2,5 l suc de trandafiri
Ingrediente
10 trandafiri de mărime medie (cât mai parfumați), 2 lămâi, 200 g zahăr,
2,5 l apă.
Mod de preparare
Pentru trandafirată este nevoie de un borcan de minim 3 l. Se stoarce zeama de la o lămâie și cealaltă lămâie se taie felii subțiri. Se amestecă zahărul cu sucul stors de lămâie și cu circa 300 ml apă.
Astfel, zahărul se va dizolva repede și nu este nevoie să mai fie amestecat
anevoios în borcanul mare. Se rup petalele
trandafirilor, una câte una, și se clătesc cu apă rece din abundență pentru a se
îndepărta praful și insectele care ar putea fi ascunse între petale. Se pregătește borcanul pentru sucul de trandafiri: se așează mai întâi
petalele, apoi feliile de lămâie și se toarnă deasupra sucul de lămâie, în care
a fost, în prealabil, dizolvat zahărul. Se
amestecă bine. Deasupra se toarnă restul de apă rece
și se acoperă borcanul cu o farfurioară. Se
lasă acest suc de trandafiri la macerat, la soare (la cald) 2-3 zile, în
funcție de vreme. Dacă e cald afară, se face mai repede, dacă e mai răcoare,
durează 1-2 zile în plus. Se poate ține borcanul pe pervaz: ziua în exterior și
noaptea în interior. După trecerea zilelor, se scoate cu un
polonic și se strecoară trandafirata. Se
pune sucul un pic la rece. Se strecoară și se
transbordează în sticle cu dop. Sticlele cu trandafirată se țin la frigider și
rezistă și o săptămână. În timp, trandafirata devine ușor acidulată (gazoasă).
Trandafirata se bea rece, din frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu