sâmbătă, 18 februarie 2012

Pui cu ananas

Ingrediente
1 cutie compot de ananas fără zahăr (light), 1 pui grill (aproximativ 1,1 kg), 1 litru apă, 1 pahar vin alb, 1/2 pahar oțet de vin, sare, coriandru, oregano, dafin, 2 linguri ulei, piper, boia dulce.
Mod de preparare
Puiul grill se ține într-un baiț format din apă, vin, oțet, sare și mirodenii timp de 100 de minute (aproximativ 1 oră și jumătate). Se lasă apoi câteva minute la scurs și se introduce puiul pe la partea târtiței pe o sticlă de bere. Se unge cu amestecul de ulei, piper și boia. Sticla se așează vertical într-o cratiță în care se toarnă baițul. Puiul nu trebuie să aibă contact cu lichidul. Se pune în cuptorul încălzit la 180 de grade și se coace aprox
imativ 60 de minute. Din când în când se va unge cu lichidul din cratiță. Dacă proeminențele aripilor sau picioarelor au tendința să se ardă, atunci se recomandă înfășurarea acestora în folie de aluminiu. Compotul de ananas se încălzește cu puțin timp înainte de terminarea coacerii. După coacere, puiul se scoate de pe sticlă.
Mod de servire
Puiul se servește tranșat, iar compotul separat, în compotieră.

Pastă de pui

Ingrediente
100 g piept de pui fiert, 1 morcov ras, ¼ ardei roșu, 1 ou fiert tare, câteva fire de pătrunjel, maioneză, 1 linguriță de curry (pentru ca pasta obținută să aibă culoarea galbenă).

Mod de preparare
Pieptul de pui fiert se toacă mărunt. Morcovul se rade fin, ardeiul se taie mărunt, oul și pătrunjelul la fel.
Toate se amestecă până la obținerea unei paste omogene.


Supă cu găluște de ficat

Ingrediente

supă de carne de vită sau pui, găluște: 125 g ficat, 20 g unt proaspăt, 2 ouă, 1 lingură pesmet, sare, piper.

Mod de preparare

Se curăță ficatul de vine și pielițe și se trece prin mașina de tocat. Apoi, separat, se freacă untul cu ouăle, până se face o cremă care se adaugă la ficat. Se pune sare, piper și pesmetul cernut. Se ia cu lingurița din compoziție și se fac mici găluște, care se fierb în apă clocotită cu sare, o jumătate de oră, pe foc potrivit. Când sunt gata, se scot cu spumiera, se scurg și se pun în castronul de servit. Deasupra se strecoară supa.


Salată de vară, dulce-acrișoară

Ingrediente
1 legătură ridichi roșii, 4-5 roșii mijlocii, 1 castravete de seră (cu coaja cât mai subțire) (150-200 g), 3 ardei grași (nu foarte mari), 100-150 g cireșe dulci (mari), 100-150 g de brânză dulce de vaci, 200 g smântână, 50 g telemea sărată, sare, piper.
Mod de preparare
Castravetele, roșiile și ardeii se taie bucățele nu prea mici și se pun într-un castron. Ridichile se taie și ele și se țin 10 minute pe o farfurie, după ce se sărează bine pentru a se înmuia, apoi se clătesc sub jet de apă și se pun în castronul cu roșiile. Cireșele se curăță de sâmburi și se pun în castron. Brânza se amestecă cu smântâna, apoi se toarnă în castron și se amestecă totul, se rade deasupra 3/4 din telemea și se condimentează după gust. Se răstoarnă în vasul din care se va servi și se rade deasupra restul de telemea.
Mod de servire
Se poate orna cu un kiwi, cu care se poate și acri un pic. Se servește la cartofi prăjiți și friptură sau cu frigărui.

Tocană de miel

Ingrediente
800 g carne de miel, 2 fire praz, 4 morcovi, 1 țelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 5 cartofi, 1 lingură făină, 6 cuișoare, 1 lămâie.
Mod de preparare
Se fierb toate legumele, tăiate în bucățele mici, în apă rece și sărată, în care s-au pus și cuișoare. După ce s-a luat spuma, se adaugă carnea, tăiată în bucățele (fără oase). Îndată ce carnea a fiert, se scoate și se ține la cald, într-o cratiță pe aburi. Se strecoară supa prin sită, se adaugă o lingură de făină, sucul de lămâie, iar la sfârșit, bucățelele de carne. Se lasă cratița pe foc mic, să mai dea câteva clocote, apoi se servește tocana fierbinte.

Supă vieneză

Ingrediente

1 lingură boia, 500 g carne de vită, 500 g cartofi, 5 cepe, 1 lingură făină, 2-3 oase, piper, sare, 80 g untură, 2 căței de usturoi.

Mod de preparare

Oasele se fierb în apă rece, se strecoară supa, care se sărează și se lasă să mai fiarbă aproape o oră; se taie cepele peștișori, se auresc în untură, presărând și boiaua. Se stinge cu patru cești cu supă, apoi se lasă să fiarbă câteva clocote și se dă totul prin sită. În acest amestec pasat se pun bucățele de carne, usturoiul și chimenul pisate, sarea, piperul și se lasă totul să fiarbă până când carnea devine moale. Făina se dizolvă cu puțină supă, se toarnă peste carne și se mai adaugă cinci cești cu supă de oase. Ultimii vor fi puși în supă cartofii, tăiați cubulețe.