase
Ingrediente
500 g gutui rase, 400 g zahăr (nu mai puțin de 250 g), ½
lămâie.
Opțional: ½ baton
de vanilie (sau 1 linguriăță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
Bourbon), 1 bucățică mică de 1 cm de baton de scorțișoară.
Mod de
preparare
Gutuile se curăță de puf și se spală foarte bine. Se lasă
la uscat. Pentru sirop se pun 3 felii de lămâie, se stoarce zeama din restul
jumătății de lămâie, zahărul și 100 ml apă într-o tigaie adâncă sau într-o
cratiță mai largă. Se lasă totul să fiarbă până ce s-a legat un pic. Se rad
repede gutuile, cu tot cu coajă (Coaja lor este gustoasă, sănătoasă și conține
o mare parte din agentul natural de gelifiere – adică pectină). Rasul gutuilor
dureaza doar 3-4 minute.
Fiecare gutuie rasă se adaugă imediat în sirop și se
amestecă bine. Se pune tot acum și zahărul vanilat Bourbon. Opțional posat
adăuga și un pic de scorțișoară. Se lasă această dulceță la fiert, timp de
exact 1 minut (cronometrat din momentul în care ajunge din nou la fierbere). Se
stinge focul, se trage cratița deoparte și se acoperă cu un ștergar umed. Se
lasă să se răcească 15 minute. După ce s-a răcorit se pornește din nou focul
(mediu) și se aduce iar la fierbere pentru 1 minut. Și se stinge din nou focul
și se acoperă cratița cu ștergar umed. Am repetat această operațiune de 4 ori
(în total). După fiecare fierbere/răcorire dulceața devine tot mai legată.
Se acoperă din nou vasul cu un ștergar curat umed și se
lasă totul la răcit. Dacă s-au utilizat batoane de vanilie sau scorțișoară, se
extrag acum din cratiță. Nu se fierbe dulceața mai mult de atât deoarece se va
întări în borcane și va putea fi tăiată în felii cu cuțitul. Se toarnă dulceața
în borcănele, se înfiletează capacele și se pun în cămară.