luni, 6 septembrie 2021

Dulceață de roșii cherry, Roma sau San Marzano

1 borcan de 400 ml Dulceață de roșii cherry, Roma sau San Marzano

Ingrediente

350 g roșii cherry, Roma sau San Marzano, 300 g zahăr, zeama de la ½ lămâie (15 ml), fulgi de chili, cardamom, piper (opțional).

Mod de preparare

Roșiile se spală, se îndepărtează codițele și se taie în jumătăți. Dacă sunt mai mari se taie în sferturi sau rondele (dacă sunt lunguiețe). Se așează într-un vas cu capac, se toarnă peste ele tot zahărul, zeama de la o jumătate de lămâie, se pune capacul, se scutură bine și se lasă roșiile la rece, timp de 4 ore. După 4 ore roșiile au lăsat suficientă zeamă și zahărul s-a dizolvat în mare parte. Se scurg roșiile într-o strecurătoare și se toarnă sucul într-o tigaie sau cratiță, care se pune pe foc și se lasă siropul la scăzut circa 5 minute (dacă roșiile au fost mai seci și nu au lăsat suc suficient, se adaugă un pic de apă, dar foarte puțină). Opțional se adaugă condimente: chili, ardei iute, cardamom, după preferință. Se pun roșiile în siropul fierbinte de zahăr și se amestecă cu grijă. Dacă roșiile au coajă groasă, se trage tigaia deoparte, iar coaja roșiilor se îndepărtează ușor, bucată cu bucată. Se lasă tigaia pe foc 2 minute după ce dulceața de roșii a început să fiarbă. Se ia tigaia de pe foc, se acoperă cu un ștergar ud și se lasă la răcit (câteva ore sau peste noapte). Se repetă operațiunea de fierbere și de odihnă de încă două ori, exact ca și mai sus. Siropul devine tot mai gros, este foarte bine legat, iar roșiile au rămas întregi, sunt confiate, și și-au păstrat forma. Dulceața de roșii se așează în borcane închise cu filet și se păstrează în cămară. Dulceața de roșii se potrivește bine alături de platouri asortate cu brânzeturi maturate sau alte aperitive sau gustări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu