Se prepară un decoct (fiertură) pornind cu mere întregi, de la care se folosește atât sucul proaspăt stors cât și cojile și cotoarele. Acestea din urmă conțin cea mai mare cantitate de pectină – acel gelifiant natural care ajută la „legarea” gemului sau dulceții. Merele au atât rol de îndulcitor natural, cât și de liant sau agent de gelificare. Pectina este mai concentrată în merele verzi (necoapte) decât în cele coapte dar, în cazul de față, important este conținutul lor de fructoză (dulceața lor), așa că se aleg mere potrivit de coapte: nici chiar verzi dar nici foarte dulci.
Ingrediente
Pectină
naturală din mere
1,2 kg mere potrivit de dulci, zeama de la ½ de lămâie.
Mod de
preparare
Se spală merele și se îndepărtează codițele. Se decojesc
merele în strat subțire cu un peeler, apoi se feliază cu dispozitivul special
care îndepărtează și cotorul. Într-o cratiță se pub cojile și cotoarele.
Separat se pun feliile de măr. Se folosește un storcător lent pentru a presa
feliile de măr decojite (poate fi și cu centrifugă). Se obțin circa 700 ml de
suc natural de mere, care se amestecă imediat cu zeama stoarsă de la o jumătate
de lămâie (are rol antioxidant). Cantitatea de suc natural obținută variază în
funcție de cât de zemoase sunt merele și de performanțele aparatului de stors
(juicer). Se toarnă sucul de mere peste cojile și cotoarele din oală și se pune
totul pe foc mediu.
Se aduce totul la fierbere și se amestecă ocazional, la început, și constant, spre final, ca să nu se prindă. Din momentul în care totul a ajuns la fierbere, se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă circa 15 minute. Dacă se face o porție dublă sau triplă va dura ceva mai mult (20-35 de minute), în funcție și de dimensiunile cratiței. Se stinge focul și se trage cratița deoparte. După vreo 10 minute de răcorire se trece totul prin sită deasă. Cojile, căsuțele și semințele de mere au rămas sus. Se obțin circa 350 g de decoct de mere cu pectină naturală. Aceasta poate fi păstrată la frigider (în cutie închisă) aproximativ 1 lună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu