duminică, 27 iunie 2021

Salată de murături cu castraveți și ardei în oțet, cu usturoi și ceapă

1 borcan de 640 ml cu salată de murături cu castraveți și ardei în oțet, cu usturoi și ceapă

Ingrediente

250 g castraveți, 250 g ardei kapia (sau ardei gras), 50 g morcov, 50 g ceapă roșie sau albă, ¼ ardei iute, 2-3 căței de usturoi, cimbru uscat, 1 fâșie de hrean, 50 ml oțet alb de masă, 1 linguriță cu vârf sare neiodată (grunjoasă, pentru murături), 1 linguriță de zahăr, 50 ml oțet + 50 ml apă (în plus, pentru completat lichidul - dacă este cazul).

Mod de preparare

Se spală castraveții și ardeii. Se curăță ceapa și se decojește usturoiul și morcovul. Castraveții, ceapa și morcovii se taie în rondele subțiri. Ardeii kapia se taie o parte în fâșii, o parte în cubulețe. Ardeiul iute se toacă în rondele mici. Hreanul se pune doar la final, în formă de fâșii sau bastonașe (câte 1 la fiecare borcan). Într-un castron încăpător se pun toate aceste legume feliate. Se presară cu sare, zahăr, cimbru uscat și se stropesc cu oțet. Se amestecă cu o lingură și se completează cu restul de ardei. Se lasă salata la marinat timp de 2 ore, pe masa de bucătărie (sau la frigider, peste noapte, în cutie cu capac). În acest răstimp legumele lasă zeamă și se impregnează cu aromele din jur. Se îndeasă bine legumele în borcan și se înfige fâșia de hrean în centrul lui. Hreanul le păstrează crocante și are și rol în conservare. Se toarnă deasupra zeama lăsată. Dacă nivelul nu este suficient, se completează cu oțet amestecat cu apă, în părți egale. Castraveții lasă foarte multă apă și, de obicei, nu e necesar să se completeze lichidul. Se închid bine borcanele cu capacele din dotare și se pun în cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu