duminică, 13 iunie 2021

Gogonele murate la borcan

1 borcan de 1,7 l cu gogonele murate

Ingrediente

1 kg de gogonele (roșii verzi), 3-4 fâșii de hrean, 1 ardei iute, 6-7 căței de usturoi, 10 rondele de morcov, 10 bastonașe de țelină, 2-3 bețe uscate de mărar, 2-3 crenguțe de cimbru uscat, 2 frunze de țelină verde.

Saramura: la fiecare 1 l de apă câte 20 g sare grunjoasă, specială pentru murături, 1 lingură oțet de masă simplu.

Mod de preparare

Se spală gogonelele în mai multe rânduri cu apă rece și se scurg într-o strecurătoare. Se curăță usturoiul, se decojește și se feliază morcovul în rondele și rădăcina de țelină în bastonașe. Se spală ardeii iuți, fâșiile de rădăcină de hrean și bețele de mărar și cimbru uscat. Se spală și se clătesc bine borcanul pentru murături și  capacul. Pe fundul borcanului se pune o coroniță din mărar și cimbru uscat, o fâșie de hrean și 4-5 bucățele de țelină și morcov.

Gogonelele mai mari se taie în jumătăți, ca să încapă mai bine și să nu rămână goluri în borcan. Este important să fie tari. Se îndeasă bine de tot gogonele în borcan. Pe lângă ele se pun cățeii de usturoi, ardeiul iute și 2 fâșii de hrean. Locurile libere se umplu cu bastonașe de rădăcină de țelină și rondele de morcov. Deasupra se pune o coroniță de mărar uscat, cimbru și hrean la care se adaugă și frunzele de țelină. Bețele tari de mărar au și rolul de a apăsa și fixa gogonele din borcan.

Se pune la fiert apa cu sarea (câte 20 g – adică o lingură bună cu sare la fiecare 1 l de apă). Se lasă să clocotească 5 minute și apoi ase stinge focul și se lasă saramura la răcit 5 minute. Trebuie să fie turnată fierbinte, dar nu clocotită. Se așează borcanul cu gogonele pe o tavă metalică, menită să preia șocul termic și să disipeze căldura saramurii fierbinți. Se toarnă saramura treptat, câte 2 polonice, se așteaptă 1 minut și se continuă, până ce borcanul este plin cu saramură. Saramura rămasă în cratiță nu se aruncă pentru că va fi nevoie de ea a doua zi.

Se lasă borcanul deschis 24 de ore, acoperit parțial cu capacul (întors pe dos). Procesul de fermentație va începe în acest răstimp iar la suprafață se va forma o spumă (care nu trebuie îndepărtată).

A doua zi se adaugă câte o lingură de oțet de masă în borcan și se completează, la nevoie, cu saramura rece rămasă în cratiță. Se înfiletează ermetic capacul și se pune borcanul în cămară.

În primele zile zeama se tulbură – semn că începe fermentația. După 2-3 săptămâni, moarea se va limpezi de la sine.

Dacă este cald în casă sau în cămară, borcanele pot fâsâi (elimina gaze). Se pot deschide și închide la loc. Dacă fac „floare” (mucegai) se poate fierbe o nouă saramură, care să o înlocuiască pe cea veche (se scurge, pur și simplu, se clătesc murăturile cu apă rece, se pun înapoi în borcan și se acoperă cu saramura nouă).

Dacă moarea (saramura fermentată) dă semne de „băloșire” murăturile trebuie vânturate (pritocite). Se deschid capacele, se scurge moarea într-un castron și se toarnă la loc. Acest proces oxigenează saramura. Dacă murăturile sunt puse într-un butoiaș va trebui suflat aer cu ajutorul unui furtun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu