vineri, 17 septembrie 2021

Sirop de muguri de brad cu lămâie

1 l sirop de muguri de brad cu lămâie

Ingrediente

150 g muguri de brad (sau ace), 1,5 l apă, 1 kg zahăr, 1 lămâie.

Mod de preparare 

Mugurii de brad sunt practic capetele ramurilor respectiv crenguțele nou apărute primăvara. Se culeg, se cântăresc și se clătesc bine cu apă rece și se lasă să se limpezească (Dacă se folosesc rămurele de brad mature, se desprind acele de pe ele).

Se lucrează în 2 etape, desfășurate în 2 zile consecutive.

În prima zi se prepară infuzia de ace de brad. Se ia o oală de minimum 4 l și se pune în ea 1,5 l de apă rece.  Se pune oala cu apă la fiert și, când a început să clocotească, se adaugă mugurii de brad, se stinge imediat focul și se acoperă oala cu un capac. Se lasă totul nemișcat peste noapte (minimum 8 ore).

A doua zi se ridică capacul și se verifică aroma intensă de brad. Se adaugă în oală 1 kg de zahăr și o lămâie tăiată în felii. Se amestecă totul. Se pune oala cu sirop pe foc și se aduce totul la fierbere la foc moderat. Se amestecă ocazional. Trebuie urmărită consistența și culoarea siropului: să devină ușor mai gros (nu ca mierea) și să-și schimbe culoarea din incolor în roșiatic (nu maro, caramelizat). Se stinge focul și se trage oala deoparte. Se lasă siropul de brad la răcit aproximativ 30 de minute, amestecând ocazional în oală. Se strecoară cu grijă siropul și se toarnă în sticle curate, cu capac, sau borcane de 400 ml sau sticle cu gură mai largă, în care s-au pus, în prealabil feliile de lămâie. Se închid imediat cu capace și se lasă la răcorit.

Se consumă cu apă rece plată sau minerală și cuburi de gheață, sau pus în ceai. Lămâia (mai ales coaja) îi dă o notă de prospețime care duce cu gândul la limonada naturală. Este un sirop concentrat (nu suc) care, la momentul consumului, se diluează cu apă în proporție de 1:8 sau 1:10. Adică la 100 ml de sirop se pun 800 – 1000 ml apă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu