sâmbătă, 25 septembrie 2021

Gem de struguri

2 borcane de 200 ml de gem de struguri

Ingrediente

1 kg struguri, 120-150 g zahăr, vanilie (1 plic zahăr vanilat sau baton, extract)

Mod de preparare

Se spală strugurii și se lasă la scurs. Se desfac bob cu bob de pe vrejuri. Boabele mici se lasă întregi, boabele mari se taie în două și se curăță de sâmburi (nu este neapărat nevoied, dar este indicat). Se cântăresc boabele de struguri și zahărul. Vanilia poate fi baton, extract sau zahăr vanilat. Se pun într-o cratiță largă (sau tigaie) boabele de strugure, zahărul și vanilia. Se lasă totul pe masă 2 ore, amestecând din când în când. După ce strugurii au lăsat suficientă zeamă, se pune tigaia la foc mediu și se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea. Se lasă la fiert circa 20 minute la foc mic/mediu, amestecând din când în când, până când scade bine, și este legat. Când a scăzut și a căpătat consistență, se stinge focul. Se pune gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele. După răcire poate fi pus în cămară.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu