miercuri, 30 iunie 2021

Conopidă roz - murată cu sfeclă roșie, la borcan

1 borcan de 2 l cu conopidă roz - murată cu sfeclă roșie, la borcan

Ingrediente

800 g conopidă, 150 g sfeclă, 3 căței de usturoi, ardei iute, bețe de mărar, cimbru, hrean.

Saramură: cate 25 g sare neiodata (pentru muraturi) la 1 l de apă,

1 lingură oțet de masă.

Mod de preparare
Se curăță sfecla cu un peeler și se taie cubulețe mici cu latura de 1 cm. Conopida se desface în buchețele, se spală și se lasă la scurs. Cotorul gros poate fi decojit cu peelerul și tăiat în rondele mai subțiri. Nu trebuie aruncat pentru că se murează și el. Într-un borcan de 2 l se așează straturi alternative de conopidă și cubulețe de sfeclă până se umple borcanul. Printre ele se strecoară cățeii de usturoi, fâșiile de hrean și ardeiul iute întreg. Deasupra se așează o coroniță formată din cimbru și mărar uscat. La 1 l de apă rece se pun 25 g de sare neiodată (grunjoasă, pentru murături) și se fierbe 3-4 minute. Se stinge focul și se lasă 10 minute ca saramura să se răceasca un pic. Borcanul se așează pe o tavă metalică pentru a nu se sparge când se toarnă în el saramura fierbinte. Se umple borcanul bine de tot cu saramură. Sfecla își va lăsa culoarea și va colora conopida.

Borcanele astfel umplute se lasă neînchise 24 de ore, acoperite doar de formă cu capacul lor (neînșurubat) sau cu farfurioare mici. În acest răstimp începe procesul de fermentație și se formează la suprafață o spumă care nu se îndepărtează. A doua zi se pune o lingură de oțet în borcan, se închide ermetic și se pune în cămară. Murarea durează 4-6 săptămâni. Culoare se transmite colorand în roz conopida albă. În primele zile zeama se tulbură – semn că începe fermentația. După 2-3 săptămâni moarea se va limpezi de la sine.

Daca este cald în cămară, borcanele pot fâsâi (elimina gaze). Se pot deschide și închide la loc. Daca face „floare” (mucegai) se poate fierbe o nouă saramură, care să o înlocuiască pe cea veche (se scurge și se clătesc murăturile cu apă rece, se pun înapoi în borcan și se acoperă cu saramura nouă).

Daca moarea (saramura fermentată) dă semne de „băloșire” trebuie vânturate (pritocite) murăturile. Se deschid capacele, se scurge moarea într-un castron și se toarnă la loc. Acest proces oxigenează saramura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu