6 borcane de 180 ml cu dulceață de ardei iuți cu ardei kapia
Ingrediente
700 g ardei
iuți curățați, 550 g ardei capia curățați, 1 kg zahăr, 10 g sare, 100 ml zeamă
de lămâie.
Mod de preparare
Se lucreaza cu mănuți de cauciuc (latex). Se spală bine
ardeii iuți și capia, se scurg, se taie codițe ardeiului, apoi ardeiul în două
pe lung și se scot nervurile și sâmburii. Se taie ardeii iuți tăiați în feliuțe de 2-3 mm, iar
cei dulci (kapia) în bucăți mai mari și sunt
transformați în pastă, folosind robotul sau blenderul de mână. Într-o oală
suficient de încăpătoare se pun ardeii iuți feliați. Deasupra lor se toarnă
pasta de ardei kapia, zeama de lămâie proaspăt stoarsă, zahărul și sarea. Se
amestecă totul și se lasă pe masa de bucătărie circa 2 ore, pentru ca ardeii să
lase zeamă. Se pune oala cu ardei pe foc mediu și se amestecă din când în când.
Dupa 10 minute de fierbere efectivă am oprit focul, se acoperă oala cu o cârpă
udată și stoarsă și se lasă la răcit timp de 2 ore. Se pune din nou dulceața de
ardei la fiert până se leagă siropul. Se stinge focul, se ia cratița cu
dulceață de ardei iuți și se lasă la răcorit circa 10 minute, apoi se pune în
borcane, se închid ermetic și se păstrează în cămară. Se servește cu fripturi
sau brânzeturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu