1 borcan de 400 ml Dulceață de roșii cherry, Roma sau San Marzano
Ingrediente
350 g roșii cherry, Roma sau San Marzano, 300 g zahăr, zeama
de la ½ lămâie (15 ml), fulgi de chili, cardamom, piper (opțional).
Mod de
preparare
Roșiile se spală, se îndepărtează codițele și se taie în
jumătăți. Dacă sunt mai mari se taie în sferturi sau rondele (dacă sunt
lunguiețe). Se așează într-un vas cu capac, se toarnă peste ele tot zahărul,
zeama de la o jumătate de lămâie, se pune capacul, se scutură bine și se lasă
roșiile la rece, timp de 4 ore. După 4 ore roșiile au lăsat suficientă zeamă și
zahărul s-a dizolvat în mare parte. Se scurg roșiile într-o strecurătoare și se
toarnă sucul într-o tigaie sau cratiță, care se pune pe foc și se lasă siropul
la scăzut circa 5 minute (dacă roșiile au fost mai seci și nu au lăsat suc
suficient, se adaugă un pic de apă, dar foarte puțină). Opțional se adaugă condimente:
chili, ardei iute, cardamom, după preferință. Se pun roșiile în siropul
fierbinte de zahăr și se amestecă cu grijă. Dacă roșiile au coajă groasă, se
trage tigaia deoparte, iar coaja roșiilor se îndepărtează ușor, bucată cu
bucată. Se lasă tigaia pe foc 2 minute după ce dulceața de roșii a început să
fiarbă. Se ia tigaia de pe foc, se acoperă cu un ștergar ud și se lasă la răcit
(câteva ore sau peste noapte). Se repetă operațiunea de fierbere și de odihnă
de încă două ori, exact ca și mai sus. Siropul devine tot mai gros, este foarte
bine legat, iar roșiile au rămas întregi, sunt confiate, și și-au păstrat
forma. Dulceața de roșii se așează în borcane închise cu filet și se păstrează
în cămară. Dulceața de roșii se potrivește bine alături de platouri asortate cu
brânzeturi maturate sau alte aperitive sau gustări.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu