Aranjarea mesei

Aranjarea mesei pentru un eveniment formal


- Dintre toate evenimentele care presupun luarea unei mese, evenimentele de natura formală sunt cele care dispun în cea mai mare măsură de respectarea unei conduite care este conforă cu atitudinea sobră și atmosfera de aceeași ținută. De cele mai multe ori se întelege printr-un eveniment formal o întâlnire de afaceri, sau precum se practică în Occident, invitarea la cină, fie a șefului sau unei persoane cu care dorești să închei o înțelegere.

- Forma feței de masă pentru un eveniment formal este, de obicei, fie dreptunghiulară fie rotundă, iar dimensiunea este recomandată se fie cu 25-30 de cm mai largă decât suprafața blatului mesei. Materialul se recomanda sa fie din fibre naturale precum: matasea, bumbacul sau inul. Daca se preferă să nu se foloseaască o față de masă, se poate opta pentru un covoraș textil de calitate pentru amplasarea vaselor.

- Când este vorba de mese festive, fața de masă și șervețelele vor trebui să fie perfect albe. În familie pot fi folosite și fețe de masă colorate. Atentie însă: nu se folosește ca față de masă un material plastic.

 

În stânga sus se așează:

- Cuțitul pentru pâine și unt

- Farfurie pentru pâine și unt

 

Tot sus, dar central, se așează:

Meniul – central, pe locul ocupat de vesela și tacâmurile invitatului.

Linguriță desert / cafea / ceai – imediat sub meniu – cu coada îndreptată spre dreapta.

Cuțit desert – sub linguriță, cu tăișul spre farfurii, mânerul spre dreapta.

Furculiță desert – sub cuțit, cu dinții în jos, mânerul spre stânga.

Solnița și pipernița – între farfuria pentru pâine și unt și tacâmurile pentru desert.

 

În dreapta sus, în ordine:

Paharul pentru apă – în dreapta meniului, în linie cu cuțitul pentru felul principal.

Paharul pentru vin roșu – în dreapta paharului pentru apă.

Paharul pentru vin alb – în dreapta paharului pentru vin roșu.

Paharul pentru aperitiv / tărie / lichior – în dreapta paharului de vin alb.

Paharul pentru șampanie – un pic mai sus decât șirul de pahare, pentru apă, vin etc, între paharul pentru apă și cel pentru vin alb.

 

Jos își au locul:

Șervetul – în stânga locului pe care îl va ocupa invitatul.

Furculiță pentru aperitiv – în dreapta șervetului.

Furculiță pentru pește – în dreapta furculiței pentru aperitiv.

Furculiță pentru fel principal (friptură) – în dreapta furculiței pentru pește.

Farfurie serviciu – central, în dreapta furculiței pentru felul principal.

Farfurie fel principal – deasupra farfuriei de serviciu.

Farfurie supă – deasupra farfuriei pentru felul principal.

Farfurie aperitiv – deasupra farfuriei pentru supă.

Cuțitul pentru felul principal (friptură) – în dreapta farfuriilor.

Cuțitul pentru pește – în dreapta cuțitului pentru felul principal.

Cuțitul pentru aperitiv – în dreapta cuțitului pentru pește.

Lingură pentru supă – în dreapta cuțitului pentru aperitiv.

Furculiță pentru cocktail aperitiv – în dreapta lingurii pentru supă.

Farfurie și ceașcă desert / ceai / cafea – în dreapta furculiței pentru cocktail aperitiv.

 

- Când puneți scaunele în jurul unei mese, trebuie să avut grijă să se lase un anumit spațiu pentru fiecare invitat, chiar și pentru cei despre care se știe că își țin coatele pe lângă corp. Pentru ca musafirii să se simtă în largul lor, acest spațiu este bine să fie de cel puțin 50 de centimetri. 

- Decorarea unei mese se face în funcție de rangul musafirilor, de împrejurări și, nu în ultimul rand, de mărimea mesei. Sigur ca întotdeauna florile și lumânările sunt apreciate la o masă festivă. Florile se pun în vaze cât mai joase. În acest fel, mesenii se pot vedea bine unii pe alții. Masa nu trebuie încărcată cu tot felul de farfurii sau recipiente, care sunt puse doar pentru a ocupa spațiu pe masă. 

- Diferența între mesele în familie și cele cu musafiri este numărul de farfurii, tacâmuri și pahare. La mesele festive sunt mult mai multe farfurii și tacâmuri decât la o masă obișnuită.

- Fiecare farfurie trebuie să aibă dedesubtul ei o altă farfurie, pentru serviciu, și care e folosită doar pentru a așeza pe ea farfuria din care se mâncă. Când se ia masa în familie, cea de-a doua farfurie nu este obligatorie.


- Feliile de pâine, sau chiflele, se pun în câteva coșulețe, așezate la distanțe egale unul de celălalt, în așa fel încât invitații să nu fie nevoiți să se întindă peste masă, sau peste vecinul de masă, ca să-și ia o felie de pâine sau să deranjeze tot timpul pe cineva rugându-l să-i dea și lui coșulețul cu pâine.

- Furculițele vor fi așezate cu dinții în jos.

- Cuțitele vor fi așezate cu partea tăioasă spre farfurie. 

- Lingurița sau cuțitul de brânză se pune între farfurie și pahar, cu coada orientată spre dreapta.

- Ordinea folosirii: cel mai îndepărtat tacâm de la farfurie se folosește pentru primul fel de mâncare. Nu trebuie, însă, așezate alături mai mult de trei cuțite și trei furculițe. 

- Lingurițele de tort, furculițele și cuțitele mici, pentru baclava sau pentru fructe, nu se pun pe masă, ci pe o măsuță de serviciu. sau pe un bufet, pentru a fi la îndemână. 

- Nu există o regulă privind numărul tacâmurilor. Acesta poate varia, în funcție de meniul servit la masă. La mesele festive există obiceiul să se schimbe tacâmurile după fiecare fel de mâncare. La o masă familială nu este obligatoriu să schimbați tacâmurile decât dacă s-a servit pește.

- Bolurile (castronașele) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la început pe masă. Acestea se aduc împreună cu supiera sau, pline, pe o tavă. Tacâmurile pot fi puse și pe suportul destinat lor. Acesta va fi așezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se așează, în dreapta, cuțitul, cu partea tăioasă spre farfurie, iar în stânga cuțitului se pune furculița, cu dinții în jos. Lingura și lingurițele pentru desert vor fi așezate în fața farfuriei. În acest caz, șervețelul nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masă. 

- La orice masă festivă, sunt obligatorii minimum trei tipuri de pahare: unul pentru țuică, unul pentru vin (paharul pentru vin roșu este mai mic decât cel pentru vin alb) și pentru apă. Aceste pahare trebuie să facă parte din același serviciu. După folosire, paharele de țuică se vor lua de la masă. 

- Servețelul, care poate să fie din hârtie sau din material textil, se pliază în patru, și se amplasează fie la extremitatea stângă a furculițelor, fie deasupra farfuriei principale

- Salata se va servi în castroane separate, pentru fiecare invitat în parte. În unele țări, salata se mâncă la sfârșit.

- Când se aduce sosul (în sosiera), acesta nu trebuie pus pe friptură sau pe piure ori alte garnituri (macaroane, sote de legume etc). Sosul se pune în farfurie și în el se înmoaie apoi bucățile de carne, tăiate pe rând. Nu se amestecă tot ce este în farfurie cu sosul. Dupa ce toți mesenii s-au servit cu sos, sosiera va fi luată de la masă.

- Dacă spațiul permite, ar fi mult mai elegant să nu se pună pe masă paharelele pentru aperitive. Acestea pot fi băute într-o altă încăpere, iar invitații pot să stea pe scaune, canapele, fotolii sau chiar în picioare.

- Paharele pot fi așezate pe o măsuță (dacă spațiul permite, într-o altă încăpere sau într-o sufragerie mare) sau pe o tavă și fiecare invitat se poate servi singur și cu ce dorește.

- Sticlele stau la îndemână, pe o altă tavă decât cea cu pahare.

- Ar fi bine ca sticlele de vin să nu fie puse pe masă. De ele se va ocupa soțul gazdei, sau un alt bărbat, care va avea grijă să umple paharele musafirilor. La o reuniune între doamne, acest lucru îl va face gazda.

- Orice masă trebuie să aibă solnițe și recipente pentru piper. Acestea trebuie să fie suficiente pentru toată lumea (una pentru cel mult patru persoane).

- Untdelemnul, oțetul, muștarul, smântâna și alte condimente vor fi aduse la masă doar dacă sunt cerute de cineva. Ele vor fi ținute în bucătărie, gata pregătite.

- La nevoie, se aduce pe masă și un bol cu apă, în caz că la cină se consumă pește.

 

Câteva reguli de etichetă la masă:

 


Șervetul:

- După ce se așează la masă, se ia șervetul, se despătureștă și se pune în poală (împăturit în 2). Nu se pune șervetul la gât (pe post de bavețică). Nu se pun în poală șervete de hârtie. În restaurante formale, șervetul se pune de către ospătar. Dacă șervetul cade pe jos, acesta nu se ridică! Se cere altul. La sfârșitul mesei, va fi folosit pentru a se șterge la gură (prin tamponare) și se pune lângă farfurie, în partea dreaptă. Nu se va mototoli și nici nu se va împături. În timpul mesei, dacă e nevoie sa se ridice de la masă, șervetul se lasă pe scaun.

Ținuta:

- La masă se stă drept, nu se pun picioarele sub scaun, dar nici nu se întind pe sub masă. Nu se atârnă de sătarul scaunului, iar brațele și coatele nu se țin pe masă. Poziția corectă a mâinilor este ca în repaos, brațele să fie lipite de corp, iar încheierurile mâinilor sprijinite de marginea mesei. Nu se ține cu mâinile farfuria din care se mănâncă.

Pâinea:

- Nu se mușcă din pâine, se rupe câte o bucată, pe măsură ce se consumă.

Tacâmurile: 

- Cuțitul se ține cu tăișul în jos, în mâna dominantă, în timp ce se fixează alimentul din farfurie cu furculița, cu dinții în jos. Indexul fiecărei mâini e poziționat de-a lungul tacâmului respectiv. Se taie doar câte o îmbucătură și se duce la gură fără să se schimbe mâinile. La sfârșitul unui fel de mâncare, în farfuria care trebuie luată se pun paralel cuțitul și furculița, cu dinții în jos. În timp ce se mănâncă, tacâmurile se țin deasupra farfuriei, fără să fie ridicate în aer prea mult și fără să se gesticuleze cu ele. Dacă un tacâm cade pe jos, se cere altul. Când se bea, tacâmul se pune în farfurie – furculița la stânga, cu dinții în jos, și cuțitul la dreapta, cu lama sprijinită pe maginea farfuriei. Dacă farfuria e goala și se așează tacâmurile încrucișate, înseamnă că se dorește încă o dată felul respectiv.

Băutura:

- Paharele de vin se prind de picior și nu de cupă - pentru a nu încălzi vinul.

- Băuturile aperitive se servesc întotdeauna înainte de masă. Ideal ar fi ca sortimentele de aperitive să fie pe gustul tuturor (sau cel puțin pe gustul celor mai mulți), adică să fie cât mai variate: gin, vodcă, vișinată, florio, whisky, vermut etc. Sigur, toate aceste băuturi trebuie să fie în sticlele lor originale (excepție, vișinata, care poate fi preparata acasă).

- Nu se toarnă în pahare decât după ce acestea s-au golit și în așa fel încât persoana respectivă să nu fie nevoită sa se aplece deasupra paharului și să soarbă băutura sau chiar să renunțe să mai bea.

- Nu se bea din pahar cu mâncare în gură.

- Sticlele de vin și apă vor fi dispuse simetric pe masă, la îndemâna bărbaților. Ei sunt cei care trebuie să servească băuturile. Pentru a nu păta fața de masă, sticlele se pun pe o tăviță sau pe suporturi speciale.

- Apa minerală se servește, la fel ca celelalte băuturi, în sticla originală. 

Scobitorile:

- Nu se pun pe masă, pentru că nu se folosesc în public.

Fumatul:

- Nu se fumează în timpul mesei, iar după masă se cere voie de la restul persoanelor

Alte principii: 

- Nu se vorbește cu gura plină.

- Este de prost gust să se țină degetul mic ridicat când se bea/mănâncă ceva. Este acceptat să împarți mâncarea cu ceilalți de la masă. Doamnele nu se dau cu ruj la masă - asta se face la toaletă.

Nota de plată:

- Va fi plătită de cel ce a lansat invitația la masă (indiferent dacă e bărbat sau femeie).

 

 

Tacâmuri

 

Tacâmurile folosite în cadrul unei mese de prânz obișnuite:

 Polonic - va fi adus în bolul de supă (supieră)

Lingură pentru salată - va fi adus în bolul de salată

Lingură pentru garnituri

Tacâm pentru porționarea și servirea fripturii

Lingură mare pentru ciorbă și 

lingură mică pentru supe limpezi

Furculiță

Cuțit

Furculiță și paletă de dezosat pește

Furculiță pentru melci / pentru pește/ pentru stridii

Cuțit pentru pește

______________________

Paletă pentru înghețată

Lingură pentru înghețată

Paletă pentru tort

Linguriță pentru ceai

Linguriță pentru cafea

Linguriță pentru înghețată

Furculiță pentru desert

Furculiță pentru prăjituri

Cuțit pentru desert

 

 

 

 

- Există o serie de reguli nescrise pentru luarea unei mese formale, reguli care sunt bazate în totalitate pe limbajul non-verbal și para-limbaj. Poți să transmiți diferite mesaje folosind o serie de feluri în care poți poziționa tacâmurile odată ce ai terminat masa. Oarecum acestea poartă rolul unui feedback indirect, subtil și de bun gust.

 


Astfel, de la stânga sus la dreapta jos, avem:

- Cuțitul și furculița așezate în formă convergentă, dar fără să se atingă, semnifică faptul că persoana are nevoie de o pauză sau că are nevoie să se retragă la baie, astfel ospatarul sau gazda vor știi să nu preia farfuria crezând că felul nu se va mai consuma.

- Dacă tacâmurile sunt așezate în formă de cruce sau X, persoana dă de înțeles că este gata pentru următorul fel de mâncare.

- Plasarea tacâmurilor într-o formă orizontală, paralelă una de cealaltă, semnifică o apreciere sau un semn față de bucătar și ospătar că mâncarea a fost excelentă.

- Cuțitul și furculița așezate în formă verticală, paralele una față de cealaltă, arată terminarea felului de mâncare curent.

- Încrucișarea furculiței cu cuțitul reprezintă foarte subtil faptul că oaspetelui nu i-a plăcut felul de mancare.

 

Surse:

leida.ro

adelaparvu.ro

cameliaminisan.blogspot.com

homelux.ro

viitoaremireasa.ro

labucatarie.ro

aflacum.ro

bucatariimodernesticla.blogspot.com

londonist.com

goodhousekeeping.com

HGTV.com

lasarecas.com

moviexhub.info

tabelforyourchoice.com

westcoastcapri.com