2 borcane de 300 ml cu dulceață de ardei iuți
Ingrediente
500 g ardei iuți intregi, 250 ml oțet de masă simplu (de
9 grade), 200 g zahăr, 1 vârf de cuțit sare.
Mod de
preparare
Se lucreaza cu mănuți de cauciuc (latex). Se spală ardeii
întregi, se scurg, se despică pe lung și se îndepartează codițele și semințele.
Iuțeala este concentrată în semințe și în nervuri. Se pun fâșiile de ardei într-un
castron cu apă rece (pentru a atenua iuțeala ardeilor se adaugă 100 ml de
oțet în această apă). Se scurg fășiile de ardei într-o strecurătoare. Se mărunțesc
în funcție de preferință. Într-o crăticioară se pune zahărul și oțetul, se pun
la foc mare și se lasă săî ajungă la fierbere. Siropul trebuie sa fie legat
moderat. Se adaugă bucățelele de ardei iute și un varf de cutit de sare și se
reduce flacăra la mediu. Se lasă să fiarbă circa 30 de minute, amestecând din când
în când. Daca ardeii sunt mai seci, au pulpa mai subțire, nu vor lăsa zeama,
așa că se mai adaugă 100 – 200 ml de apă pentru că siropul va scădea foarte
mult și se va carameliza. Se stinge focul și se acoperă cratița cu un ștergar
de bucatarie bine udat cu apă rece și stors. Se lasă la răcorit câteva ore ca
să absoarbă siropul de zahăr din jur. Se așează rece în borcane, se înfiletează
bine capacele și se păstrează în cămară. Se servește cu fripturi sau
brânzeturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu