3 borcane de 300 g de gem de smochine
Ingrediente
1 kg smochine, 500 g zahăr, zeama de la 1 lămâie, 2-3
felii subțiri de lâmăie (opțional), vanilie.
Mode de
preparare
Se spală smochinele, se curăță de codițe și se taie în
sferturi, apoi în două. Atunci gemul va fi mai omogen. Fructele astfel curățate
se presară cu zahăr, se amestecă și apoi se adaugă zeama de lămâie. Se lasă
bolul 24 de ore la frigider, acoperit cu un capac. Se ia o cratiță largă și se
așează smochinele în ea, cu tot cu zeama lăsată. Se adaugă vanilia (eu am
pastaie măcinată dar puteți pune și 1 plic de zahăr vanilat). Tot acum se pun
și feliile de lămâie (opțional). Coaja lor dă o aromă plăcută. Se pune cratița
la foc mediu, se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea, circa
20 minute. Am amestecat delicat din când în când. Se pune gemul fierbinte în
borcane și se înșurubează capacele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu