luni, 31 mai 2021

Spaghete cu usturoi, ulei și ardei iute

Ingrediente

1 pachet spaghete, 5 căței de usturoi mari, ulei dublu rafinat de măsline, 1 ardei iute (sau boia), apă, sare grunjoasă.

Mod de preparare

Într-o tigaie antiaderentă se încălzește uleiul de măsline și se adaugă usturoiul pisat sau tăiat cât mai mărunt, având grijă să nu se ardă usturoiul, pentru că totul ar deveni amar. Când e aurit, se adaugă ardeiul tăiat mărunt (sau boiaua) și, după un minut, se stinge focul. Spaghetele se pun în apa sarată, și deja în clocot, și se fierb 8-9 minute. Odată scurse de apă, se amestecă cu condimentul preparat și se pun din nou pe foc mediu, pentru un minut, amestecând ușor.

Mod de servire

Se servesc imediat ce se iau de pe foc.

duminică, 30 mai 2021

Spaghete cu sos condimentat

Ingrediente

2 linguri ulei de măsline, 3-4 căței de usturoi, 1 cutie ciuperci, 7-10 măsline verzi, 750 g de carne tocată foarte fin (preferabil de vită),  dafin, busuioc sau oregano, rozmarin, sare, piper, 1 linguriță zahăr, 3 linguri bulion, 350-500 g suc de roșii, 75 g unt, 1 ou crud, 1 pachet spaghete, parmezan ras, frunze de mentă.

Mod de preparare

Se pune uleiul de măsline într-o cratiță și se încinge. Când uleiul este încins bine, se pun cățeii de usturoi, pisați în prealabil, și se lasă să se "aurească" un pic uleiul. În acest fel, uleiul va căpăta un puternic miros de usturoi și va pierde mirosul puternic de măsline. După circa 3-5 minute, se pune, împreună cu uleiul și usturoiul, carnea de vită tocată. Se adaugă sarea, piperul și celelalte condimente: o foaie de dafin, busuioc proaspăt tocat sau uscat, oregano, și foarte putin rozmarin, deoarece are o aromă foarte puternică. Se amestecă încontinuu cu lingura de lemn, aproximativ 15 minute, astfel încât carnea să se rumenească bine. Se pun ciupercile, tocate nu foarte mărunt, și măslinele, tăiate felii. Se amestecă 10 minute, apoi se încorporează bulionul și sucul de roșii. Se adaugă și zahărul, se amestecă încontinuu până se încorporează sucul de roșii și zahărul, apoi se dă focul încet, se acoperă cratița cu capacul și se lasă să scadă 30 de minute. Separat, se fierb spaghetele cu untul. După ce au fiert, se strecoară și apoi se pun într-un castron. Se sparge un ou crud și se amestecă bine.

Mod de servire

Se așează spaghetele în formă de cerc pe o farfurie mare, se pune sosul, se presară parmezan proaspăt ras, pătrunjel verde, tocat foarte fin, și se decorează cu o frunză de mentă.

sâmbătă, 29 mai 2021

Spaghete Carbonara

Ingrediente

250-400 g șuncă bacon (sau kaizer românesc, dar nu foarte gras), 1 linguriță de usturoi pisat, piper negru proaspăt măcinat, sare, busuioc praf, 4 ouă mari (bătute bine cu telul), 1 ceașcă de brânză parmezan proaspăt ras, 1 linguriță de pătrunjel verde, tocat foarte fin, o cutie de spaghete de 500 g (fierte "al dente").

Mod de preparare

Fierberea spaghetelor "al dente" (atunci când sunt fierte astfel încât nu se sfărâmă, dar nici nu mai au un miez de pastă nefiartă la mijloc, se cheamă că sunt fierte "al dente"): se pune la fiert apa cu sare și cu un cub de unt (la 100 g spaghete, cel puțin 1 litru de apă). Când apa fierbe (dă în clocot) se adaugă spaghetele, având grijă ca pe măsură ce se înmoaie, să intre în apă toată cantinatea de spaghete. Nu se fierb mai mult de 10 minute.

Prepararea sosului: într-o tigaie mare, încinsă, se pun bucățelele de bacon, după ce, în prealabil, au fost tăiate (nu foarte mărunt, cam de 1 cm lățime și 4 mm grosime). Se prăjesc bine de tot, până devin crocante (aproximativ 6-8 minute). Se scot bucățelele de bacon și se așează pe un prosop de hirtie pentru a se absorbi grăsimea adiacentă. Grăsimea din tigaie se scurge, păstrând aproximativ 3 lingurițe de grăsime. Se adaugă usturoiul pisat și piper după gust și se sotează usturoiul pentru aproximativ 45 de secunde, până când se "aurește". Se ia tigaia de pe foc, se adaugă baconul prăjit, pastele fierte "al dente", se mai adaugă un pic de piper, sare și se ține pe foc încă 1 minut. Ouăle, bătute bine într-un bol, împreună cu un praf de sare, se adaugă peste acest amestec fierbinte, după ce, în prealabil, tigaia se ia de pe foc. Când se adaugă ouăle, se amestecă încontinuu, până când ouăle se lipesc pe paste și se întăresc. Se adaugă brânza proaspăt rasă (parmezanul) și se amestecă bine.

 

vineri, 28 mai 2021

Sos Ragu Bolognese

Ingrediente

350 g carne de vită, 120 g carne de porc, 120 g carne de vițel, 1 ceapă tăiată felii, 1 morcov tăiat rondele, 1 rădăcină de țelină tăiată în bucăți mici, 2 căței de usturoi, 1 ¼ cană apă, 1 linguriță bulion, ¼ linguriță sare, 1 praf de piper, 120 g ciuperci tăiate felii, ½ cană smântână groasă, 2 bucăți ficat de pui tăiat bucăți.

Mod de preparare

Se pune carnea cu ceapa, morocvul, țelina și usturoiul într-un vas și se călesc, amestecând continuu. Se adaugă apa și se lasă pe foc vasul, până când apa s-a evaporat. Se sarează și se pipereză, se adaugă bulionul și suficientă apă cât să acopere carnea. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă la foc mic o oră. Se adaugă ciupercile și ficatul de pui și se mai lasă 15 minute.

Mod de servire

Înainte de servire, se adaugă smântână.

joi, 27 mai 2021

Sos Puttanesca

Ingrediente

4 căței de usturoi, 1 ceapă mică, 4 fileuri de anșoa în ulei, 2 linguri  capere, 1 vârf de cuțit boia iute, 15 măsline verzi fără sâmburi, 15 măsline negre fără sâmburi, 1 lingură pastă de tomate, 4 roșii, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură frunze de busuioc tocat, 30 g parmezan ras.

Mod de preparare

Se pune uleiul într-o tigaie, la foc mic, se adaugă fileurile de anșoa, ceapa și usturoiul, tocate. Se lasă până ceapa devine străvezie. Se adaugă pasta de roșii, și roșiile, jupuite și sfărâmate, caperele, măslinele și boiaua. Se fierbe la foc mic 10-15 minute. Se ia de pe foc și se adaugă busuiocul și parmezanul. Se toarnă peste paste.

miercuri, 26 mai 2021

Savoiardi (biscuiți piemontezi pentru Tiramisu)

Ingrediente:

270 g zahăr, 120 g făină, 4 ouă, 1 ½ linguri miere.

Mod de preparare

Într-un castron, se bat gălbenușurile spumă cu 120 g de zahăr și o lingură și jumătate cu miere. Într-un alt castron, se bat albușurile spumă cu zahărul rămas. Se amestecă ușor crema din gălbenușuri cu albușurile spumă, se adauga făina, apoi se pune compozitia într-un cornet de cofetar. Se așează pe tava o foaie de hârtie pentru copt și se modelează bastonașe cu o lungime de circa 8 cm, bine distanțate, ca să nu se lipească între ele. Se pun la cuptor la 180° pentru 15 minute.

Mod de servire

Se servesc presărați cu zahăr pudră, sau se folosesc pentru prepararea de tort Tiramisu.

marți, 25 mai 2021

Salată mediteraneană

Ingrediente

4 ouă fierte tari, 250 g fasole verde, 2 roșii, ½ castravete, mărar verde, 1 cățel usturoi, 2 linguri oțet, 1 lingură zeamă de lămâie, 3 linguri ulei de măsline, 1 cutie fileuri de anșoa, capere, 12 măsline negre, sare, piper

Mod de preparare

Se fierbe fasolea în apă clocotită sărată. Se taie toate legumele în bucăți și se toacă foarte fin usturoiul. Sosul se prepară amestecând uleiul, oțetul, zeama de lămâie, sarea, piperul și usturoiul tocat. Se varsă sosul peste legume, se adaugă caperele și se amestecă bine. Se taie ouăle în sferturi și se pun deasupra salatei, alternând cu fileurile de anșoa și cu măslinele.

luni, 24 mai 2021

Saltimbocca Alla Romana

Ingrediente

4 cotlete de vițel (de circ 50 g fiecare), 4 felii prosciutto (de Parma), 8 fruze salvie, 1 lingură ulei, 2 linguri unt, 30 ml vin alb sec, 120 ml supa de pui, 1 lingură suc de lămâie, 2 linguri făină albă, sare, piper negru măcinat

Mod de preparare

Se ia fiecare cotlet în parte. Se așează deasupra o folie de plastic și se bate subțire, ca pentru șnițele, folosind ciocanul de carne cu partea plată. Se așează pe fiecare cotlet o felie de prosciutto. Dacă nu se potrivește perfect, se decupeaza. Se apasă prosciutto cu mâna, astfel încât să se lipească de cotlet. Se prind cu scobitori, înfipte oblic (astfel încât scobitoarea să străpungă cotletul până în cealaltă parte) câte 2 frunze de salvie pe fiecare cotlet. Pe cotlete, pe partea opusă frunzelor de salvie, presarati foarte puțină sare și piper negru măcinat, după gust. Se trec cotletele prin făină pe ambele părți și apoi se scutură de excesul de făină. Încingeți foarte bine într-o tigaie uleiul și o lingură de unt. De acum focul va fi la maxim tot timpul. Se pun în tigaie cotletele la prăjit, cu partea cu prosciutto în jos. Prajiti doar cate 2 cotlete o data, nu le inghesuiti. După un minut și jumătate (când prosciutto e rumen) se întorc cotletele și se prăjesc încă 1 minut pe partea cealaltă. Se scot cotletele pe un platou încălzit și se acoperă cu folie de aluminiu, ca să stea calde. După ce s-au prăjit toate cotletele, se va scurge mare parte din grăsimea din tigaie (să rămână aproximativ 1 lingură). Se toarnă vinul în tigaie și se fierbe un minut, până se evaporă aproape de tot. Se adaugă supa și se fierbe la foc mare încă 5 minute, până scade mai bine de jumătate. Se adaugă restul de unt (1 lingură) și se mai fierbe 2 minute după ce s-a topit untul, până sosul se îngroașă un pic. Se adaugă sucul de lămâie și se mai fierbe 1 minut, până sosul se îngroașă și mai tare. Sosul e gata atunci când se trece cu lingura de lemn prin el și rămân urme pe fundul tigăii. Se pun câte 2-3 linguri cu sos în farfurii încălzite. Se așează saltimbocca deasupra. Se servește imediat, cu garnitură de spanac sotat, cartofi natur sau piure de cartofi.

 

duminică, 23 mai 2021

Salată de ouă și sardele cu sos de usturoi

Ingrediente

4 ouă, 4-5 căței usturoi, 2 conserve sardele, 3 linguri ulei, oțet, sare, piper, verdeață.

Mod de preparare

Se fierb cam 10 minute câțiva căței de usturoi. Se scurg și se pisează. La usturoiul pisat se adaugă 2 sardele tocate mărunt, 2-3 linguri cu ulei, oțet, sare și piper după gust. În acest sos se pun ouăle răscoapte tăiate în felii. Peste ele se presară verdeața tocată.

sâmbătă, 22 mai 2021

Salată de ouă cu sos picant

Ingrediente

6 ouă, 2 salate, 4 fire ceapă verde, 1 legătură ridichi de lună, 4 linguri ulei, 2 linguri zeamă de lămâie (sau oțet balsamic), 2 linguri muștar, sare și piper după gust.

Mod de preparare

Ouăle se fierb tari, se pun în apă rece, se curăță, se lasă să se răcească, apoi se taie în sferturi. Salata se desface foaie cu foaie și se spală în cât mai multe ape, ca să se înlăture orice urmă de murdărie, și se lasă la scurs. Ceapa se curăță, se spală și se taie în bucăți de 1-2 cm. Ridichile de lună se curăță de frunze și codițe, se spală bine și se pun să se scurgă pe un șervet curat. Separat, într-un bol mic, se prepară sosul picant: se amestecă muștarul cu uleiul, sarea și piperul, subțiindu-se totul cu zeama de lămâie sau oțetul balsamic. Se ia apoi o salatieră, se aranjează de jur împrejur și la fundul ei foi de salată, peste care se pun sferturile de ouă, ceapa și ridichile. Deasupra se toarnă sosul picant de muștar. Se servește imediat la masă pentru a nu se veșteji salata și ridichile.

vineri, 21 mai 2021

Ruladă de carne cu ouă

Ingrediente

1 kg carne tocată amestec, 200 g șuncă presată tăiată cubulețe mici, 4 felii pâine, 1 cană cu lapte, 2 ouă, rozmarin, pătrunjel, mărar, sare, piper, 150 ml vin alb, 6 ouă fierte tari, 20-30 g unt, 4-5 linguri ulei.

Mod de preparare

Feliile de pâine se înmoaie în lapte 15 minute, se storc și se mărunțesc. Se amestecă carnea tocata cu șunculița mărunțită, cu pâinea mărunțită, 2 ouă și verdeața tocată. Se condimentează. Se amestecă bine, se întinde pe masa de lucru compoziția în formă de dreptunghi și se pun în mijloc, pe lungime, ouăle fierte și decojite. Se rulează carnea de jur-împrejurul ouălelor, în formă de ruladă. Se rostogolește până la marginea mesei și apoi într-o tavă unsă cu unt, în care se pun 4-5 linguri cu ulei. Se pune în cuptorul încălzit la 190 grade C, timp de 30 de minute. După 30 de minute, se stropește cu vin alb și se mai lasă aproximativ 1 oră.

Mod de servire

Rulada se taie felii (vor avea în mijloc o secțiune de ou). Deasupra, se pune sosul din tava în care s-a prăjit, la care se adaugă puțin vin alb. Se poate servi cu garnitură de spanac sau legume fierte.

joi, 20 mai 2021

Potage parmentier (supă-cremă de praz şi cartofi)

Ingrediente

3 fire de praz (numai partea albă), ½ kg cartofi, 2 linguri unt, 2 linguri smântână, 1,5 l apă (sau supă de pui), sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare

Se pune untul la topit într-o oală, se adaugă prazul tocat, se lasă să se înmoaie, dar fără să se îngălbenească. Se adaugă cartofii, curățați și tăiați cuburi. Se acoperă cu apă (sau supă de puui) și se lasă să fiarbă bine. Se mixează cu smântână, sare și piper. Se pun în supieră și se ornează cu pătrunjel tocat și frunze de țelină.

Mod de servire

Se servește cu crutoane de pâine, rumenite în unt.

miercuri, 19 mai 2021

Porc Gong-Bao

Ingrediente

pulpă de porc, morcov, pastă de ardei iute, sos de soia, supă de legume, sare, zahăr, alune, amidon, castraveți, ulei de floarea soarelui, ceapă verde, piper alb.

Mod de preparare

Pulpa de porc se dezgheață, se curăță, se spală, se taie cuburi medii și se face sote. Morcovul se spală, se curăță, se clătește și se taie cuburi mari. Castravetele se spală, se curăță de capete și se taie cuburi mari. Pasta de ardei iute, sosul de soia, supa, sarea, zaharul, piperul alb se adaugă la cuburile de morcov, porcul sote și alunele. Apoi se leagă cu amidon dizolvat în apă, după care se adaugă cuburile de castraveti.

Mod de servire

Se servește fierbinte, într-un bol, alături de o garnitură de orez gratinat.

marți, 18 mai 2021

Polenta cu ou

Ingrediente

250 g mălai, apă, sare, 8 ouă, parmezan.

Mod de preparare
Se face o mămăliguță, potrivită ca și consistență, se pune într-o tavă, se netezește cu o spatulă (astfel încât stratul să fie de aproximativ 1,5 cm grosime). Se taie bucățele de 15/15 cm (cât un o felie de pâine toast), se unge cu ulei de măsline și se pune pe grătar câteva minute pe fiecare parte. Oul se prăjește în tigaie de teflon fără ulei.

Mod de servire
Oul se pune pe felia de mămăligă și se rade parmezan deasupra. Se servește la micul dejun sau ca aperitiv.

luni, 17 mai 2021

Piept de pui în stil italian

Ingrediente

4 bucăți file din piept de pui, o mozarella , 3 roșii, oregano, ulei de măsline, ½ lămâie, sare, piper, 100 g unt.

Mod de preparare

Se încinge untul într-o tigaie cu capac, se așează feliile de piept de pui, condimentate, în prealabil, cu sare, piper și suc de lămâie. Se întorc pe ambele părți, până sunt aproape gata. Roșiile se taie felii, se stropesc cu ulei de măsline și se condimentează cu oregano. Se așeaza două-trei felii de roșii pe fiecare grătar de pui și se acoperă cu o felie de mozarella. Dupa ce se înmoaie mozarella, puiul este gata.

Mod de servire

Se servește cu cartofi natur.

duminică, 16 mai 2021

Peperone a la marinara

Ingrediente

3 ardei grași colorați (portocaliu, galben, roșu), putin ulei de măsline, 2 cătei de usturoi, roșii din bulion, sare și piper.

Mod de preparare

Ardeii se taie jumătăți, se curăță de semințe și de cotor, și se pun în cuptor, într-o tavă, la 180 de grade C, timp de 20 minute.

Sosul: Într-o tigaie se încalzește puțin ulei de măsline, se adaugă usturoiul pisat și roșiile din bulion, tăiate mărunt. Se sărează și se piperează după gust.

Mod de servire

Cu acest sos se umplu ardeii și se ornează cu frunze de busuioc și pătrunjel.

sâmbătă, 15 mai 2021

Penne cu ton și sos roșu

Ingrediente

500 g paste tip penne, 2 conserve ton în ulei, 1 ardei iute, 3-4 roșii, 2 cepe, 1 lingură bulion, sare, oțet, zahăr, 100 g măsline, oregano.

Mod de preparare

Se pun pennele la fiert în apa cu sare și se scurg conservele de ton într-o sită. Într-o cratiță, se călesc cepele - tăiate solzișori, se adaugă tonul, ardeiul iute - tăiat feliuțe, se adauga apă cât să acopere și se lasă să fiarbă 10 minute. Se adaugă roșiile, curățate de pieliță, și tăiate felii, bulionul, o linguriță cu oțet, una de zahăr, condimentele și se mai lasă să fiarbă 5 minute. Se scurg pennele, se clătesc cu apă rece și se amestecă cu sosul de ton.

vineri, 14 mai 2021

Orez gratinat

Ingrediente

150 g - 200 g orez, 150 g șuncă presată, 100 g cașcaval, 1 ardei gras, 3 g piper alb, sare, 1 ou, 1 ceapă verde.

Mod de preparare

Orezul se spală în 2-3 ape, se fierbe, în proportie de 1/1 cu apa. Șunca presată și cașcavalul se taie în cuburi mici. Ardeiul gras, după ce e spălat și curățat, se taie joulien. Ceapa se toacă mărunt. Se călesc șunca și ardeiul gras. Oul se face omletă, se rupe în bucățele mici și se amestecă cu șunca și ardeiul gras (în foarte foarte puțin ulei). După 2 minute se adaugă orezul, circa un bol de orez fiert, sarea și piperul alb. La urmă, se adaugă cașcavalul și ceapa verde, și se amestecă până când se gratinează.

Mod de servire

Se servește, de preferință cald, ca și garnitură pentru o porție de porc Gong-Bao.

joi, 13 mai 2021

Miel cu fasole verde

Ingrediente

500 g carne de miel, ulei de măsline (sau unt), 1 morcov mare, 2 cotoare de țelină, 1 ceapă medie, 1 ramură rozmarin, 1 cană zeamă de supă, 2 ouă, zeama de la o jumătate de lămâie, 100 ml vin alb.
Pentru garnitura: fasole verde, ulei pentru prăjit, 100 g alune de pădure (opțional), sare și piper.

Mod de preparare

Carnea de miel se taie în bucățele mici și se prăjesc într-o tigaie de teflon, cu puțin ulei de măsline (sau unt). Se adaugă morcovul, tăiat rondele, țelina bucățele, ceapa solzișori și verdeața întreagă. Se pune zeama de supă (de vită, de preferat), se acoperă și se fierbe o oră și jumătate. Separat, se bat 2 ouă, puțin suc de lămâie și vin alb. Se pune peste carne și, după ce se scoate ramura de rozmarin, se mai fierbe 2-3 minute.

Garnitura: fasolea verde se prăjeste în ulei și se adaugă sare și piper. Separat, se mărunțesc alunele, se pun într-o tavă și se prăjesc la cuptor timp de 5 minute.

Mod de servire

Carnea se pune pe un platou mare, rotund sau oval, la mijloc. Fasolea se pune pe lânga miel, de jur-imprejur, iar deasupra se presară alunele prăjite.

miercuri, 12 mai 2021

Manga Thai

Ingrediente

250 g orez Basmati, sare, 500 g file de somon fără piele, 1 cățel de usturoi, 1 legătură ceapă verde, 2 linguri ulei, 3 linguri sos de soia, 200 ml smântână, 4 linguri vin sec, 1 conservă mango, 1 lingură ulei de susan, 1 linguriță coajă de lămâie.

Mod de preparare

Orezul se fierbe în 500 ml de apă cu sare. Se spală peștele, se șterge și se taie cuburi. Se toacă usturoiul și ceapa verde. Se călește usturoiul în ulei și se adaugă peștele. Se prăjesc circa 1 minut, apoi se întoarce peștele. Se adaugă ceapa verde și se prăjesc puțin împreună. Se scot, se adaugă în tigaie sosul de soia, smântâna și vinul, și se lasă să fiarbă. Se adaugă conserva de mango și se încălzește. Se adaugă apoi peștele, ceapa, uleiul de susan și coaja de lămâie.

marți, 11 mai 2021

Lingua al bagnetto rosso

Ingrediente

500 g limbă fiartă tăiată felii, 2 mănunchiuri de patrunjel, 5 căței de usturoi, 1 ardei iute, câteva anchois în ulei, 1 pahar sos de roșii, 1 pahar supă, ½ pahar otet, 2 pumni de făină albă, sare și piper.

Mod de preparare

Se toacă cu un cuțit 2 mănunchiuri de pătrunjel, 5 căței de usturoi, 1 ardei iute și câteva anchois (acciughe) în ulei. Se pune totul într-o crăticioară, cu un pic de ulei de măsline, si se fierbe la foc mic un sfert de oră, mestecând din când în când. Se adaugă un pahar cu suc de roșii și unul de supă și se lasă să fiarbă încă 10 minute. Se adaugă o jumătate de pahar de oțet și 2 pumni de făină albă, se potrivește de sare și piper. Se amestecă bine, pentru a obține un amestec omogen și cremos. Se mai lasă pe foc alte 5 minute.

Mod de servire

Se așează pe platou feliile de limbă și se varsă sosul/crema deasupra. Se poate servi și caldă și rece.

luni, 10 mai 2021

Lasagna cu sos de carne

Ingrediente

Foi de lasagna, sos bechamel, sos de carne, cașcaval.
Sos bechamel: 250 g margarină, 3 l lapte, 1 kg făină.
Sos de carne: 500 g carne de vită și 500 g carne de porc, 1 kg roșii, ceapă, 1 pahar vin (sau apă), sare și piper.
Foi lasagna: 1 kg făină, apă, sare, 6 ouă.

Mod de preparare

Sosul bechamel: se pune margarina într-un vas pe foc și, când se topește, se adaugă făina, apoi laptele, treptat, și se ia de pe foc. Cât este încă fierbinte, se adaugă cașcavalul, puțină smântână și sare.
Sosul de carne: se călește puțin ceapa și apoi se adaugă carnea, tăiată în bucățele mici (sau dată prin mașina de tocat carne) și se lasă la înăbușit câteva minute, amestecând mereu. Se adaugă vinul (sau apa) și se lasă pe foc până se evaporă. Se pun roșiile, tăiate și decojite, sare și piper, și se lasă 3 ore la înăbușit. La nevoie, se mai adaugă câte puțina apă.
Foile de lasagna: se amestecă ouăle cu făina, sarea și apa, în cantitate mai mică, până devine ca o pastă ce se poate întinde și se lasă timp de 10 minute, după care se formează 9-10 cocoloși, care reprezintă foile de lassagna. Se întind cu sucitorul, foarte subtiri (cam de 1 mm grosime) și apoi se fierb, timp de 3-4 minute, în apă cu sare și puțin ulei. Se pun, apoi, direct în apă rece, pentru 2 minute și se lasă la scurs, până se termină toate de fiert. Dacă nu se pot face mari, cât este tava, se pot face și din câte 2-3 bucăți.
Asamblarea: se pun pe fundul tăvii 3 linguri cu sos de roșii. Se începe cu o foaie de lasagna, sos de roșii, în amestec cu sos bechamel, cașcaval, și tot așa, până se termină cu o foaie de lasagna. Deasupra se pune doar sos bechamel și cașcaval ras din abundență. Se ține aproximativ 15-20 de minute în cuptorul încins în prealabil. Este gata când devine rumenă și aurie.

Mod de servire

Se servește caldă.

 

duminică, 9 mai 2021

Lasagna cu ciuperci

Ingrediente:

1 pachet lasagna (500 g), 1 frunză dafin, 1 ceapă tăiată, ¼ ceașcă ulei, 2 căței usturoi tăiați mărunt, 2 lingurițe oregano, 4 lingurițe busuioc uscat, 1 conservă suc de rosii, 1 conservă roșii în suc propriu, taiate bucățele, 1 vârf de linguriță scorțișoară, 500 g brânză foarte moale (sau smântână grasă), 2 ouă bătute, ½ pahar Parmezan, 500 g ciuperci proaspete, taiate felii, 500 g spanac tăiat, 2 dovlecei, taiați bucățele, 500 g brânză mozzarella, sare, piper.

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Se călește în ulei ceapa cu frunza de dafin, până ceapa capătă o culoare aurie. Se adaugă usturoiul, oregano și două lingurițe cu busuioc. Se amestecă timp de două minute. Se adaugă roșiile. Se lasă pe foc mic o oră. La sfârșit se adaugă scorțișoara. Se ia vasul de pe foc. Se pune pe foc un vas mare cu apă în care s-a pus un praf de sare, se pune pachetul de lasagna și se fierb al dente (să fie tari). Se strecoară bine. Se amestecă brânza (sau smântâna grasă) cu ouăle batute, o parte din parmezan și cele două lingurițe cu busuioc rămase. Se călesc ciupercile în puțin ulei. Se adaugă spanacul și dovleceii. Se fierbe până ce legumele sunt bine pătrunse. Într-un vas mare se toarnă jumătate de ceașca din sosul cu roșii, se adaugă în straturi succesive: lasagna, brânză cu ou, lasagna, sos de roșii, legumele sote, lasagna, brânza cu ou și, deasupra, parmezan din belșug. Se coace în cuptorul încalzit între 45 minute și o oră.
Mod de servire
După ce se scoate de la cuptor, se lasă 10 minute înainte de servire.

 

sâmbătă, 8 mai 2021

Fussili cu ton

Ingrediente

500 g paste, 5-6 căței de usturoi, 1 conservă ton tocat, delikat, ulei, ketchup (opțional), smântână (opțional).

Mod de preparare

Se fierb pastele circa 7-8 minute cu puțin ulei și delikat. În ulei se prăjesc cățeii de usturoi, tăiați mărunt, până capată o culoare galben-maronie. Se toarnă uleiul și usturoiul peste pastele fierte și scurse. Se amestecă pastele cu tonul.

Mod de servire

Se servesc condimentate cu busuioc, cimbru și oregano, cu ketchup sau cu smântână.

vineri, 7 mai 2021

Fructe prăjite

Ingrediente

2 banane, 1 măr, 2 felii ananas, 80 g făină, 6 linguri apă, 1 linguriță praf de copt, 1 vârf de cuțit sare, 1 lingură zahăr, ulei și miere.

Mod de preparare

Se curăță fructele de coajă, bananele se taie rondele, merele fâșiuțe, iar ananasul sferturi. Se prepară un aluat mai moale din făină, apă, praf de copt, sare și zahăr. Fructele se dau prin compoziție și se prăjesc până capătă o culoare aurie.

Mod de servire

Se servesc cu toping de zahăr caramel sau miere.

joi, 6 mai 2021

Fire de omletă

Ingrediente

5 ouă, 2 linguri smântână, sare, piper alb, cimbru măruntit, 1 lingură lapte praf.

Mod de preparare

Ouăle se bat cu celelalte ingrediente. Compoziția se pune într-o pungă de plastic. Se face o gaură foarte mică într-un colț al pungii. Se pune ulei la încins într-o tigaie. În uleiul încins se fac ațe din omletă, unele peste altele, strângând de pungă.

Mod de servire

Se scot ațele de omletă pe o farfurie. Se ornează pe margine cu felii de roșie și frunze de marar, tocate mediu.

miercuri, 5 mai 2021

Cima alla genovese

Ingrediente

2 linguri ulei de măsline, 1 ceapă tăiată julien, 1 morcov, 1 dovlecel, 1 ardei gras, 2 frunze de spanac, 1 mână mazăre verde, sare, piper, 8 ouă, 100 g parmezan, 100 g șuncă.

Mod de preparare

Se taie legumele fâșii subțiri și se călesc în ulei, la foc mare, cu sare și piper, până se înmoaie (aproximativ 5 minute). Într-un bol, se bat ouăle cu sare și piper, după care se adaugă parmezanul și se bat bine. Se adaugă ouăle peste legume și se lasă până se întăresc, la fel ca la omletă.
Mod de servire

Se servește cu șuncă bine călită.

marți, 4 mai 2021

Carne de vită cu cartofi

Ingrediente

1 kg g carne de vită, 100 ml ulei, 3 cepe (tăiate felii), 500 g cartofi, 2 cuișoare, 5 boabe piper, 1 foaie dafin, 5-6 g piper măcinat, 50 g făină, sare (după gust).

Mod de preparare

Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie înaltă, non-aderentă, la foc minim. Se spală carnea, se scurge și se felieză în bucăți de maxim 100 de grame fiecare. Se presară cu sare si piper pe ambele părți apoi se trec prin făină. Se prăjesc pe ambele părți până se rumenesc. Se adaugă 2-3 pahare cu apă (cât să acopere carnea), se acoperă cu un capac și se fierb la foc mic timp de 2 ore și jumătate (sau până când carnea este moale). Se completează cu apă când e cazul, ca să nu fiarbă în sec. Se taie ceapa în solzi și se călește 3-4 minute la foc mic. Se scoate și se lasă la scurs. Cartofii se feliază rondele de aproximativ 5 mm grosime. Se adaugă în tigaie 2 linguri de ulei și se prăjesc pe ambele părți până se rumenesc. Peste carnea din tigaie se așează un strat subțire de ceapă, apoi unul de cartofi, care vor fi și ei acoperiți cu un strat de ceapă. Fiecare strat se sărează după gust. Se lasă să fiarbă încă o jumătate de oră cu 2 cuișoare, 5-6 boabe de piper și 1 foaie de dafin. Se adaugă sare, după gust. Se servește cu castraveți murați, salată verde sau salată de roșii cherry.

luni, 3 mai 2021

Bruschette

Ingrediente

10-12 felii pâine, 4 căței de usturoi, ulei de măsline extravirgin, 3 roșii, sare și piper (după gust).

Mod de preparare

Se prăjesc feliile de pâine. Se freacă ușor pe deasupra cu un cățel de usturoi. Se pune un pic de ulei deasupra, sare și piper, și roșiile taiate felii sau bucățele. Se poate orna cu busuioc proaspăt.

duminică, 2 mai 2021

Boeuf mode

Ingrediente

1,5 kg pulpă de vită, 100 g slănină, 1 picior de vițel, 100 g șorici, 2 kg morcovi, 3 cepe, 2 echalote (se pot înlocui cu un pumn de arpagic), 1 cană vin alb, 1 cană apă, 1 lingură ulei, sare, piper, cimbru, 1 foaie de dafin.

Mod de preparare

Se împănează bucata de pulpă cu slănina tăiată ca degetul mic. Slănina neafumată, doar ținută la saramură, este bună. În caz contrar, slănina afumată se taie și se opărește. Se leagă pulpa cu sfoară alimentară. Se taie morcovii, ceapa și echalotele (arpagicul) în rondele. Într-o cratiță de tuci se încinge uleiul, se rumenește pulpa pe toate părțile. Se garnisește fundul cratiței cu șorici, se pune piciorul de vițel, cimbru, foaia de dafin, morcovii, ceapa și echalotele (arpagicul). Se sărează, piperează, se acoperă cu apa și vinul. Se dă focul la maxim, până începe să fiarbă, după care se acoperă și se micșorează focul la minim. Se lasă să fiarbă molcom circa două ore și jumătate.

Mod de servire

Este mult mai bun a doua zi, reîncălzit sau rece.

sâmbătă, 1 mai 2021

Prăjitură cu nucă de cocos, ciocolată și vanilie

Ingrediente

Blat: 4 albușuri, 300 g zahăr, 250 g nucă de cocos.

Strat de ciocolată: 2 linguri cacao, 2 linguri zahăr, 1 lingură ness cafe, 100 g ciocolată amăruie, 2-3 linguri lapte sau smântână de frișcă.

Cremă: 1 cutie smântână pentru frișcă 38% grăsime, 1 plic praf instant de budincă de vanilie.

Decor: ciocolată rasă.

Mod de preparare:

Pentru blat, se bat albușurile împreună cu zahărul, până rezultă o spumă tare și lucioasă. Se pune nuca de cocos și se amestecă cu o paletă. Se pune compoziția la copt într-o tavă, pe hârtie de copt, la 160 grade, până se aurește deasupra. Se lasă la răcit, fără să se scoată hârtia de copt, fiindca blatul e foarte casant.

Pentru stratul de ciocolată, se pun toate ingredientele într-un vas pe bain-marie până se omogenizează, după care se pune imediat peste blatul răcit.

Pentru crema de vanilie se pun împreună smântâna cu praful de budincă și se mixează. Crema rezultată se pune peste stratul de ciocolată.

Se acoperă deasupra cu ciocolata rasă.

Se pune la frigider câteva ore apoi se taie după preferință.

vineri, 30 aprilie 2021

Salata italienească

Ingrediente

2 salate verzi, câteva fire de ceapă verde, câteva ridichi de lună, ulei, oțet balsamic (sau zeamă de lămâie), 2 ouă fierte tari, 100 g măsline, sare.

Mod de preparare

Se rupe în bucăți miezul salatelor și se împrăștie pe un platou lung. Se presară ceapa verde, tăiată bucățele, ridichile de lună, tăiate felii. Se toarnă sosul vinegretă, preparat din ulei, oțet (sau zeamă de lămâie) și sare. Se garnisește de jur imprejur cu felii de ouă fierte tari și măsline. Se servește imediat.

joi, 29 aprilie 2021

Salată de ouă cu ridichi și castraveți

Ingrediente

8 ouă, 6 linguri ulei, 3 linguri zeamă de lămâie, 2 lingurițe muștar, 2 linguri smântână groasă, 1 salată de lăptuci, 1 legătură ridichi de lună, 1 castravete murat, sare.

Mod de preparare
Se fierb 6 ouă tari, se pun în apă rece, se curăță și, când s-au răcit, se taie de-a lungul în sferturi. Din două gălbenușuri se prepară o maioneză la care, după terminarea uleiului, se adaugă smântâna, apoi muștarul și zeama de lămâie, pe rând, puțin câte puțin. Salata de lăptuci se desface foaie cu foaie și se spală în cât mai multe ape. Ridichile de lună se curăță de codițe și frunze, se spală, se pun la scurs pe un șervet curat, apoi se taie în felii subțiri. Castravetele murat se taie în felii subțiri (sau jumătăți de felii, dacă este mai mare). Într-o salatieră, se așează foile de salată, având grijă ca la margine să fie frunzele cele mai frumoase, și se pune deasupra un strat de maioneză, în care se așează sferturile de ou fiert. Se garnisește cu felii de ridichi de lună și felii subțiri de castravete murat.
Mod de servire
Se servește imediat, deoarece salata de lăptuci și ridichile se veștejesc repede, iar maioneza se alterează ușor.

miercuri, 28 aprilie 2021

Salată de ouă cu ficat

Ingrediente

4 ouă, 4 cartofi mari, 250 g ficat, 4 linguri ulei, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 legatură ridichi de lună, 1 ceapă de apă, sare, piper și patrunjel verde după gust.

Mod de preparare
Ouăle se fierb să fie tari, se pun în apă rece și când s-au răcit se curăță de coajă. Cartofii se spală cu peria, se pun la fiert, cu coajă cu tot, într-un vas acoperit, în apă sărată clocotită. Când sunt gata se scot, se curăță imediat de coajă și se lasă să se răcească. Ficatul se spală repede cu apă, se taie în fâșii nu prea late, care se prăjesc în ulei. Ceapa de apă se curăță, se spală și se toacă mărunt. Ridichile de lună se curăță de frunze și codițe, se spală bine și se pun la scurs pe un șervet curat. Pătrunjelul verde se curăță, se spală și se toacă mărunt. După ce ouăle și cartofii s-au răcit, se dau prin mașina de tocat, se sărează, se piperează, se toarnă în compoziție uleiul în care s-a prăjit ficatul, precum și zeama de lămâie, și totul se freacă bine. Se amestecă apoi ceapa tocată și se gustă pentru a se vedea dacă mai este nevoie de sare sau piper. Se pune salata pe o farfurie plată, dându-i-se forma dorită. De jur împrejur, se aranjează bucațelele de ficat prăjit și ridichiile de lună, tăiate felii subțiri. Se servește imediat.

 

marți, 27 aprilie 2021

Păstrăv cu migdale

Ingrediente

¼ linguriță praf de muștar, 4 păstrăvi (200 g fiecare), 90 g unt, ½ pahar migdale decojite și sărate, ½ pahar vin alb, 5 linguri suc de lămâie, ½ linguriță mărar uscat, piper măcinat, ¼ pahar făină.

Mod de preparare

Se curăță păstrăvii, se spală și se taie aripioarele. Se șterg bine cu hârtie absorbantă. Se tăvălesc în făină amestecată cu piper, mărar uscat și praf de muștar. Cu o pensulă, se pune suc de lămâie pe păstrăvi, după care se tăvălesc iarăși prin făină. Se pune untul la topit într-un vas destul de încăpător și se prăjesc migdalele până devin aurii, după care se scot pe un șervet absorbant. Se pun păstrăvii la prăjit pe foc potrivit, se întorc doar o singură dată, având grijă să nu se rupă. După ce au deja culoare aurie, se scot pe un șervet absorbant. În vas se adaugă sucul de lămâie care a ramas și vin. Se lasă să ajungă până la punctul de fierbere, până ce sosul se îngroașă, și se adaugă migdalele. Păstrăvii se așează pe un platou (sau fiecare pe farfurie separat) și se toarnă sosul peste păstrăvi. Se servește imediat.

Mod de servire

Se poate servi cu cartofi natur, cartofi întregi, făcuți la cuptor (în folie de aluminiu).

luni, 26 aprilie 2021

Salată chinezească

Ingrediente

5 gogoșari, 5 castraveți mici, 5 buchețele de conopidă, 3 linguri zahăr, 3 linguri oțet balsamic, 3 lingură ulei, 3 linguri sos de soia, ardei iute (opțional).

Mod de preparare

Gogoșarii se taie în felii subțiri, în lung, castraveții la fel, iar conopida buchețele cât mai mici. Se arde o lingură cu zahăr, apoi se adaugă și o lingură cu oțet, una cu ulei și una de sos de soia, în care se călesc gogoșarii până se înmoaie. La fel se procedeazpă și cu castraveții și la fel se prepară și conopida. Cine prefera salata iute poate adăuga și un ardei iute lângă gogoșar. 

duminică, 25 aprilie 2021

Cubulețe de pui marinate

Ingrediente

1 lingură miere, 1 lingură oțet, 1 lingură ketchup de roșii, 1 lingură sos de soia, sare, 1 cățel de usturoi, 2 fileuri de piept de pui, ½ linguriță ghimbir tocat, coajă rasă de lâmâie, 5-6 linguri pesmet, 3-4 linguri  făină, 1 ou bătut, ulei.

Mod de preparare

Se amestecă toate condimentele, se freacă fileurile de piept de pui cu ele și se lasă peste noapte la marinat. Uleiul se înfierbantă în vasul Wok, se prăjește în el fileul de piept de pui, se lasă să se răcească și se taie bucăți. Se amestecă ghimbirul, coaja de lămâie și pesmetul. Bucățile de piept de pui se dau mai întâi prin făină, apoi prin ou și prin amestecul de pesmet, și se prăjesc până devin galben aurii.

Mod de servire

Se servește cu o salată mixtă de foi și garnitură de orez.

sâmbătă, 24 aprilie 2021

Cubulețe de pește, dulci-acrișoare

Ingrediente

400 g biban file, sucul de la o jumătate de lămâie, 2 linguri sos de soia, 2 linguri de oțet, câte 1 vârf de cuțit sare, piper alb măcinat, coriandru, chimion măcinat, ghimbir pudră, zahăr după gust, 4 linguri ulei de arahide pentru prăjit, 1 ou bătut, 2 ½ linguri amidon de porumb, 2 morcovi (tăiați romburi), 50 g mazăre congelată, ½ ceapă (tăiată cubulețe), 150 g roșii pasate.

Mod de preparare

Peștele file se taie în cubulețe, se stropește cu suc de lămâie, sos de soia și oțet, se lasă puțin să se pătrundă, apoi se scoate din marinată, se condimentează cu sare, piper, celelalte condimente și zahăr, după gust. Se înfierbântă uleiul într-un vas Wok. Cubulețele de pește se dau prin ou, apoi prin amidon, se prăjesc în ulei, se scot și se păstrează calde. În uleiul rămas se prăjesc legumele, amestecând mereu. Se toarnă marinata și roșiile pasate și se pune totul la fiert. Se adaugă cubulețele de pește în sos și se mai dă un clocot.

Mod de servire

Se servesc cu tăiței de orez fierți.

 

vineri, 23 aprilie 2021

Cubulețe de pește prăjit

Ingrediente

250 g pește file, 1 albuș de ou, sare, câte 1 vârf de cuțit de piper negru măcinat, chimion măcinat, coriandru, 1 linguriță amidon alimentar, 3 linguri ulei.

Mod de preparare

Peștele se zvântă și se taie în bucăți cât să încapă în gură. Albușul de ou se bate spumă. Se amestecă bine sarea, toate condimentele și amidonul alimentar. Bucățile de pește se dau mai întâi prin albușul de ou, apoi prin amestecul de condimente. Uleiul se înfierbântă într-un vas și se prăjesc în el, pe rând, bucățile de pește până devin galben-maronii. Se lasă să se scurgă pe un șervet de hârtie.

Mod de servire

Se potrivește cu legume, varză de China și orez chinezesc.

joi, 22 aprilie 2021

Salată chinezească picantă

Ingrediente

½ varză, 3 morcovi, 2 castraveți, 5-6 căței de usturoi, 3 linguri zahăr, ½ pahar oțet balsamic, 1 ardei roșu iute (sau ½ linguriță praf de chilli), piper.

Mod de preparare

Se taie varza fideluță, morcovii și castraveții se dau pe răzătoarea mare, usturoiul se toacă mărunt (în niciun caz nu se zdrobește). Separat, se prepară o marinată din oțetul balsamic, zahărul și praful de chilli (sau ardeiul roșu iute, tăiat în feliuțe subțiri). Se amestecă bine, până când se dizolvă zahărul. Se toarnă peste legume și se pune piper, după gust. Nu se folosește deloc sare, întrucât îi schimbă total gustul.

Mod de servire

Se poate servi dupa circa o oră, dar este și mai bună a doua zi, după ce legumele au absorbit oțetul. Are un gust dulce-acrișor, picant.

miercuri, 21 aprilie 2021

Orez chinezesc cu legume

Ingrediente

orez cu bob lung sau prefiert, ardei gras roșu, ardei gras galben, morcov, mazăre, ciuperci, 1 ou, sare, piper, 3 linguri ulei de măsline, sos de soia.

Mod de preparare

Orezul se fierbe în apă cu sare, se scurge, se clătește cu apă rece și se lasă la scurs. Morcovul, ardeii se taie bastonașe și ciupercile în feliuțe. Se încing trei linguri de ulei de măsline în tigaie și se călesc legumele la foc mare, timp de 2-3 minute. Se adaugă orezul, bine scurs, și se călesc, împreună, încă trei minute. Se adaugă oul și se amestecă bine. Se adaugă piper și sos de soia (după gust).

Mod de servire

Se servește cald, simplu sau ca garnitură la preperate chinezești.

marți, 20 aprilie 2021

Pui Szechuan fâșii picante

Ingrediente

6 linguri ulei de alune (sau de măsline), 3 ardei iuți roșii mici (curățați de semințe și mărunțiți), 1 ardei gras tăiat fâșii lungi și subțiri, 2 morcovi tăiați fâșii lungi și suțiri, 8 copane de pui (fără piele sau oase, tăiate cubulețe), 2 legături de ceapă verde, 3 linguri usturoi tocat, ½ pahar apă, 4 linguri sos de soia, 4 linguri oțet balsamic, 4 linguri amidon de porumb, 4 linguri zahăr.

Mod de preparare

Se încinge uleiul. Când începe să fumege, se adaugă ardeii iuți mărunțiți și morcovii. Când morcovii se înmoaie, se adaugă puiul. Când puiul e aproape gata, se adaugă ceapa, tăiată mărunt, și usturoiul. Se lasă încă 3 minute (sau până când puiul e complet făcut). Se amestecă apa, sosul de soia, oțetul balsamic, amidonul și zahărul și se toarnă în tigaie; se amestecă până sosul se îngroașă un pic.

Mod de servire

Se servește cu garnitură de orez chinezesc și ciuperci.

luni, 19 aprilie 2021

Pui Szechuan cubulețe picante

Ingrediente

2 piepturi de pui întregi sau 4 jumătăți de piept de pui, 3 linguri amidon, 1 lingură ulei de măsline, 3 căței de usturoi tocați, 5 linguri sos de soia), 1 ½ linguri oțet alb de vin, 6 cepe verzi (tăiate în bucăți de 2-3 cm), ¼ pahar apă, 1 linguriță zahar, ¼ lingură piper cayenne (se poate substitui cu ardei roșu iute pisat sau boia iute).

Mod de preparare

Se curăță pieptul de oase și piele și se taie carnea în cubulețe de 1-2 cm. Se trece puiul prin amidon. Se încinge uleiul în wok sau tigaie și se adaugă puiul și usturoiul. Când puiul e puțin rumenit, se adaugă sosul de soia, oțetul, zahărul și apa. Se acoperă și peste 3 minute se adaugă ceapa verde și ardeiul roșu. Se mai lasă 2 minute pe foc.

Mod de servire

Se servește cu orez chinezesc și ciuperci.

duminică, 18 aprilie 2021

Pui cu susan

Ingrediente

4 fileuri piept de pui (circa 150 g), 2 linguri unt, 2 linguri sos de soia, 100 g făină, 75 g semințe de susan, sare, piper.

Mod de preparare

Se rumenesc semințele de susan 5-10 minute în cuptor la 160 de grade, dar fără să se ardă. Se amestecă făina cu sarea, piperul și semințele și se așează pe o bucată de hârtie de copt. Puiul se dă prin sosul de soia și se presează pe hârtia cu făina și susan, pe ambele părți. Se așează puiul într-un singur strat într-un vas yena (sau în tava de cuptor) și se toarnă deasupra untul topit. Se coace 40 de minute, la 180-200 de grade, turnându-se o singură dată din sosul din tavă peste pui.

sâmbătă, 17 aprilie 2021

Sos chinezesc

Ingrediente

6 linguri ulei, 2 linguri făină, 2 linguri muștar, pastă de roșii, 3 linguri zahăr, supă, sare, piper, 1 crenguță busuioc, 1 crenguță cimbru.

Mod de preparare

Se face un rântaș din ulei și făină, care se stinge cu o ceașcă de supă. Se adaugă muștarul și bulionul, amestecând mereu, și zahărul, care s-a ars într-o tigăiță separată. Se adaugă sarea, piperul, busuiocul și cimbrul. Se mai toarnă supă, până ce sosul capătă consistența unei smântâni. Se lasă să dea câteva clocote. Acest sos are un gust asemănător cu sosul de soia chinezesc.

Mod de servire

Se poate servi alături de garnitură la aproape orice fel de mâncare.

vineri, 16 aprilie 2021

Orez chinezesc

Ingrediente

orez, apă, sare.

Mod de preparare

Se spală orezul în câteva ape. Se pune într-o cratiță și se adaugă apă rece încât să-l acopere cu cel mult 1 cm și se adaugă sare. Se lasă la foc iute. După ce a dat 2-3 clocote, se acoperă cratița și se face focul extrem de mic. După circa 25 de minute apa s-a evaporat și orezul este fiert.

 

joi, 15 aprilie 2021

Cartofi copți umpluți

Ingrediente

cartofi de mărimea unui pumn, slănină afumată, cașcaval, unt, lapte, ceapă verde, sare, piper.

Mod de preparare
Cartofii, spălați, se pun la copt în cuptor.
Între timp se taie mărunt puțină slănină afumată și se pune la prăjit până devine crocantă, se scoate afară din tigaie, iar în unsoarea formată se călește puțină ceapă verde. Când cartofii sunt copți pe jumătate se scot și la fiecare cartof se taie pe lungime un capac. Se scobește miezul cu o linguriță (cu atenție, să nu se rupă coaja) apoi din miezul de la cartofi, puțin unt și lapte călduț se face un piure, cât timp cartofii sunt fierbinți, altfel cartofii vor deveni cleioși. Se adaugă slănina prăjită, ceapa verde, sare, piper și se umplu cartofii cu această compoziție. Deasupra se presară cașcaval, după care cartofii se dau din nou la cuptor până cașcavalul se rumenește puțin.
Mod de servire
Se servește ca garnitură lângă grătar sau alte preparate din carne.

miercuri, 14 aprilie 2021

Prăjitură americană cu ciocolată

Ingrediente:
250 g unt, 1 linguriță zahăr vanilat, 200 g zahăr, 100 g zahăr pudră, 1 ou, 50 g cacao, 2 linguri lapte, circa 275-300 g făină, ¼ linguriță praf de copt, 150 g ciocolată pentru prăjituri, tăiată în bucățele mici.

Mod de preparare
Se freacă untul (cu mixerul). Se amestecă în unt zahărul, zahărul pudră, oul, cacaoa și laptele. Se amestecă praful de copt cu făina și se adaugă în compoziție. La final se pun bucățelele de ciocolată și se amestecă bine totul. Se ia câte o lingură din compoziție și se pune în tava de copt sau se toarnă toată compoziția în tava și se nivelează. Se coc la 180 grade Celsius, timp de 10-12 minute.

marți, 13 aprilie 2021

Pancake

Ingrediente

1 ¼ cană faină, 1 ½ cană lapte bătut, ¼ cană zahăr, ¼ cană ulei, ¼ linguriță sare, 1 ou, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat.

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele în mixer timp de un minut, se toarnă compoziția 12 cm diametru în tigaia unsă cu ulei. Când se întăresc marginile, se întoarce pe partea cealaltă. Trebuie să aibă culoarea maro deschis.

Mod de servire

Se ornează cu miere, siropuri de fructe sau dulcețuri și se servesc calde.

 

luni, 12 aprilie 2021

Pulpe de pui americane pe grătar

Ingrediente

8 pulpe întregi de pui, 400 g cașcaval ras, 2 pungi chipsuri (cu aromă după preferință) sau fulgi de porumb.

Mod de preparare
Pulpele se spală și se curăță de piele. Chipsurile (sau fulgii de porumb) se mărunțesc bine. Cașcavalul se rade pe răzătoarea mare. Pulpele, umede (trebuie sa fie neșterse), se tăvălesc mai întâi prin cașcaval, apoi prin chipsuri (sau fulgi). Se așează cu grijă pe grătarul cuptorului și se frig la foc, iute la început, apoi potrivit. Sub grătar trebuie așezată o tavă. Sunt gata când au prins o crustă aurie frumoasă.
Mod de servire
Se servesc ca atare sau cu garnitură, după preferință.

 

duminică, 11 aprilie 2021

Sarmale în foi de viță

Ingrediente

1 kg carne tocată porc (sau vită), 300 g ceapă, 1 morcov mic, 1 rădăcină țelină mică, 150 g orez cu bobul rotund, 40 g sare, 3 g cimbru uscat, 4 g piper proaspat macinat, 1 g ienibahar, 1 g coriandru, 1 g chimen, 3 frunze dafin, 200 g pastă de tomate, ½ lingură paprika dulce, 100 g afumătură, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel verde, 5-6 bețe de mărar uscat, 2-3 bețe de cimbru verde, 500 ml suc de roșii, 1 cană borș sau vin alb sec sau zeama de la o lămâie, sare (după gust), frunze de viță de vie (tei, ștevie, podbal, hrean).

Mod de preparare

Se opăresc frunzele de viță de vie (sau tei, ștevie, podbal, hrean, sfeclă, salată). Se pune apa la fiert si la 1 l de apă se adaugă jumătate de linguriță de sare. Când apa clocotește, se pun frunzele spălate și fără codițe. Se lasa exact până când apa dă în clocot, apoi se scot. Se clătesc imediat cu apă rece si se lasă la scurs. Se încinge uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, se adăugă cepele (curățate, spălate și tocate mărunt), se adaugă sare, se călesc, amestecând, din când în când, până se înmoaie și prind o culoare aurie. După 5 minute se adaugă morcovul și țelina, date pe răzătoarea mică. După alte 5 minute, se adaugă orezul (spălat și zvântat) și se călesc împreună, timp de 2-3 minute. Se adaugă 100 ml de apă și pasta de roșii și se lasă să fiarbă până scade lichidul și orezul se umflă. Se adăugă paprika, se oprește focul și se lasă compoziția să se răcească. Se pun într-un castron carnea tocată, verdeața, condimentele, orezul și amestecul călit. Se amestecă totul foarte bine, adăugând puțină apa călduță (pentru ca orezul să nu extragă toată umiditatea din carne în timpul fierberii, altfel sarmalele vor fi tari și seci). Opțional, se poate adăuga ou. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare frunză. Se rulează frunza, cu umplutura înăuntru, și se înfundă capetele spre interior. Se pun în oală câteva frunze, apoi se adaugă bețele de mărar și cele de cimbru. Se așează sarmalele în cerc, cu partea unde e capătul frunzei răsucit dedesubt, ca să nu se desfacă în timpul fierberii, și se stropesc cu jumătate din bulion. Se așează feliile de afumatură. Se aranjează al doilea rând de sarmale. Când se termină sarmalele de pus, se pun frunzele de dafin, se toarnă sucul de roșii și puțina apă, cât să fie sarmalele acoperite cam cu 10 centimetri. Se mai pun câteva frunze, care să țină sarmalele acoperite. Se așează deasupra sarmalelor o farfurioară, ca să le împiedice să se ridice în timpul fierberii. Se acoperă cu un capac. Ideal este să se facă în cuptor. Prima dată se dă focul la maxim, până dau în clocot, apoi se reduce focul la 170 de grade (mediu spre mic la cele cu gaz) și se lasă pentru 3 ore. Pe plită sau pe aragaz, prima dată se dau la foc mare, până când dau în clocot, apoi se reduce focul la mediu spre mic. După 3 ore, se pun borșul (vinul sau zeama de lămâie) și se bagă iar oala în cuptor. După 10 minute se stinge focul și se lasă sarmalele în cuptor până a doua zi, să se frăgezească. Sarmalele învelite în frunze de tei, sfecla, ștevie, podbal, sunt mai fragede, frunzele de vița de vie sunt un pic mai tari. Sarmalele in frunza de hrean vor avea un gust discret de hrean.

Se servesc, de obicei, cu smântână, ardei iute și mămăligă caldă.

sâmbătă, 10 aprilie 2021

Sarmale în foi de varză acră

Ingrediente

1,5 – 2 kg varză murată, 1 kg carne tocată porc (sau vită), 300 g ceapă, 1 morcov mic, 1 rădăcină țelină mică, 150 g orez cu bobul rotund, 40 g sare, 3 g cimbru uscat, 4 g piper proaspat macinat, 1 g ienibahar, 1 g coriandru, 1 g chimen, 3 frunze dafin, 200 g pastă de tomate, ½ lingură paprika dulce, 100 g afumătură, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel verde, 5-6 bețe de mărar uscat, 2-3 bețe de cimbru verde, 500 ml suc de roșii, 1 cană borș sau vin alb sec sau zeama de la o lămâie, sare (după gust).

Mod de preparare

Se desfac frunzele de varză murată și se clătesc cu apă abia călduță. Se scurg, se elimină nervurile tari ale frunzelor (se păstrează pentru tocat, împreună cu cu frunzele mici sau rupte) și se taie frunzele în bucăți, pe cât posibil egale, de aproximativ 15×15 cm. Se încinge uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, se adăugă cepele (curățate, spălate și tocate mărunt), se adaugă sare, se călesc, amestecând, din când în când, până se înmoaie și prind o culoare aurie. După 5 minute se adaugă morcovul și țelina, date pe răzătoarea mică. După alte 5 minute, se adaugă orezul (spălat și zvântat) și se călesc împreună, timp de 2-3 minute. Se adaugă 100 ml de apă și pasta de roșii și se lasă să fiarbă până scade lichidul și orezul se umflă. Se adăugă paprika, se oprește focul și se lasă compoziția să se răcească. Se pun într-un castron carnea tocată, verdeața, condimentele, orezul și amestecul călit. Se amestecă totul foarte bine, adăugând puțină apa călduță (pentru ca orezul să nu extragă toată umiditatea din carne în timpul fierberii, altfel sarmalele vor fi tari și seci). Opțional, se poate adăuga ou. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare foaie de varză murată. Se rulează foaia de varză, cu umplutura înăuntru, și se înfundă capetele spre interior. Se toacă toată varza nefolosită pentru învelirea sarmalelor, se așează cam o treime pe fundul oalei în care vor fi fierte sarmalele, deasupra se pun cotoarele de mărar (sau bețe de mărar uscat), se acoperă cu a doua treime din varza tocată, se adaugă dafinul și lingurița de boabe de piper. Se aranjează un rând de sarmale și se stropesc cu jumătate din bulion. Se pun câteva felii de costiță. Se aranjează al doilea rând de sarmale. Se acoperă cu varza tocată rămasă și se adaugă restul de bulion și frunzele de dafin. Se adaugă apă fierbinte, cât să acopere sarmalele cu aproximativ 7-10  centimetri. Se așează deasupra sarmalelor o farfurioară, ca să le împiedice să se ridice în timpul fierberii. Se acoperă cu un capac. Ideal este să se facă în cuptor: prima dată se dă focul la maxim, până dau în clocot, apoi se reduce focul la 170 de grade (mediu spre mic la cele cu gaz) și se lasă pentru 3 ore. Pe plită sau pe aragaz, prima dată se dau la foc mare, până când dau în clocot, apoi se reduce focul la mediu spre mic. După 3 ore, se pun borșul (vinul sau zeama de lămâie) și se bagă iar oala în cuptor. După 10 minute se stinge focul și se servesc, de obicei, cu smântână, ardei iute și mămăligă caldă.

vineri, 9 aprilie 2021

Sos alb Bechamel

Acest sos alb este compus din făină, unt și lapte: 1 parte unt, 1 parte faină, 10 părți lapte (la 50 g unt și 50 g făină se pun 500 ml lapte). Asezonarea se face cu sare, piper și nucșoară rasă – fără alte ierburi aromate.

Este un sos de bază al multor bucătării și poate fi ușor transformat în alte sosuri prin adăugarea de ingrediente:

sos Mornay – cu cașcaval ras (50% Gruyere, 50% parmezan) și gălbenușuri crude.

- pentru ouă și legume: 200 g sos Bechamel, 100 g smântână pentru frișcă, 40 g cașcaval, 50 g unt.

- pentru carne de pasăre: 200 g sos Bechamel, 100 ml supă limpede de pui, 40 g cașcaval, 50 g unt.

- pentru pește: 200 g sos Bechamel, 100 ml supă de pește, 40 g cașcaval, 50 g unt.

sos Nantua – cu smântâna dulce și unt de raci (beurre d’ecrevisses sau crayfish butter).

sos cu muștar – cu boabe de muștar.

sos Soubise – cu ceapă (se amestecă o cantitate de piure de ceapă).

sos Cheddar – cu brânză Cheddar, pudră de muștar și sos Worcestershire.

sos cu smântână – se amestecă cu smântână dulce pentru gătit.

Ingrediente

100 g unt gras (minimum 80%), 100 g făină, 1 l lapte fierbinte (se poate și cu lapte rece), sare, piper măcinat, nucșoară rasă.

Mod de preparare

Într-o cratiță încăpătoare se topește untul și se adaugă făina (în ploaie). Se amestecă bine cu telul și se gătește 2-3 minute la foc mediu (până se deschide un pic la culoare). Se înfierbântă laptele într-o altă oală și se adaugă treptat, câte două polonice, amestecând bine cu telul. Toată făina cu untul sunt agregate în jurul telului, ca un aluat gros și plin de cocoloașe, care dispar prin amestecare energică cu telul și prin adăugarea treptată a restului de lapte. Sosul este fluid, subțire și trebuie fiert minimum 12 minute, la cel mai mic foc posibil și amestecându-l continuu, pentru că se prinde ușor de oală șii se poate arde sau afuma. Trebuie să clocotească foarte încet până sosul alb se îngroașă și devine cremos (el se va îngroșa și mai mult când se răcește). După scurgerea celor 12 minute (cronometrate din momentul în care se observă primele semne de fierbere) se trage de pe foc și se condimentează cu sare, piper proaspăt măcinat (preferabil alb, ca sa nu se vadă în sos) și cu puțină nucșoară rasă.

Dacă are cocoloașe, se strecoară sosul printr-o sită fină. Se acoperă cu folie alimentara de plastic direct la suprafață, lipită de sos, ca să nu facă crustă. Se poate servi ca atare, alături de legume sau pește gătite la abur, sau poate fi folosit pentru prepararea sandwitch-urilor calde, gratinate la cuptor (Croque Madame și Croque Monsieur), la preparare de lasagna clasica alla bolognese, lasagne cu zucchini (dovlecei), mâncare de spanac cu usturoi, la prepararea sufleurilor.