2 borcane de 200 ml de gem de struguri
Ingrediente
1 kg struguri, 120-150 g zahăr, vanilie (1 plic zahăr
vanilat sau baton, extract)
Mod de
preparare
Se spală strugurii și se lasă la scurs. Se desfac bob cu
bob de pe vrejuri. Boabele mici se lasă întregi, boabele mari se taie în două
și se curăță de sâmburi (nu este neapărat nevoied, dar este indicat). Se
cântăresc boabele de struguri și zahărul. Vanilia poate fi baton, extract sau
zahăr vanilat. Se pun într-o cratiță largă (sau tigaie) boabele de strugure,
zahărul și vanilia. Se lasă totul pe masă 2 ore, amestecând din când în când. După
ce strugurii au lăsat suficientă zeamă, se pune tigaia la foc mediu și se lasă
să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea. Se lasă la fiert circa 20
minute la foc mic/mediu, amestecând din când în când, până când scade bine, și
este legat. Când a scăzut și a căpătat consistență, se stinge focul. Se pune
gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele. După răcire poate fi pus
în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu