Fructe

Acai

Arată ca niște struguri mici și negri și sunt considerate superalimente, deoarece, dintre fructele de pădure, ele conțin cei mai mulți antioxidanți. Acești nutrienți pot opri deteriorarea celulelor, reducând riscul de apariție a foarte multor boli. Bobițele mov închis, cu pulpă galbenă la interior, sunt originare din America Centrală și de Sud, fiind roadele palmierilor cu același nume (Euterpe oleracea). Conținutul lor nutritional include, antioxidanți (antocianine, polifenoli, vitaminele A, C și E), și acizi grași esențiali (Omega-3 și Omega-6), fibre, vitamine (B-uri), minerale (magneziu, potasiu, fosfor, mangan, calciu, cupru, fier, zinc) și toti aminoacizii esențiali. Dozele mari pot fi dăunătoare și pot afecta modul în care funcționează medicamentele.

Afine

Afinele sălbatice (Vaccinium myrtillus – în Europa, Vaccinium cyanococcus – în SUA) au o aromă mai intensă decât cele cultivate în scop comercial și au de două ori mai mulți compuși care luptă cu radicalii liberi. Sunt bogate în antioxidanți (vitaminele A, C și E, antocianine, tanini, quercitină, pectină, catechine, luteină), alcaloide, vitamine (B-uri) și minerale (mangan). Aceste fructe de pădure îmbunătățesc vederea, în special pe timpul nopții. Extractul de afine poate ajuta la prevenirea problemelor oculare, cum ar fi degenerarea maculară și cataracta. Uscate și transformate în pudră, conțin o cantitate extrem de concentrată de antioxidanți, de 5 ori mai mare decât varianta sălbatică.

Agrișe

Fructele pot fi de culoare verde deschis, roz sau roșu, atunci când devin coapte. Au pielea ușor translucidă, plină de vinișoare. 

În India, un anume soi, Coacăzele indiene (sau amla) cresc în copacul omonim (Phyllanthus emblica) și sunt unul dintre cele mai importante ingrediente din Ayurveda (medicina tradițională locală, veche de 5.000 de ani), fiind folosite de mult timp pentru a trata răcelile și febra, ajută la digerarea alimentelor și este tonic pentru păr. Pot ajuta la combaterea cancerului, la stimularea sănătății hepatice, la prevenirea osteoporozei și la tratarea paraziților intestinali și a infecțiilor.. Asemănătoare ca aspect agrișelor (dar mari cât o minge de ping-pong), coacăzele indiene au de 20-30 de ori mai multă Vitamina C decât portocalele și alti antioxidanți (vitaminele A și E, acid galic, quercetina, carotenoide), minerale (mangan, potasiu, fier, cupru), acizi grași esențiali (Omega-3 și Omega-6), vitamine (B-uri) și fibre; sunt consumate, cel mai des, sub formă de pulbere, dar pot fi consumate și proaspete sau fierte.

Alune

Ananas

Aronia

Aronia este fructul a trei specii de arbuști (Aronia melanocarpa, Aronia prunifolia si Aronia arbutifolia) din familia Rosaceae, originari din estul Americii de Nord. Fructele sunt sferice, asemănătoare afinelor, dar cu o coajă mai întunecată și mai lucioasă. Aronia sunt bogate în antioxidanți (vitaminele A, C și E, antocianine), vitamine (B9, K), minerale (mangan, fier) și fibre. Sunt fructe de pădure de culoare negrui, bogate în vitamine, minerale și substanțe nutritive. Pot juca un rol la prevenirea cancerelor de col uterin, de piele, de sân și de colon. Ar putea ajuta la combaterea bolilor de ficat sau de inimă, și a obezității. Sunt bune în stare proaspătă, înghețate, sau sub formă de ceai.

Avocado

Avocado-ul este un fruct de pădure cu un singur sâmbure. Pulpa e moale și verde, încărcată cu vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Avocado-ul poate ajuta inima, e perfect pentru diete și vă poate menține sănătatea până la vârste înaintate. Se taie și se adaugă la salate, se amestecă în piureuri sau supă ori se face cremă și se întinde pe sandvișuri în loc de maioneză. O porție ideală conține o felie de avocado, pentru că la 100 de grame, fructul are 160 de calorii. Conține mai mult potasiu decât banana și este bogat în grăsimi mononesaturate. Fructul de avocado poate fi tăiat felii sau cubulețe și adăugat în salate. E ingredientul principal pentru sosul guacamole.

Banane

Caise

Castane

Căpșuni

Sunt fructe dulci, în formă de inimă, pline de vitamina C, acid folic, fibre și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la scăderea hipertensiunii arteriale și a colesterolului, ajută la gestionarea nivelului zahărului din sânge și întârzie îmbătrânirea creierului.

Cătină

Cireșe

Conțin puține calorii și sunt bogate vitamine (A, B, C) și minerale (calciu, magneziu, fier). Au proprietăți antiinflamatorii și un conținut important de antioxidanți. Cozile de cireșe pot fi folosite pentru ceaiuri cu efect diuretic.

Clementine

Coacăze

De un albastru profund, aceste fructe de pădure nu sunt bune doar pentru o delicioasă plăcintă. Culoarea lor intensă provine este dată de niște compuși puternic antioxidanți numiți antociani. Acești antioxidanți ajută la protecția împotriva cancerului, bolilor de inimă și demenței, și stimulează sistemul imunitar. Conțin apă și fibre, care taie pofta de mâncare, așa că sunt bune în diverse diete. O jumătate de ceașcă de coacăze conține aproximativ 40 de calorii.

Cocos

Corcodușe

Curmale

Dude

Fistic

Fragi

Ginseng

În medicina chineză, rădăcina plantei de ginseng este folosită în multe tratamente. Fructele sale pot reduce colesterolul, luptă împotriva cancerului și scad inflamația intestinală. Sucul de fructe de ginseng poate ajuta la controlarea glicemiei și greutății. Extractul de boabe de ginseng este folosit în produsele pentru piele. Poate ajuta la combaterea leziunilor cutanate și a efectelor îmbătrânirii.

Goji

Sunt folosite în medicina tradițională chineză de mii de ani. Conțin vitamine (C, B2 și A), fier și antioxidanți. În medicina tradițională chineză se știe că îmbunătățesc imunitatea, luptă contra bolilor de inimă, ajută creierul și digestia, și previn apariția cancerului. Trebuie mâncate când sunt coapte, pentru că altfel pot fi toxice. Nu sunt recomandate femeilor însărcinate, celor care alăptează sau celor care iau medicamente pentru diluarea sângelui.

Grepfrut

Gutui

Kaki

Mai este numit și fructul zeilor, piersica japoneză sau persimmon. Are proprietăți antioxidante, fiind o sursă bună de fibre și de vitamine din complexul B. Se consumă crud sau se folosește pentru prăjituri sau salate.

Kiwi

Kiwi de pădure

Din aceeași familie cu kiwi-ul “normal”, aceste fructe de pădure, însă, cresc ciorchine precum strugurii, sunt mai mici dar au aproape același gust ca kiwi-ul clasic. Conțin luteină, care protejează ochii, zinc pentru piele, păr și unghii sănătoase, și potasiu, care ajută în cazul efortului fizic. Pielea lor nu are perișori (ca vărul kiwi) așa că pot fi mâncate fără să trebuiască să fie curățate înainte.

Lămâi

Limete

Mandarine

Mango

Mango mai poartă și numele de fructul fericirii. Acesta conține vitaminele A, C, E și B6, magneziu, potasiu și fibre. Datorită compoziției sale de vitamine poate ajuta la scăderea nivelului de stres. După ce i se înlătură coaja și sâmburele, fructul de mango poate fi mâncat ca atare, folosit pentru a prepara deserturi și mâncăruri asiatice dulci-acrișoare.

Măceșe

Măsline

Mere

Mere Golden

Merele Golden sunt zemoase, crocante și puțin acidulate. Sunt printre cele mai dulci mere, dar nu conțin multe calorii. Merele de culoare galbenă conțin carotenoizi care funcționează ca antioxidanți.

Merișoare

Merișorul este un arbust care crește sub formă de tufă cu o înălțime maximă de 30 de centimetri. Au nevoie de o climă specială existentă la peste 1.300 de metri altitudine. Florile (și, ulterior, fructele)  cresc  pe partea de vârf a ramurii. Fructele sunt rotunjite, mici, dar zemoase. Mai întâi cresc albe, iar când se coc devin roșii. Se culeg toamna, în septembrie - octombrie, când sunt complet coapte. Merișoarele uscate vor avea o nuanță mai închisă de roșu.

Merișoarele, numite și afinele roșii sau insulina verde, sunt fructele unui arbust, originar din America de Sud, dar care crește și în Munții Apuseni din România. La vechii indieni americani, era considerat un fruct sacru, care simboliza pacea și prietenia. În limba engleză merișoarele au denumirea de cranberry.

Au un gust plăcut acrisor, răcoritor, datorită căruia pot fi utilizate în prepararea băuturilor, prăjiturilor de casă și chiar a mâncărurilor pe bază de carne, sau sub fprmă de sos. Dacă sunt uscate, fructele se pot păstra timp îndelungat într-un recipient ermetic, la temperatură medie și constantă. În stare proaspătă, pot fi păstrtate în frigider până la 6-8 săptămâni, iar în congelator până la un an. Fructele se consumă mai ales sub formă de suc, sos sau dulceață, mai puțin în stare proaspătă. Sunt bogate în proteine, provitamina A, vitamine (B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și săruri minerale.

Consumul de merisoare este benefic pentru sistemul urinar, circulator și digestiv, oprește evoluția tumorilor, protejează dantura, datorită conținutului bogat în calciu, stimulează memoria, reduce anemia, stresul și anxietatea, ajută în curele de slăbire.

Sunt eficiente în cazul infecțiilor urinare, reduc nivelul de risc cardiac, având rol de antibiotic, prin substanțele antiseptice pe care le conțin. Datorită compoziției bogate în proantocianide, merișoarele împiedică bacteriile patogene (cum este bacteria EColi) să se fixeze pe pereții vezicii urinare, sprijinind o mai bună funcționare a sistemului urinar, în general, și tratamentul cistitei, în mod special.

Merișoarele întăresc sistemul imunitar, pentru ca lupă împotriva infectiilor. Este posibilă înlocuirea consumului ocazional de antibiotice (în cazul anumitor afecțiuni) printr-un consum regulat de merișoare. Efectul acestora în organism dureaza în jur de 10 ore, deci ar fi indicat consumul a mai multor porții în aceeași zi, la mese diferite, ca să fie extins cât mai mult interval orar.

Aceeași acțiune a proantocianidelor se manifestă și la nivelul cavității bucale. Merișoarele ajută la reducerea cariilor și a depunerii tartrului, datorită conținutului bogat in calciu, având un rol important în menținerea unei danturi sănătoase.

Flavonoidele din compoziția merișoarelor sprijină sistemul circulator și mențin inima sănătoasă, pentru că au capacitatea de a reduce nivelului colesterolului rău și a-l crește pe cel al colesterolului bun.

Fibrele din compoziția merișoarelor favorizează tranzitul intestinal, ajutând digestia. Afinele roșii sunt recomandate personelor care doresc să elimine surplusul de kilograme. Acizii organici conținuți de aceste fructe au proprietatea de a distruge depozitele de grăsime.

Ajută la reducerea nivelului de stress și conferă energie. De aceea, este indicat să fie consumate în prima parte a zilei.

Extractul din frunzele arbustului de merișor reduce hemoragia dătorită acțiunii astringente a taninurilor prezente în compoziție, motiv pentru care este consumat de femeile aflate în perioada ciclului menstrual, putând combate senzația de balonare, greață și chiar scurta semnificativ durata sângerării.

Merișoarele pot opri evoluția tumorilor și previn apariția cancerului, în special al cancerului de sân, datorită prezenței proantocianidinei, antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.

Merișoarele stimulează memoria, reduc anemia – grație conținutului de fier și previn osteoporoza – grație compoziției bogate în calciu.

Din arbustul de merișor se pot consuma atât fructele, cât și frunzele, care sunt mereu verzi și foarte bogate atât în substanțe antibacteriene, cât și în substanțe cu efect antioxidant. Fructele se consumă fie ca atare, crude, proaspete, fie sub formă de suc natural sau extract. Deshidratate, pot fi introduse în preparate diverse sau, în combinație cu frunzele, pot fi servite sub formă de ceai.

Merișoarele europene de munte sunt fructele unei plante (Vaccinium vitis-idaea în latină, „lingonberries” în engleză) originare din Norvegia, Suedia, Finlanda, Canada și Rusia. În stare proaspătă, au gust acrișor, cu un strop de dulceață. Merișoarele europene de munte conțin, antioxidanți (antocianine, quercetină, flavonoli, vitaminele A, C și E), minerale (mangan) și fibre. Sucul de merișoare ajută în infecțiile tractului urinar. Nu tratează bolile, dar suplimentele de merișor pot reduce șansele de recidivă, împiedicând bacteriile să rămână în stomac și să provoace infecții. Prea mult suc poate supăra stomacul și poate duce la apariția pietrelor la rinichi.

Merișoarele americane, cărora li se mai spune și „răchițele” (Vaccinium oxycoccos / Vaccinium  macrocarpon), conțin antioxidanți (vitaminele A, C și E, quercetină, miricetină, peonidină, acid ursolic), fibre, minerale (manan, cupru, potasiu), acizi grași esențiali (Omega-3 și Omega-6) ți vitamine (B-uri, K).

Migdale

Mure

Murele (de orice soi ar fi) conțin o mulțime de polifenoli, substanțe ce pot reduce inflamația care duce la boli de inimă și cancer. Boabele pot ajuta intestinul să descompună mai bine zahărul, ceea ce scade riscul de diabet de tip 2. Pot fi mâncate proaspete sau congelate. O ceașcă de mure negre are 7 grame de zahăr. Aceeași cantitate, conservată în sirop greu (gem sau dulceață), are peste 50 de grame.

Mure pitice

O cană din aceste fructe, care au o culoare asemănătoare cu a piersicii, conține de două ori mai multă vitamina C decât un pahar de suc de portocale. Sunt bogate în antioxidanți, motiv pentru care sunt folosite ca un ingredient în unele produse de îngrijire a pielii. Cel mai bine este ca boabele să fie consumate în aceeași zi în care acestea au fost culese, dar pot fi înghețate timp de până la 2 ani.

Nectarin

Nuci

Papaya

Pepene

Pere

Piersici

Pomelo

Portocale

Prune

Rodie

Rodia mai este numită „mărul cu semințe” și este un fruct dulce-acrișor, bogat în fibre, antioxidanți și vitamina C. Rodia conține și cantități importante de vitamina K, folați și potasiu. Este folosită pentru sucuri, salate de fructe, apetitive, deserturi sau gemuri. 

Soc

Nu doar florile de soc sunt folositoare, ci și fructele arborelui în cauză. De sute de ani, oamenii le-au folosit contra răcelii și a gripei. Extractul din fructe de soc poate scurta simptomele gripei, dacă îl este luat în prima zi sau în cea de-a doua. Fructele au forma unor bobițe negre, cu nuanțe violet, de circa 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Doar cele coapte sunt bune, cele crude având un grad destul de mare de toxicitate, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree. Femeile care sunt însărcinate ori alăptează, sau persoanele cu probleme ale sistemului imunitar nu ar trebui să le mănânce. Nu se consumă nici de către persoanele care iau medicamente pentru diabet, diuretice sau laxative.

Smochine

Struguri

Struguri albi cu bob mic

Strugurii albi conțin fier și pot ajuta organismul în lupta cu oboseala sau anemia. Strugurii au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, se recomandă consumul lor cu tot cu coajă.

Vișine

Zmeură

Încă de acum două milenii, părți din planta de zmeură sau fost folosite pentru a trata grețurile matinale și durerea de stomac. Și fructele, în sine, sunt benefice. Zmeura este încărcată cu substanțe nutritive, din care unele pot ajuta la combaterea diferitelor tipuri de cancer în timp, iar altele pot proteja creierul. Sunt bune și la dietă, pentru că aceste fructe de pădure conțin și vitamine esențiale.

Zmeura neagră (Rubus occidentalis) face parte din familia Rosaceae, deci este înrudită cu trandafirii și murele. Zmeura neagră are în jur de 300% mai mulți antioxidanți decât sora ei roșie (vitaminele C și E, antocianine, acid elagic acid, acid galic și rutină), fiind bogată și în fibre și minerale (mangan, magneziu).




Surse:

dcnews.ro

sanovita.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu