Aranjarea mesei pentru un eveniment formal
- Dintre
toate evenimentele care presupun luarea unei mese, evenimentele de natura
formală sunt cele care dispun în cea mai mare măsură de respectarea unei
conduite care este conforă cu atitudinea sobră și atmosfera de aceeași ținută.
De cele mai multe ori se întelege printr-un eveniment formal o întâlnire de
afaceri, sau precum se practică în Occident, invitarea la cină, fie a șefului
sau unei persoane cu care dorești să închei o înțelegere.
- Forma
feței de masă pentru un eveniment formal este, de obicei, fie dreptunghiulară
fie rotundă, iar dimensiunea este recomandată se fie cu 25-30 de cm mai largă
decât suprafața blatului mesei. Materialul se recomanda sa fie din fibre naturale
precum: matasea, bumbacul sau inul. Daca se preferă să nu se foloseaască o
față de masă, se poate opta pentru un covoraș textil de calitate pentru
amplasarea vaselor.
- Când este
vorba de mese festive, fața de masă și șervețelele vor trebui să fie perfect
albe. În familie pot fi folosite și fețe de masă colorate. Atentie însă: nu se
folosește ca față de masă un material plastic.
În stânga sus
se așează:
- Cuțitul
pentru pâine și unt
- Farfurie
pentru pâine și unt
Tot sus, dar central, se așează:
Meniul –
central, pe locul ocupat de vesela și tacâmurile invitatului.
Linguriță
desert / cafea / ceai – imediat sub meniu – cu coada îndreptată spre dreapta.
Cuțit
desert – sub linguriță, cu tăișul spre farfurii, mânerul spre dreapta.
Furculiță
desert – sub cuțit, cu dinții în jos, mânerul spre stânga.
Solnița și
pipernița – între farfuria pentru pâine și unt și tacâmurile pentru desert.
În dreapta sus, în ordine:
Paharul pentru apă – în dreapta meniului, în linie cu cuțitul pentru felul principal.
Paharul pentru vin roșu – în dreapta paharului pentru apă.
Paharul pentru vin alb – în dreapta paharului pentru vin roșu.
Paharul pentru aperitiv / tărie / lichior – în dreapta paharului de vin alb.
Paharul pentru șampanie – un pic mai sus decât șirul de pahare, pentru apă, vin
etc, între paharul pentru apă și cel pentru vin alb.
Jos își au locul:
Șervetul – în stânga locului pe care îl va ocupa invitatul.
Furculiță pentru aperitiv – în dreapta șervetului.
Furculiță pentru pește – în dreapta furculiței pentru aperitiv.
Furculiță pentru fel principal (friptură) – în dreapta furculiței pentru pește.
Farfurie serviciu – central, în dreapta furculiței pentru felul principal.
Farfurie fel principal – deasupra farfuriei de serviciu.
Farfurie
supă – deasupra farfuriei pentru felul principal.
Farfurie
aperitiv – deasupra farfuriei pentru supă.
Cuțitul pentru felul principal (friptură) – în dreapta farfuriilor.
Cuțitul pentru
pește – în dreapta cuțitului pentru felul principal.
Cuțitul
pentru aperitiv – în dreapta cuțitului pentru pește.
Lingură pentru
supă – în dreapta cuțitului pentru aperitiv.
Furculiță pentru
cocktail aperitiv – în dreapta lingurii pentru supă.
Farfurie și
ceașcă desert / ceai / cafea – în dreapta furculiței pentru cocktail aperitiv.
- Când
puneți scaunele în jurul unei mese, trebuie să avut grijă să se lase un anumit
spațiu pentru fiecare invitat, chiar și pentru cei despre care se știe că își
țin coatele pe lângă corp. Pentru ca musafirii să se simtă în largul lor, acest
spațiu este bine să fie de cel puțin 50 de centimetri.
- Decorarea
unei mese se face în funcție de rangul musafirilor, de împrejurări și, nu în
ultimul rand, de mărimea mesei. Sigur ca întotdeauna florile și lumânările sunt
apreciate la o masă festivă. Florile se pun în vaze cât mai joase. În acest
fel, mesenii se pot vedea bine unii pe alții. Masa nu trebuie încărcată cu tot
felul de farfurii sau recipiente, care sunt puse doar pentru a ocupa spațiu pe
masă.
- Diferența
între mesele în familie și cele cu musafiri este numărul de farfurii, tacâmuri
și pahare. La mesele festive sunt mult mai multe farfurii și tacâmuri decât la
o masă obișnuită.
- Fiecare
farfurie trebuie să aibă dedesubtul ei o altă farfurie, pentru serviciu, și
care e folosită doar pentru a așeza pe ea farfuria din care se mâncă. Când se
ia masa în familie, cea de-a doua farfurie nu este obligatorie.
- Feliile
de pâine, sau chiflele, se pun în câteva coșulețe, așezate la distanțe egale
unul de celălalt, în așa fel încât invitații să nu fie nevoiți să se întindă
peste masă, sau peste vecinul de masă, ca să-și ia o felie de pâine sau să
deranjeze tot timpul pe cineva rugându-l să-i dea și lui coșulețul cu pâine.
- Furculițele
vor fi așezate cu dinții în jos.
- Cuțitele
vor fi așezate cu partea tăioasă spre farfurie.
- Lingurița
sau cuțitul de brânză se pune între farfurie și pahar, cu coada orientată spre
dreapta.
- Ordinea
folosirii: cel mai îndepărtat tacâm de la farfurie se folosește pentru primul
fel de mâncare. Nu trebuie, însă, așezate alături mai mult de trei cuțite și
trei furculițe.
-
Lingurițele de tort, furculițele și cuțitele mici, pentru baclava sau pentru
fructe, nu se pun pe masă, ci pe o măsuță de serviciu. sau pe un bufet, pentru
a fi la îndemână.
- Nu există
o regulă privind numărul tacâmurilor. Acesta poate varia, în funcție de meniul servit
la masă. La mesele festive există obiceiul să se schimbe tacâmurile după
fiecare fel de mâncare. La o masă familială nu este obligatoriu să schimbați
tacâmurile decât dacă s-a servit pește.
- Bolurile
(castronașele) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la început pe masă. Acestea
se aduc împreună cu supiera sau, pline, pe o tavă. Tacâmurile pot fi puse și pe
suportul destinat lor. Acesta va fi așezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se
așează, în dreapta, cuțitul, cu partea tăioasă spre farfurie, iar în stânga
cuțitului se pune furculița, cu dinții în jos. Lingura și lingurițele pentru
desert vor fi așezate în fața farfuriei. În acest caz, șervețelul nu se va mai
pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masă.
- La orice
masă festivă, sunt obligatorii minimum trei tipuri de pahare: unul pentru
țuică, unul pentru vin (paharul pentru vin roșu este mai mic decât cel pentru
vin alb) și pentru apă. Aceste pahare trebuie să facă parte din același
serviciu. După folosire, paharele de țuică se vor lua de la masă.
-
Servețelul, care poate să fie din hârtie sau din material textil, se pliază în
patru, și se amplasează fie la extremitatea stângă a furculițelor, fie deasupra
farfuriei principale
- Salata se
va servi în castroane separate, pentru fiecare invitat în parte. În unele țări,
salata se mâncă la sfârșit.
- Când se
aduce sosul (în sosiera), acesta nu trebuie pus pe friptură sau pe piure ori
alte garnituri (macaroane, sote de legume etc). Sosul se pune în farfurie și în
el se înmoaie apoi bucățile de carne, tăiate pe rând. Nu se amestecă tot ce
este în farfurie cu sosul. Dupa ce toți mesenii s-au servit cu sos, sosiera va
fi luată de la masă.
- Dacă
spațiul permite, ar fi mult mai elegant să nu se pună pe masă paharelele pentru
aperitive. Acestea pot fi băute într-o altă încăpere, iar invitații pot să stea
pe scaune, canapele, fotolii sau chiar în picioare.
- Paharele
pot fi așezate pe o măsuță (dacă spațiul permite, într-o altă încăpere sau
într-o sufragerie mare) sau pe o tavă și fiecare invitat se poate servi singur
și cu ce dorește.
- Sticlele
stau la îndemână, pe o altă tavă decât cea cu pahare.
- Ar fi
bine ca sticlele de vin să nu fie puse pe masă. De ele se va ocupa soțul
gazdei, sau un alt bărbat, care va avea grijă să umple paharele musafirilor. La
o reuniune între doamne, acest lucru îl va face gazda.
- Orice
masă trebuie să aibă solnițe și recipente pentru piper. Acestea trebuie să fie
suficiente pentru toată lumea (una pentru cel mult patru persoane).
-
Untdelemnul, oțetul, muștarul, smântâna și alte condimente vor fi aduse la masă
doar dacă sunt cerute de cineva. Ele vor fi ținute în bucătărie, gata
pregătite.
- La
nevoie, se aduce pe masă și un bol cu apă, în caz că la cină se consumă pește.
Câteva reguli de etichetă la
masă:
Șervetul:
- După ce se
așează la masă, se ia șervetul, se despătureștă și se pune în poală (împăturit
în 2). Nu se pune șervetul la gât (pe post de
bavețică). Nu se pun în poală șervete de hârtie. În restaurante
formale, șervetul se pune de către ospătar. Dacă șervetul cade pe jos, acesta
nu se ridică! Se cere altul. La sfârșitul mesei, va fi folosit pentru a se
șterge la gură (prin tamponare) și se pune lângă farfurie, în partea
dreaptă. Nu se va mototoli și nici nu se va împături. În timpul
mesei, dacă e nevoie sa se ridice de la masă, șervetul se lasă pe scaun.
Ținuta:
- La masă
se stă drept, nu se pun picioarele sub scaun, dar nici nu se întind pe sub
masă. Nu se atârnă de sătarul scaunului, iar brațele și
coatele nu se țin pe masă. Poziția corectă a mâinilor este ca în
repaos, brațele să fie lipite de corp, iar încheierurile mâinilor sprijinite de
marginea mesei. Nu se ține cu mâinile farfuria din care se mănâncă.
Pâinea:
- Nu se
mușcă din pâine, se rupe câte o bucată, pe măsură ce se consumă.
Tacâmurile:
- Cuțitul se
ține cu tăișul în jos, în mâna dominantă, în timp ce se fixează alimentul din
farfurie cu furculița, cu dinții în jos. Indexul fiecărei mâini e poziționat
de-a lungul tacâmului respectiv. Se taie doar câte o îmbucătură și se duce la
gură fără să se schimbe mâinile. La sfârșitul unui fel de mâncare, în farfuria
care trebuie luată se pun paralel cuțitul și furculița, cu dinții în jos. În
timp ce se mănâncă, tacâmurile se țin deasupra farfuriei, fără să fie ridicate
în aer prea mult și fără să se gesticuleze cu ele. Dacă un tacâm cade pe jos,
se cere altul. Când se bea, tacâmul se pune în farfurie – furculița la stânga,
cu dinții în jos, și cuțitul la dreapta, cu lama sprijinită pe maginea
farfuriei. Dacă farfuria e goala și se așează tacâmurile încrucișate, înseamnă
că se dorește încă o dată felul respectiv.
Băutura:
- Paharele
de vin se prind de picior și nu de cupă - pentru a nu încălzi vinul.
- Băuturile
aperitive se servesc întotdeauna înainte de masă. Ideal ar fi ca sortimentele
de aperitive să fie pe gustul tuturor (sau cel puțin pe gustul celor mai
mulți), adică să fie cât mai variate: gin, vodcă, vișinată, florio, whisky,
vermut etc. Sigur, toate aceste băuturi trebuie să fie în sticlele lor
originale (excepție, vișinata, care poate fi preparata acasă).
- Nu se
toarnă în pahare decât după ce acestea s-au golit și în așa fel încât persoana
respectivă să nu fie nevoită sa se aplece deasupra paharului și să soarbă
băutura sau chiar să renunțe să mai bea.
- Nu se bea
din pahar cu mâncare în gură.
- Sticlele
de vin și apă vor fi dispuse simetric pe masă, la îndemâna bărbaților. Ei sunt
cei care trebuie să servească băuturile. Pentru a nu păta fața de masă,
sticlele se pun pe o tăviță sau pe suporturi speciale.
- Apa
minerală se servește, la fel ca celelalte băuturi, în
sticla originală.
Scobitorile:
- Nu se pun
pe masă, pentru că nu se folosesc în public.
Fumatul:
- Nu se
fumează în timpul mesei, iar după masă se cere voie de la restul persoanelor
Alte principii:
- Nu se
vorbește cu gura plină.
- Este de
prost gust să se țină degetul mic ridicat când se bea/mănâncă ceva. Este
acceptat să împarți mâncarea cu ceilalți de la masă. Doamnele nu se dau cu ruj
la masă - asta se face la toaletă.
Nota de plată:
- Va fi
plătită de cel ce a lansat invitația la masă (indiferent dacă e bărbat sau
femeie).
Tacâmuri
Tacâmurile folosite în cadrul unei mese de prânz
obișnuite:
Lingură
pentru salată - va fi adus în bolul de salată
Lingură pentru
garnituri
Tacâm
pentru porționarea și servirea fripturii
Lingură mare pentru ciorbă și
lingură mică pentru supe limpezi
Furculiță
Cuțit
Furculiță
și paletă de dezosat pește
Furculiță
pentru melci / pentru pește/ pentru stridii
Cuțit
pentru pește
______________________
Paletă
pentru înghețată
Lingură
pentru înghețată
Paletă
pentru tort
Linguriță
pentru ceai
Linguriță
pentru cafea
Linguriță
pentru înghețată
Furculiță
pentru desert
Furculiță
pentru prăjituri
Cuțit
pentru desert
- Există o
serie de reguli nescrise pentru luarea unei mese formale, reguli care sunt
bazate în totalitate pe limbajul non-verbal și para-limbaj. Poți să transmiți
diferite mesaje folosind o serie de feluri în care poți poziționa tacâmurile
odată ce ai terminat masa. Oarecum acestea poartă rolul unui feedback indirect,
subtil și de bun gust.
Astfel, de
la stânga sus la dreapta jos, avem:
- Cuțitul
și furculița așezate în formă convergentă, dar fără să se atingă, semnifică
faptul că persoana are nevoie de o pauză sau că are nevoie să se retragă la
baie, astfel ospatarul sau gazda vor știi să nu preia farfuria crezând că felul
nu se va mai consuma.
-
Dacă tacâmurile sunt așezate în formă de cruce sau X, persoana dă de
înțeles că este gata pentru următorul fel de mâncare.
- Plasarea
tacâmurilor într-o formă orizontală, paralelă una de cealaltă, semnifică o
apreciere sau un semn față de bucătar și ospătar că mâncarea a fost excelentă.
- Cuțitul
și furculița așezate în formă verticală, paralele una față de cealaltă, arată
terminarea felului de mâncare curent.
-
Încrucișarea furculiței cu cuțitul reprezintă foarte subtil faptul că
oaspetelui nu i-a plăcut felul de mancare.
Surse:
bucatariimodernesticla.blogspot.com