duminică, 26 septembrie 2021

Gem de smochine cu lămâie și vanilie

3 borcane de 300 g de gem de smochine

Ingrediente

1 kg smochine, 500 g zahăr, zeama de la 1 lămâie, 2-3 felii subțiri de lâmăie (opțional), vanilie.

Mode de preparare

Se spală smochinele, se curăță de codițe și se taie în sferturi, apoi în două. Atunci gemul va fi mai omogen. Fructele astfel curățate se presară cu zahăr, se amestecă și apoi se adaugă zeama de lămâie. Se lasă bolul 24 de ore la frigider, acoperit cu un capac. Se ia o cratiță largă și se așează smochinele în ea, cu tot cu zeama lăsată. Se adaugă vanilia (eu am pastaie măcinată dar puteți pune și 1 plic de zahăr vanilat). Tot acum se pun și feliile de lămâie (opțional). Coaja lor dă o aromă plăcută. Se pune cratița la foc mediu, se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea, circa 20 minute. Am amestecat delicat din când în când. Se pune gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu