Sfaturi

- Condimentele (foi de dafin, piper, cuișoare) și sarea se pun în supă cu puțin timp înainte de a se lua de pe foc.

- Untul și margarina se păstrează în vase opace. Sub acțiunea luminii, deasupra untului sau a margarinei se formează un strat de culoare albă care are gust de seu.

- Pe timp călduros, untul nu se topește dacă învelim untiera într-un șervet îmbibat în apă sărată.

- Untul se bate mai repede dacă se taie în bucăți mici, se pune în castron și se așează peste o cratiță cu apă caldă. Când untul se înmoaie (fără să se topească), se freacă la loc rece.

- Brânza păstrată în frigider va fi pusă într-o pungă de plastic, bine strânsă la gură, pentru a-și menține frăgezimea.

- Când ați tăiat un salam, suprafața bucății rămase nu-și va schimba culoarea dacă o veți acoperi cu o felie de lămâie.

- Grăsimea stropește mai puțin la prăjit dacă se pune în tigaie puțină sare.

- Păstrați cojile de lămâie. Dacă s-au uscat, puneți-le 2 ore în apă și frecați cu ele platoul de Jena în care aduceți la masă un preparat cu pește (plachie, prăjit, fript, rasol). Gustul preparatului va fi deosebit de plăcut.

- Adăugați peste usturoiul zdrobit 1 linguri de ulei și amestecați continuu, ca la o maioneză. Completați apoi cu puțină apă rece și pătrunjel verde; mujdeiul va fi, astfel, mai bine suportat de organism.

- Înainte de a utiliza într-un preparat usturoi, fierbeți-l 3-4 minute în clocot. Va fi, astfel, mai bine tolerat, mai ușor de digerat.

- Sosurile în care se pune smântână, nu se fierb niciodată pe flacară ori în clocote mari. Vasul se așează peste altul, cu apa ce clocotește la foc domol, și se amestecă fără întrerupere cu o lingura de lemn.

- Puneți în sosul de roșii sau de pastă de roșii o linguriță de zahăr și una de muștar. Va avea un gust excellent și va fi mai aromat.

- Aveți nevoie de sos la salata de crudități? Dacă nu aveți maioneză, pregătiți-l din: sardină în ulei (din cutie) bine frecată, până devine o pastă, pe care o diluați cu 3-4 lingurițe de iaurt. Decorați salata și puneți puțin piper.

- Nu puneți niciodată pastă sau suc de roșii în mâncăruri decât atunci când carnea este bine fiartă.

- Într-o supă de legume pasată, adăugați 2 ouă, făină, până obțineți un aluat potrivit de dens, 2 linguri de smântână și puțină sare. Puneți mai mult ulei în tigaie, luați cu lingura din acest aluat și pregătiți frigănele. Le serviți ca atare, sau la masa, în loc de pâine.

- Când luați supa de pe foc, puneți 2-3 felii subțiri de țelină și verdeață tocată fin; acoperiți vasul cu capacul, veți constata o parfumare deosebită.

- Dacă, din neatenție, spuma de la supă s-a lăsat la fund, se va turna în supă un pahar cu apă rece; spuma se va ridica la suprafață și se va putea înlătura. Atentie însă: supa nu va deveni complet limpede.

- Pentru ca omleta să fie pufoasă, bateți bine jumătate din albușuri într-un castron. În spumă, combinați apoi unul câte unul gălbenușurile și puneți la urmă restul de albuș, bătut separat.

- De câte ori pregătiți omleta, puneți la fiecare două ouă bătute o linguriță de faină dezlegată cu puțin lapte sau smântână proaspătă.

- Spuma de albuș crește pe măsură ce se bate. Când se ține de tel, aceasta este gata. Dacă este bătută prea mult, spuma cade. Dacă este oprită înainte de a fi suficient de legată, spuma nu mai crește în compoziția în care se încorporează.

- Albușurile se bat mai repede și spuma va fi mai consistentă dacă în castronul respectiv picurați o linguriță cu zeamă de lămâie sau adăugați un strop de sare.

- Înainte de a începe să frecați gălbenușurile pentru maioneză, stropiți-le cu câteva picături de zeamă de lămâie. Dacă maioneza începe să se taie, adăugați o linguriță cu apă rece. De asemenea, devine mai spumoasă dacă atunci când este gata o combinați cu o lingură de apă rece. 

- Când serviți ouă la micul dejun, nu le aduceți curățate pe masă, ci în coajă. Aspectul plăcut este cu atât mai atrăgător când sunt curățate pe loc, de fiecare oaspete.

- Ouăle nu mai plesnesc la fiert dacă puneți în apă câteva chibrituri arse.

- Când fierbeți ouă, puneți în apă o linguriță de oțet sau de sare. Dacă le lăsați să clocotească 3 minute, vor fi ouă fierte moi, cand clocotesc 5-7 minute, ouăle vor fi potrivit de tari. Fierte mai mult de 11 minute, acestea vor avea gălbenușurile vineții și se vor digera foarte greu.

- Niciodată orezul sau pastele făinoase nu se vor lipi în timpul fierberii (de vas ori între ele) dacă în apa de fierbere veți pune de la bun început o lingură cu unt sau puțin ulei.

- Preparatele în care folosiți orez vor fi mai rafinate, vor avea gust mai bun dacă orezul îl veți adăuga deja fiert pe jumătate.

- Când orezul fiert pentru rizotto este aproape gata, adăugați un pahar cu lapte. Preparatul își va îmbogăți conținutul și acesta va fi mai ușor de digerat.

- Cartofii fierți în coajă, și cu deosebire cartofii copți la cuptor, pot deveni deosebit de gustoși dacă îi tăiați în jumătăți pe lung cât sunt încă fierbinți și puneți pe fiecare bucată câte o jumătate de linguriță cu unt și o jumătate de linguriță cu pastă de roșii.

- Piureul de cartofi va fi alb și mai pufos dacă îl veți bate cu lapte dulce fierbinte și o lingură de margarină netopită.

- Puneți în piureul de cartofi 2 linguri de smântână (sau de caimac, chiar) și 1 albuș bătut spumă. Gustul va fi deosebit, piureul mai pufos.

- Dați ceapa tocată prin puțină făină și aceasta nu se va mai arde la călit.

- Dacă folosiți ceapă calită în tocătura de chifteluțe, când ceapa are culoare aurie, picurați o lingură de apă caldă și lăsați-o să fiarbă până când se evaporă. Ceapa nu se va mai simți în preparat și va avea gust dulce.

- În preparatele dietetice, pentru bolnavii de stomac în special, nu puneți ceapă prăjită. Fierbeți-o separat, îndepartați apa și apoi pasați-o. Când preparatul este gata, turnați ulei crud. Nu condimentați cu condimente iuți. Puneți patrunjel, mărar și leuștean tocat ori cimbru.

- În salata de morcovi cruzi puneți o lingură de ulei de măsline sau de floarea-soarelui. În acest fel, vitamina A din morcovi va fi mai ușor de asimilat. Evitați să puneți zeamă de lămâie, deoarece aceasta distruge vitamina A.

- Înainte de a da la cuptor o prăjitură în care ați folosit mere rase ungeți-o cu un amestec făcut din puțin unt, scorțișoară și zahăr.

- Merele pregătite pentru prăjituri stropiți-le cu puțină zeamă de lămâie. În felul acesta vor rămâne albe și apetisante.

- Când pregătiți o salată de fructe, fie ele chiar din conserve, puneți fructele în castron și în siropul de zahăr, stoarceți zeama de la o jumătate de lămâie. Turnați siropul peste fructe cu 5 minute înainte de a servi salata.

- Compotul din mere va avea un gust rafinat dacă adăugați în sirop și scorțișoară.

- În oala de fiert sub presiune evitați să pregătiți compoturi de fructe, de mere în special, pentru că spuma care se formează poate bloca spațiul de comunicare al vasului cu exteriorul și valva de siguranță se poate bloca. Din același motiv, când fierbeți orez sau legume uscate, lasați focul foarte mic.

- Când pregătiți un aluat ce trebuie întins în foi subțiri, pentru elasticitatea lui adăugați la frământat, la fiecare kilogram de făină, o linguriță de sare și 2 lingurițe de oțet.

- În cazul când carnea are un miros neplăcut se vor adăuga la fiert 1-2 bucățele de mangal, care vor absorbi mirosul. Se mai poate proceda și astfel: se taie carnea bucăți, se spală bine cu apă rece, se pune în cratiță cu mangal și se toarnă deasupra apă rece. Dupa 2-3 ore se scoate mangalul, iar carnea se fierbe în aceeași apă.

- Mirosul de varză sau conopidă nu se va mai răspândi în întreaga casă dacă în vasul în care fierbe puneți o bucată de pâine, băgată într-un săculeț de tifon.

- Pentru ca să dispară gustul și mirosul neplăcute, specifice grăsimii râncede, se pune grăsimea la foc să se topească, se adaugă 2 cepe (la 1 kg de grăsime) sau 1-2 cartofi cruzi, tăiați bucățele, și se fierbe amestecând mereu 1-1 1/2 ore.

- Gustul grăsimii arse se poate, de asemenea, drege dacă se fierbe bine grăsimea cu apă (în proporție de 3 la 1). După ce apa s-a evaporat aproape complet, se adaugă o ceapă tăiată mărunt și se mai fierbe 15 minute. Apa absoarbe orice miros.

- Apoi, în ambele cazuri, se procedează la fel: cratița cu grăsime se ia de pe foc, se îndepărtează spuma care s-a format și se strecoară printr-o pânză. Prin această metodă calitatea grăsimii se îmbunătățește simțitor.

- Pentru a îmbunătăți gustul untului râncezit, acesta se spală mai întâi cu o soluție de bicarbonat (1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 2 pahare de apă), apoi de 2-3 ori în apă rece, se curăță și se sărează bine.

- Uleiul în care ați prăjit pește își pierde mirosul dacă adăugați în el zeamă de lămâie.