1 l sirop de muguri de brad cu lămâie
Ingrediente
150 g muguri de brad (sau ace), 1,5 l apă, 1 kg zahăr, 1 lămâie.
Mod de preparare
Mugurii de brad sunt
practic capetele ramurilor respectiv crenguțele nou apărute primăvara. Se culeg, se cântăresc și se clătesc bine cu apă rece și se lasă să se
limpezească (Dacă se folosesc rămurele de brad mature, se desprind acele de pe
ele).
Se lucrează în 2 etape, desfășurate în 2 zile consecutive.
În prima zi se prepară infuzia de ace de
brad. Se ia o oală de minimum 4 l și se pune în ea 1,5 l de apă
rece. Se pune oala cu apă la fiert și, când a început să
clocotească, se adaugă mugurii de brad, se stinge imediat focul și se acoperă
oala cu un capac. Se lasă totul nemișcat peste noapte (minimum 8 ore).
A doua zi se ridică capacul și se verifică aroma
intensă de brad. Se adaugă în oală 1 kg de zahăr și o lămâie tăiată în
felii. Se amestecă totul. Se pune oala cu sirop pe foc și se aduce
totul la fierbere la foc moderat. Se amestecă ocazional. Trebuie urmărită
consistența și culoarea siropului: să devină ușor mai gros (nu ca mierea) și
să-și schimbe culoarea din incolor în roșiatic (nu maro, caramelizat). Se
stinge focul și se trage oala deoparte. Se lasă siropul de brad la răcit
aproximativ 30 de minute, amestecând ocazional în oală. Se strecoară cu
grijă siropul și se toarnă în sticle curate, cu capac, sau borcane de 400 ml
sau sticle cu gură mai largă, în care s-au pus, în prealabil feliile de
lămâie. Se închid imediat cu capace și se lasă la răcorit.
Se consumă cu apă rece plată sau minerală și
cuburi de gheață, sau pus în ceai. Lămâia (mai ales coaja) îi dă o notă de
prospețime care duce cu gândul la limonada naturală. Este un sirop concentrat
(nu suc) care, la momentul consumului, se diluează cu apă în proporție de 1:8
sau 1:10. Adică la 100 ml de sirop se pun 800 – 1000 ml apă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu