1 borcan de 640 ml cu salată de murături cu castraveți și ardei în oțet, cu usturoi și ceapă
Ingrediente
250 g
castraveți, 250 g ardei kapia (sau ardei gras), 50 g morcov, 50 g ceapă roșie
sau albă, ¼ ardei iute, 2-3 căței de usturoi, cimbru uscat, 1 fâșie de hrean, 50
ml oțet alb de masă, 1 linguriță cu vârf sare neiodată (grunjoasă, pentru
murături), 1 linguriță de zahăr, 50 ml oțet + 50 ml apă (în plus, pentru
completat lichidul - dacă este cazul).
Mod de preparare
Se spală castraveții și ardeii. Se curăță ceapa și se
decojește usturoiul și morcovul. Castraveții, ceapa și morcovii se taie în
rondele subțiri. Ardeii kapia se taie o parte în fâșii, o parte în cubulețe. Ardeiul
iute se toacă în rondele mici. Hreanul se pune doar la final, în formă de fâșii
sau bastonașe (câte 1 la fiecare borcan). Într-un castron încăpător se pun toate
aceste legume feliate. Se presară cu sare, zahăr, cimbru uscat și se stropesc
cu oțet. Se amestecă cu o lingură și se completează cu restul de ardei. Se lasă
salata la marinat timp de 2 ore, pe masa de bucătărie (sau la frigider, peste
noapte, în cutie cu capac). În acest răstimp legumele lasă zeamă și se
impregnează cu aromele din jur. Se îndeasă bine legumele în borcan și se înfige
fâșia de hrean în centrul lui. Hreanul le păstrează crocante și are și rol în
conservare. Se toarnă deasupra zeama lăsată. Dacă nivelul nu este suficient, se
completează cu oțet amestecat cu apă, în părți egale. Castraveții lasă foarte
multă apă și, de obicei, nu e necesar să se completeze lichidul. Se închid bine
borcanele cu capacele din dotare și se pun în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu