1 borcan de 2 l cu conopidă roz - murată cu sfeclă roșie, la borcan
Ingrediente
800 g conopidă, 150 g sfeclă, 3 căței de usturoi, ardei
iute, bețe de mărar, cimbru, hrean.
Saramură: cate
25 g sare neiodata (pentru muraturi) la 1 l de apă,
1 lingură oțet de masă.
Mod de
preparare
Se curăță sfecla cu un peeler și se taie cubulețe mici cu latura de 1 cm. Conopida se desface în buchețele, se
spală și se lasă la scurs. Cotorul gros poate fi decojit cu peelerul și tăiat
în rondele mai subțiri. Nu trebuie aruncat pentru că se murează și el. Într-un
borcan de 2 l se așează straturi alternative de conopidă și cubulețe de sfeclă
până se umple borcanul. Printre ele se strecoară cățeii de usturoi, fâșiile de
hrean și ardeiul iute întreg. Deasupra se așează o coroniță formată din cimbru și
mărar uscat. La 1 l de apă rece se pun 25 g de sare neiodată (grunjoasă, pentru
murături) și se fierbe 3-4 minute. Se stinge focul și se lasă 10 minute ca
saramura să se răceasca un pic. Borcanul se așează pe o tavă metalică pentru a
nu se sparge când se toarnă în el saramura fierbinte. Se umple borcanul bine de
tot cu saramură. Sfecla își va lăsa culoarea și va colora conopida.
Borcanele astfel umplute se lasă neînchise 24 de ore,
acoperite doar de formă cu capacul lor (neînșurubat) sau cu farfurioare mici. În
acest răstimp începe procesul de fermentație și se formează la suprafață o spumă
care nu se îndepărtează. A doua zi se pune o lingură de oțet în borcan, se închide
ermetic și se pune în cămară. Murarea durează 4-6 săptămâni. Culoare se
transmite colorand în roz conopida albă. În primele zile zeama se tulbură –
semn că începe fermentația. După 2-3 săptămâni moarea se va limpezi de la sine.
Daca este cald în cămară, borcanele pot fâsâi (elimina
gaze). Se pot deschide și închide la loc. Daca face „floare” (mucegai) se poate
fierbe o nouă saramură, care să o înlocuiască pe cea veche (se scurge și se clătesc
murăturile cu apă rece, se pun înapoi în borcan și se acoperă cu saramura nouă).
Daca moarea (saramura fermentată) dă semne de „băloșire”
trebuie vânturate (pritocite) murăturile. Se deschid capacele, se scurge
moarea într-un castron și se toarnă la loc. Acest proces oxigenează saramura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu