Diete slăbire

REGIM ALIMENTAR

DIETA MEDITERANEANĂ 7 zile

DIETA RINA 90 zile

DIETA DANEZĂ, DIETA MAYO – dieta de 13 zile pentru schimbarea metabolismului

DIETA INDIANĂ – plan pe 7 zile

DIETA NORDICĂ

DIETA DE WEEKEND – 2 zile

DIETA AMERICANĂ – 4 kilograme în 4 zile

DIETA DE 7 ZILE CU LACTATE

DIETA DETOX 7 kilograme în 7 zile

DIETA PROTEICĂ – 14 zile



REGIM ALIMENTAR
(scădere cu 500-1.000 cal./zi a rației alimentare)

Principiu: scăzând zilnic câte 500-1.000 cal. din rația alimentară se poate slăbi între 0,5 și 1 kg într-o săptămână.

Nu este o dietă foarte severă, lăsând libertatea individului să-și stabilească propriul regim alimentar, având în vedere doar alimentele care pot fi folosite și cele ce trebuie evitate.

Alimente permise:
vegetale: 
- sparanghel
- fasole verde
- sfeclă
- broccoli
- varză de Bruxelles 
- pătrunjel
- ridichi
- varză dulce
- morcovi
- conopidă
- țelină
- dovlecei
- piper
- spanac
- castraveți
- praz
- lăptuci
- muștar
- ceapă
- dovleac
- roșii
băuturi:
- apă minerală sau plată
- ceai 
- cafea
- limonadă fără zahăr
- băuturi acidulate fără zahăr
- supe de carne 
- băuturi pentru diabetici
diverse:
- preparate cu aspartam, zaharină
- sare, oțet, arome

Alimente de evitat:
- zahăr, glucoză, sorbitol,
- sirop, melasă
- dulciuri, bomboane, ciocolată
- gem, miere, fructe confiate
- fructe uscate
- curmale, caise
- prăjituri, budinci
- deserturi îmbogățite,
- biscuiți cu ciocolată
- lapte condensat și praf
- creme
- înghețate
- deserturi cu gelatină
- maioneză
- sosuri, prăjeli
- cărnuri grase, cârnați
- pește gras
- sucuri de fructe îndulcite
- toate băuturile alcoolice


DIETA MEDITERANEANĂ  7 zile

Dieta mediteraneană are reputația de a fi una dintre cele mai sănătoase, gustoase și ușor de urmat diete care există.

Dieta mediteraneană a fost asociată cu o scădere în greutate, un control mai bun al nivelului de glucoză din sânge, reducerea riscului de depresie, reducerea nivelului de inflamație din corp, reducerea riscului de atac de cord și de boala Alzheimer.

Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline.

Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt recomandate în locul cărnii roșii. Carnea de porc este permisă, doar în cantități reduse și extrem de rar.

Apa reprezintă băutura preferată în cadrul dietei mediteranene. De asemenea, vinul roșu se consumă regulat în dieta mediteraneană pe zile, însă în cantități moderate. Cafeaua și ceaiul sunt premise, însă trebuie evitate băuturile îndulcite cu zahăr și sucurile de fructe, care au un conținut ridicat de zahăr.

Conceptul din spatele dietei mediteraneene este să se mănânce precum oamenii din zona mediteraneană, sănătos, evitând dulciurile, lactatele (iaurtul și mici cantități de brânză - feta, mozarella, brie -  sunt permise) și carnea roșie, favorizând fructele, legumele și peștele.

Alimentele întregi, formate dintr-un singur ingredient, reprezintă cheia pentru o stare de sănătate bună.

Dieta mediteraneană nu poate fi ținută de persoanele bolnave, de persoanele care au un regim alimentar stabilit de medic, de femeile însărcinate sau de cele care alăptează.


Piramida specifică dietei mediteraneene:

Zilnic:

1. La bază, sportul, mișcarea, activitatea fizică de zi cu zi.

2. Produsele din făină integrală și cartofii.

3. Fructele, legumele, alunele, nucile și plantele leguminoase.

4. Uleiul de măsline.

5. Lactatele.

Săptămânal:

6. Peștele.

7. Carnea de pui.

8. Ouăle.

9. Dulciurile.

Lunar:

10. Carnea roșie - situată în vârful piramidei.

Se consumă zilnic șase pahare cu apă și unul cu vin.

 

Alimente recomandate:

- carne: ton, somon, sardine, macrou, păstrav, șalău, merluciu, cod, știucă, pui, rață, curcan, miel.

- fructe de mare: caracatiță, creveți, crustacee, stridii, midii, scoici etc.

- ouă: ouă de găină, rață și prepeliță.

- legume: varză, roșii, varză de Bruxelles, conopidă, morcovi, castraveți, cartofi si cartofi dulci, dovlecei, vinete, linte, fasole boabe, năut, morcovi, ceapă, broccoli, spanac, kale, usturoi, napi etc.

- cereale integrale: orez brun, ovăz integral, secară, grâu integral, porumb, orz, hrișcă, pâine integrală, paste din cereale integrale.

- fructe: mere, banane, portocale, struguri, pepeni, curmale, smochine, piersici, lămâi etc.

- fructe de pădure: căpșuni, afine, mure, fragi, zmeură etc.

- nuci: migdale, nucă, caju, alune etc.

- semințe: de floarea-soarelui, de dovleac, de susan etc.

- condimente: sare de mare, de Himalaya, turmeric, coriandru, busuioc, menta, usturoi, rozmarin, scortisoara, salvie, nucsoara, piper, cimbru, tarhon, leuștean etc.

- lactate: brânză feta, mozarella, iaurt grecesc.

- grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado și ulei de avocado.

 

Alimente interzise în dieta mediteraneană:

- produse din grâu rafinat: pâine albă, paste făcute cu grâu rafinat etc.

- uleiuri rafinate: ulei de canola, ulei de soia, ulei de bumbac etc.

- zahăr adăugat: sucuri, înghețată, bomboane, zahăr etc.

- grăsimi procesate: acestea se găsesc în margarină, produsele de patiserie și în diverse alimente procesate.

- carne procesată: cârnați procesați, hot dogs, mezeluri etc.

- alimente foarte procesate: orice produs pe a cărui eticheta se menționează ”cu conținut scăzut de grăsimi”, ”dietetic” sau care pare a fi făcut într-o fabrică.

 

Cantitățile nutritive pe care trebuie să le conțină mesele zilnice în dieta mediteraneană:

- Calorii: 1,527;

- Total grăsimi: 29% (dintre care, cele saturate: 5%, iar cele trans: 0%);

- Total carbohidrați: 50%;

- Zaharuri: 20%;

- Fibre: 32 g;

- Proteine: 18%;

- Sodiu: 1,368 mg;

- Potasiu: 3,351 mg;

- Calciu: 418 mg;

- Vitamina B 12: 2.8 mg.


Dieta mediteraneană pe zile

Ca să îți fie mai ușor să îți organizezi mesele, iată cum arată dieta mediteraneană pe zile:

 

Ziua 1

 

Mic dejun (o singură variantă):

- iaurt grecesc cu fructe de pădure și o linguriță de miere.

- iaurt grecesc cu căpșuni și fulgi de ovăz.

- un ou prăjit, o felie de pâine și roșii la grătar. La micul dejun iaurt cu cereale integrale este de asemenea o idee bună.

 

Gustare (o singură variantă):

- o palmă de migdale.

- felii de mere cu unt de migdale.

- o palmă de stafide.

 

Prânz (o singură variantă):

- ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette.

- focaccia cu măsline sau pita cu multă salată de legume (frunze de salată, castraveți, ardei, roșii cherry stropite cu ulei de măsline și lămâie) și calamari la grătar.

- 2 feluri de salată (verde și kale), roșii cherry și dressing de ulei cu oțet balsamic, o felie de pâine și 3 linguri de humus.

 

Gustare (o singură variantă):

- câteva măsline.

- o mână de nuci.

- un iaurt grecesc (mic).

 

Cină (o singură variantă):

- piept de pui cu legume sote (zucchini, roșii, ardei) și alac (o cereală înrudită cu grâul).

- o salată mare de ton cu un ou fiert tare, porumb dulce sau linte,  frunze de rucola, iceberg, salată verde, roșii, ceapă vrede, usturoi verde, cu dressing de ulei de măsline și lămâie, condimente.

- pizza din făină de secară cu legume la grătar și sos de roșii.

 

Ziua 2

 

Mic dejun (o singură variantă):

- un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală și un fruct.

- terci de ovăz (cereale pentru micul dejun, lăsate la înmuiat) cu stafide.

- un iaurt grecesc cu jumătate de pahar de fructe de pădure.

 

Gustare (o singură variantă):

- o palmă de fistic.

- morcovi sau morcovi baby

- un măr feliat cu puțin unt de arahide.

 

Prânz (o singură variantă):

- salată de linte cu ardei copți, roșii uscate, capere și oțet balsamic.

- salată de ton (ce a rămas din seara precedentă).

- un sandwich cu legume la grătar.

 

Gustare (o singură variantă):

-  humus cu legume.

- o pară.

- două caise.

 

Cină (o singură variantă):

- somon cu quinoa și legume sotate cu usturoi.

- salată cu roșii, măsline și brânză feta, stropite cu ulei  de măsline, piper și coriandru.

- fructe de mare, sau somon la cuptor, și un cartof copt, cu ulei de măsline, plus măsline.

 

Ziua 3

 

Mic dejun (o singură variantă):

- brânză ricotta cu nuci și fructe.

- omletă cu legume, roșii și ceapă.

- terci de ovăz cu scorțișoară, smochine și miere.

 

Gustare (o singură variantă):

- năut copt.

- o mână de caju.

- 10-12 măsline.

 

Prânz (o singură variantă):

- salată tabouleh cu o pita din făină integrală.

- o salată mare cu mai multe feluri de frunze, roșii, ceapă, bucăți de dovlecei trași la tigaie, cu brânză feta și legume proaspete.

- mâncare de fasole cu usturoi și chimen, plus o salată cu roșii, castraveți și brânză feta.

 

Gustare (o singură variantă):

- frigărui cu mozzarella, roșii cherry și busuioc, stropite cu ulei de măsline.

- un pumn de fructe uscate.

- un ciorchine mic de struguri.

 

Cină (o singură variantă):

- pui la cuptor/grill cu gnocchi și salată verde cu sos vinaigrette.

- lasagna mediteraneană, adica gătită fără carne, doar cu legume tocate, la care se pot adauga ciuperci taiate cubuțe, eventual compoziția trasă la tigaie, cu ulei de măsline și condimentate cu ierburi proaspete și uscate.

- paste din făină integrală, cu sos de roșii, ulei și legume la grătar, peste care se adaugă puțin parmezan.

 

Ziua 4

 

Mic dejun (o singură variantă):

- fructe cu două felii de brânză brie.

- iaurt cu felii de fructe și câteva nuci (caju, macadamia, nuci braziliene, arahide sau semințe de dovleac sau floarea soarelui).

- omletă cu roșii, ceapă și ardei și jumătate de avocado.

 

Gustare (o singură variantă):

- o palmă de caju.

- o banană.

- o palmă de fructe de pădure.

 

Prânz (o singură variantă):

- supă de legume cu pâine integrală.

- o portie de lasagna (ce a rămas din seara precedentă).

- andive cu ulei la cuptor și o salată.

 

Gustare (o singură variantă):

- un platou cu patru măsline, o feliuță de branză, un castravete mic și patru roșii cherry.

- 10 căpșuni.

- felii de pară cu puțină miere.

 

Cină (o singură variantă):

- pește alb, gătit la cuptor cu ulei de măsline și usturoi, cu garnitură de zucchini și cartofi dulci.

- somon la cuptor sau pe grill, cu garnitură de orez brun și legume.

- spanac fiert la aburi, cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și somon la cuptor.

 

Ziua 5

 

Mic dejun (o singură variantă):

- omletă cu roșii, ierburi aromatice și măsline.

- ouă și legume, prăjite foarte puțin în ulei de măsline.

- un iaurt grecesc cu scorțișoară și miere.

 

Gustare (o singură variantă):

- două smochine cu unt de arahide.

- o mână de migdale.

- 2-3 curmale.

 

Prânz (o singură variantă):

- o salată cu fasole albă, legume, măsline și un pic de piept de pui.

- iaurt grecesc cu căpșuni, 50 g fulgi de ovăz și 5 nuci.

- 100 g de quinoa cu roșii uscate și măsline, mazăre și brânză feta.

 

Gustare (o singură variantă):

- o piersică și un iaurt.

- o portocală roșie sau un grapfruit.

- o palmă de nuci.

 

Cină (o singură variantă):

- frigărui cu creveți, servite cu varză de Bruxelles.

- cotlete de miel la grătar, cu salată verde, aromată cu ceapă verde, dressing de lime și ulei de măsline.

- 150 g de salată kale cu roșii, castraveți, ulei de măsline, sare și zeamă de lămâie și o porție de merluciu la grătar.

 

Ziua 6

 

Mic dejun (o singură variantă):

- omletă cu legume și arpagic verde, cu brânză feta și o felie de pâine integrală.

- terci de tărâțe de ovăz cu o mână de  stafide, nuci și un măr taiat în cubulețe, scorțisoară.

- două felii de pâine cu brânză ricotta și smochine.

 

Gustare (o singură variantă):

- iaurt grecesc.

- o palmă de alune.

- 2 piersici.

 

Prânz (o singură variantă):

- un castron de quinoa cu cubulețe de pui, feta și legume.

- fructe de mare - caracatiță la grătar - cu legume trase la tigaie (dovlecel, cartof dulce tăiat subțire, vânătă, ardei capia) și mozarella.

- o salată mare cu roșii și castraveți, plus o porție mică de pui la grătar, peste care se adaugă ulei de măsline.

 

Gustare (o singură variantă):

- humus cu legume.

- un ciorchine mic de struguri.

- două feliuțe de brânză feta și 5-6 măsline.

 

Cină (o singură variantă):

- fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola și quinoa.

- pizza mediteraneană, făcuta cu făină din grâu integral, în blat extrem de subțire, cu puțină brânză feta sau mozarella, legume, ruccola proaspătă și măsline.

- o salată cu morcovi, andive, vânătă la grătar, cartofi dulce copt și roșii, plus o porție de calamar la grătar.

 

Ziua 7

 

Mic dejun (o singură variantă):

- frittata cu legume.

- omletă cu legume, roșii cherry și măsline.

- terci de ovăz cu scorțișoară și banană.

 

Gustare (o singură variantă):

- o palmă de fructe de pădure.

- iaurt grecesc (mic).

- o banană.

 

Prânz (o singură variantă):

- un platou cu somon afumat, capere, lămâie, crackerși integrali și legume crude.

- două felii rămase de la pizza de seara trecută, stropite cu ulei de măsline proaspăt.

- o salată cu fructe de mare, roșii și ardei.

 

Gustare (o singură variantă):

- avocado cu sare și lămâie, servit cu castraveți.

- o palmă de fructe de pădure.

- o palmă de fistic.

 

Cină (o singură variantă):

- paste cu midii în sos roșu.

- pui sau curcan la grătar, cu legume trase la tigaie ( dovlecel, vinete, ardei, felii subțiri de castravete, buchetele mici de broccoli).

- o porție de pește cu o salată verde cu legume și ulei de măsline.

 

Surse:

catena.ro

doc.ro

doctormenci.ro

life.ro

yve.ro

 



DIETA RINA  90 zile

sau dieta de 90 de zile a fost creată de un medic sportiv de origine americană.

Tocmai din acest motiv este o dietă foarte blândă cu stomacul și ușor de urmat. 

Acest regim nu este recomandat persoanelor cu boli cronice (diabet, afectiuni gastrice).

Asigură o alimentație foarte echilibrată, bogată în fibre și vitamine, datorită cantităților mari de fructe și legume.

Este, de fapt, un plan de alimentație și rețete culinare pentru o dietă disociată de 90 de zile.

Dieta ajută la slăbirea cu 18 până 23 de kilograme în aproximativ 3 luni. 

Secretul acestei diete este să se mănânce orice, însă nimic combinat. 

În același timp, ai voie să mănânci ciocolată neagră, deoarece aceasta îmbunătățește starea de spirit, este benefică inimii și scade nivelul colesterolului.

În timpul dietei Rina este importantă practicarea unui sport, măcar două ore pe săptămână. Cel mai important la exercițiile fizice nu este intensitatea acestora, cât mai ales regularitatea. Dobandirea unui  obicei nou durează circa 66 de zile.

Regulile dietei

Dieta Rina se bazează pe principiul disocierii mâncării. 

Alimentele sunt împărțite în 4 grupe alimentare de bază, în funcție de substanțele nutritive pe care le conțin: 

- proteine, 

- amidonuri, 

- carbohidrați, 

- vitamine.

Sunt patru zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, ciclu care se repetă pe parcursul celor 3 luni.

În cele 4 zile trebuie urmată următoarea schemă:

1. Zi de proteine (se consumă carne și produse lactate, alături de legume și o felie de pâine)

2. Zi de amidon (se consumă carbohidrați complecși, cereale și rădăcinoase, dar și legume)

3. Zi de carbohidrați (sunt permise produse de patiserie, prăjituri, iar pentru cină – înghețată și ciocolată)

4. Zi de vitamine (doar fructe, nuci și semințe - în combinație cu legume, dacă se dorește)

Fiecare zi de dietă are câte 2 rețete culinare, care respectă aceste principii alimentare.

Orar mese:

Mic dejun: 4-10 a.m., din 2 în 2 ore

Prânz: 12-14 (la distanță de 2 ore față de micul dejun)

Cină: 18-20

Gramaje

Ziua proteinelor: 400 g carne (2 pulpe pui prânz + 1 pulpă cină).

Ziua amidonului: 500 g cartofi (4 cartofi prânz + 2 cartofi cină).

Ziua carbohidraților: 200 g (3 covrigi mari sau 4-5 felii pâine).

Ziua vitaminelor: fructe și legume nelimitat.

Din cele 90 de zile, sunt 3 zile în care se consumă doar apă. Aceste zile sunt 29, 58 și 87. 

Mai mult decât atât, este bine să se respecte acest obicei încă 90 de zile după încheierea dietei, pentru ca metabolismul să se echilibreze și mai bine.

Chiar dacă meniul va fi diferit zilnic, în funcție de temă, micul dejun va fi mereu același. Micul dejun trebuie să conțină, în fiecare zi, cel puțin 90% fructe: mere, pere, banane, piersici, struguri, prune etc. Fructele proaspete pot fi alternate cu fructe uscate, semințe, legume proaspete sau fructe oleaginoase, în orice combinație, însă niciodată împreună. Excepție face doar ziua de detoxifiere în care se bea doar apă.

Prima zi este ziua proteinelor, a doua este ziua legumelor, a treia este ziua carbohidraților, iar a patra este ziua fructelor. După patru zile dieta se reia.

Programul de 90 de zile al dietei Rina este conceput ca o repetare a celor 4 zile de alimentație disociată (proteine, amidon, carbohidrati, vitamine). O dată la 7 repetări (28 de zile) va exista o zi de detoxifiere totală, în care se va consuma doar apă.

 




Proteine (pentru ziua 1)

Carne, de preferat cât mai slabă: pui, peste, curcan, preparată la cuptor, abur sau grătar; brânză, ouă sau lapte.

Pentru prânz - cel puțin 200 de grame de proteine, în orice combinație. Se recomandă o salată de legume, fără ulei, la fiecare porție de carne. Se pot adăuga cantități mici de sare, piper sau ierburi aromatice.

Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar într-o cantitate mai mică.

Alimente pentru masa de prânz și cină:

- carne de pui, carne de vită, carne de porc, carne de curcan, lapte, iaurt, lapte batut, brânză, ouă, roșii, varză, conopidă, morcovi, castravete, măsline, țelină, pătrunjel, usturoi, ceapă.

 

Legume (pentru ziua 2)

Pentru pranz - orice fel de mâncare din legume proaspete sau gătite pe grill, la abur sau la cuptor. Orice combinație este permisă, dar fără ulei. Sunt permise condimente si ierburi aromatice.

Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar într-o cantitate mai mică.

Alimente pentru masa de prânz și cină:

- ceapă, cartofi, broccoli, ciuperci, varză, proaspătă sau murată, orez integral, năut, salată verde, roșii, castraveți, ridichi, morcov, conopidă, avocado, quinoa, hrișcă, orz, mazăre, fasole, linte, soia.

 

Carbohidrați (pentru ziua 3)

Aceasta este probabil cea mai asteptata zi a dietei, fiindca poti consuma pizza, sau prajituri, dar nu uita sa strecori si o salata mare de legume (ajuta la procesul de detoxifiere).

Pentru pranz - paste cu sos de roșii și busuioc, pizza cu legume, produse de patiserie sau ciocolată neagră.

Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar într-o cantitate mai mică.

Alimente pentru masa de prânz și cină:

- porumb, alimente cu faină albă, paste, lasagna, produse de patiserie, înghețată, tort, ciocolată (1-2 cuburi de ciocolată amăruie sunt obligatorii la cină), prăjituri.

 

Vitamine din fructe si legume proaspete (pentru ziua 4)

Pentru prânz - fructe proaspete sau uscate, suc de fructe sau legume, nuci și semințe (nu combinate), legume proaspete, salate.

Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar într-o cantitate mai mică.

Alimente pentru masa de prânz și cină:

- banane, kiwi, portocale, fructe de pădure, ananas, grepfruit, mere, pere, prune, pepene roșu, pepene galben, mango, ardei roșu, roșii, castraveți, pătrunjel, salată verde, nuci, migdale, caju, semințe de floarea-soarelui/in/cânepă.

 

 


Ziua 1 - proteine 

Piept de pui cu legume

Cartofi pai la cuptor cu mujdei de usturoi și legume

Tocăniță de pui

Somon la cuptor cu legume

Mușchiulet de porc cu salată verde

Rasol de vită, înăbușit și salată de varză

Chiftele din piept de pui și salată

 

Ziua 2 - legume (amidon) 

Ardei umpluți cu ciuperci

Orez cu ciuperci și legume

Supă cremă de cartofi

Cartofi la cuptor cu salată de varză

Sarmale umplute cu orez

Ghiveci

Salată orientală (fără ouă)

Mâncare de linte

Falafel

Iahnie de fasole 

 

Ziua 3 – carbohidrați: 

Paste (fără ou) cu ciuperci și sos de roșii

Mămăliguță cu tocăniță de ciuperci

Pizza cu legume

Paste cu avocado și ciuperci

Colțunași cu ciuperci și spanac

Baghetă cu usturoi

Pâine cu zacuscă 
Seara:

Chec

Clătite

Cornulețe cu gem

 

Ziua 4 - vitamine

 

Dovlecei umpluți cu ciuperci

Ciuperci umplute cu morcov și verdeață

Dovlecel la tigaie cu avocado

Supă de legume

Legume la cuptor

Salată de fructe

Seara

Banane prăjite, cu nucă

Mere coapte, umplute cu stafide și nuci

Înghețată de banane și fructe de pădure

Prăjitură cu chia și dovleac

 

Surse:

biod.ro

obio.ro



DIETA DANEZĂ, DIETA MAYO – dieta de 13 zile pentru schimbarea metabolismului

Cura durează 13 zile, este grea, dar este foare eficientă. Schimbarea metabolismului este atât de profundă încât la sfârșitul dietei se poate reveni la alimentația normală fără a mai lua în greutate timp de 2 ani.  Dacă se respectă regimul zilnic punct cu punct, se poate pierde toată grăsimea acumulată în țesuturi. Cura trebuie urmată 13 zile, nici o zi în plus, nici o zi în minus.

Înainte de a începe această dietă se recomandă consultarea unui medic specialist (nutriţionist) şi efectuarea unui set complet de analize. Organismul fiecăruia trebuie să fie pregătit pentru această dietă, deoarece aportul de calorii în timpul celor 13 zile este unul redus. Nu se impune oprirea unui eventual tratament medicamentos, dimpotriva, dar este important ca, înainte de începerea oricărei diete, să fie consultat medicul care a prescris respectivul tratament.

Dieta este formată din 3 etape, care vizează scăderea în greutate, şi o etapă, care are rolul de menţinere a greutăţii corporale. Ideea principală a dietei este aceea că intensifică metabolismul, creând confuzii în organism, ceea ce poate duce la creşterea ratei metabolismului bazal (necesarul zilnic de energie al unui organism aflat în repaus total), accelerând, astfel, arderea grăsimilor.

Cunoscută şi sub numele de ,,dieta care schimbă metabolismul” sau ,,dieta de 13 zile”, dieta daneză este una dintre cele mai eficiente diete atunci când se dorește să se slăbească rapid. În doar 13 zile, se poate slăbi între 7-20 kilograme.

Dieta daneză este destul de dificil de urmat, deoarece, în timpul celor 13 zile, trebuie respectat un regim alimentar restrictiv şi hipocaloric.n Pe lângă pierderea rapidă a kilogramelor în plus, dieta daneză reuşeşte să modifice metabolismul, adică să îmbunătăţească arderea caloriilor, şi să-şi menţină efectele pentru o perioadă de 2 ani, evident, cu condiția ca, după finalizarea dietei, să se respecte, în continuare, o alimentaţie echilibrată, și fără să se urmeze nici un alt regim alimentar în această perioadă de 2 ani. Doar după ce au trecut cei doi ani poate fi reluată dieta, în cazul în care trebuie (sau se dorește) să se mai reducă din greutate.

Fiind o dietă hipocalorică (se consumă între 500 şi 800 de calorii pe zi) această poate provoca anemii, de aceea se recomandă că doar persoanele sănătoase să urmeze această dietă.

Este foarte important să fie respectat cu stricteţe regimul alimentar, dacă cumva există o abatere de la dietă, ea trebuie oprită şi reluată doar după 6 luni de zile! Doar în cazul în care a fost “încălcată” vreo regulă până în ziua a şasea a dietei, se va putea relua regimul după 3 luni.

Prima impresie va fi că planul alimentar propus de Dieta de 13 zile este destul de relaxat, însă, pe măsură ce se avansează în dietă, senzația de foame va fi tot mai acută.

Ideea celor care au creat dieta de 13 zile (medicii clinicii Mayo) a fost de a combina alimente care „ard grasimi” cu un regim care permite alternativ consumul mai mic sau mai mare de calorii, pentru a „păcăli” metabolismul să transforme depozitele de grăsime în energie.

După primele 2-3 zile de dietă va apărea o senzație de slăbiciune și oboseală, din cauza consumului mic de calorii permis zilnic:

ziua 1: cca. 750 cal.

ziua 2: cca. 750 cal.

ziua 3: cca. 500 cal.

ziua 4: cca. 550 cal.

ziua 5: cca. 650 cal.

ziua 6: cca. 850 cal.

ziua 7: cca. 350 cal.

ziua 8 (1): cca. 750 cal.

ziua 9 (2): cca. 750 cal.

ziua 10 (3): cca. 500 cal.

ziua 11 (4): cca. 550 cal.

ziua 12 (5): cca. 650 cal.

ziua 13 (6): cca. 850 cal.

Este indicat sa fie respectate orele pentru cele 3 mese

mic dejun: 7.00 – 9.30, 

prânz: 12.00 – 14.00 

cină: 17.00 – 19.00.


Recomandări:

- Orice adaos de aliment în afara celor permise în cură (o bomboană, o gumă de mestecat, un biscuit, un pahar de bere sau vin) impune oprirea imediată a curei, fiindcă ea nu mai are nici un efect. Cura poate fi reluată abia peste 6 luni.

- Dacă nu este respectată cu strictețe dieta mai mult de 6 zile (respectând corect prevederile alimentare), se renunță și se reia cura după 3 luni.

- Pentru a putea respecta dieta prescrisă, se vor evita, în cele 13 zile, vizitele sau musafirii.

- Dacă apare senzația de foame, se bea apă, cel puțin 2 l/zi.

- Salata verde cuprinsă în dietă trebuie să fie proaspătă. 

- Codul (peștele) poate fi înlocuit cu păstrăv sau calcan.

- Cafeaua nu poate fi înlocuită cu ceai sau invers.

- Iaurtul natural este cel nepasteurizat, fără adaos de zahăr sau fructe.

- În primele zile de după încheierea dietei senzația de sațietate va apare mai repede decât de obicei.


Ziua 1:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr
- prânz: 2 ouă fierte tari + 400 g spanac + 1 roșie
- cină: 200 g friptură de vită + 1 salată cu ulei și zeamă de lămâie

Cafeaua este de preferat să fie cea naturală, dar se poate folosi și nessul.

Cubul de zahăr = o linguriță de zahăr.

Spanacul se mănâncă fiert. Poate fi folosit cel proaspăt sau din conserve.

Salata este doar „salata iceberg” (cea cu frunze verzi), fără alte legume.

Pentru salată poate fi folosit orice fel de ulei.

Pentru cele 200 g de carne de vită, se măsoară o felie de mărimea palmei.

Carnea de vită poate fi preparată pe grătar sau fiartă, în niciun caz nu va fi prăjită în ulei.

Ziua 2:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr
- prânz: 250 g șuncă + 1 cutie iaurt natural
- cină: 200 g friptură de vită + 1 salată cu ulei și zeamă de lămâie

Cutia de iaurt trebuie să conțină o portie, adică 125 -150 g (cutie mică). Se folosește iaurt fără adaosuri de fructe.

Șunca este cea de genul „șuncă presată” și poate fi de pui, curcan sau amestec.

Ziua 3:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 felie șuncă + 1 salată
- cină: țelină fiartă + 1 roșie + 1 fruct proaspăt (măr, pară, portocală)

O felie de pâine prăjită = un biscuite (de genul biscuiților populari) sau un pesmet. Ideea este de a introduce o cantitate minimă de carbohidrați în ziua de regim. Varianta cu felia de pâine este cea mai indicată, evitându-se, astfel, riscul de a consuma și alte adaosuri nedorite, precum eventualele zaharuri adăugate în biscuiți. Se poate consuma felia de pâine și neprăjită, singura diferență fiind cantitatea de apă care se va păstra în aliment. Varianta este de pâine integrală (grâu, secară), fără adaos de făină albă.

Efectul combinației de țelină, cu roșia și fructul ales va fi unul ușor laxativ.

Ziua 4:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 200 ml suc de portocale + 1 cutie iaurt natural
- cină: 1 ou fiert tare + 1 morcov ras + 250 g brânză de vaci

Sucul de portocale va fi cel natural, în niciun caz cel din comerț, care are adaosuri de zahăr. Pentru a obține cei 200 ml de suc este nevoie de 4 – 5 portocale medii. Pentru a măsura cantitatea, se poate folosi o cană de mărime medie, care se umple pe 3 sferturi.

Deși combinația de iaurt cu suc de portocale pare riscanta, nu veti avea probleme cu digestia consumand impreuna cele 2 alimente indicate.

Nu are importanță dacă morcovul de la cină va fi consumat întreg sau va fi ras peste brânza de vaci.

Brânza de vaci indicată este cea clasică (nu are importanță dacă e degresată sau nu) și nu variantele de telemea sau alte preparate din lapte de vacă.

Ziua 5:
- mic-dejun: 1 morcov mare ras
- prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de lămâie + 1 linguriță unt
- cină: 200 g friptură de vită + 1 țelină rasă

În loc de cod proaspat se poate folosi varianta de cod în conservă în suc propriu, sau una variantele indicate ca permise – păstrăv sau calcan.

Ziua 6:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 morcov mare ras
- cină: ½ pui + 1 salată cu ulei și zeamă de lămâie

Ouăle indicate sunt cele de găină/rață, de mărime medie.

Dacă la cină nu poate fi mâncat o jumătate de pui, așa cum e indicat, trebuie mâncat măcar până apare senzația de sațietate, mai ales deoarece în ziua următoare numărul de calorii va fi foarte redus.

Carnea de pui, la fel ca și cea de vită, se va prepara pe grătar sau fiartă.

Ziua 7:
- mic-dejun: 1 ceașcă de ceai fără zahăr
- prânz: nimic (se bea multă apă)
- cină: 200 g cotlet de miel + 1 măr

Pentru că în această zi la micul dejun se bea doar un ceai, se poate alege o varianta care conține cofeină, cum este ceaiul verde sau cel negru.

Ziua 8 (idem ziua 1):
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr
- prânz: 2 ouă fierte tari + 400 g spanac + 1 roșie
- cină: 200 g friptură de vită + 1 salată cu ulei și zeamă de lămâie

Ziua 9 (idem ziua 2):
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr
- prânz: 250 g șuncă + 1 cutie iaurt natural
- cină: 250 g friptură de vită + 1 salată cu ulei și zeamă de lămâie

Ziua 10 (idem ziua 3):
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 felie șuncă + 1 salată
- cină: 1 țelină fiartă + 1 roșie + 1 fruct proaspăt (măr, pară, portocală)

Ziua 11 (idem ziua 4):
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 200 ml suc de portocale + 1 cutie iaurt natural
- cină: 1 ou fiert tare + 1 morcov ras + 250 g brânză de vaci

Ziua 12 (idem ziua 5):
- mic-dejun: 1 morcov mare ras
- prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de lămâie + 1 linguriță unt
- cină: 250 g friptură de vacă + 1 țelină rasă

Ziua 13 (idem ziua 6):
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 morcov mare ras
- cină: ½ pui + 1 salată cu ulei și zeamă de lămâie

 

Surse:

sfatulmedicului.ro

tssecrets.com



DIETA INDIANĂ – plan pe 7 zile

Dieta indiană este un plan nutriţional conceput special pentru a reduce nivelul de grăsime al corpului şi greutatea totală în doar 7 zile. Aceasta este cea mai bună dietă vegetariană pentru a pierde în greutate. Acest plan de dietă vegetariană pentru pierdere în greutate nu constă doar în slăbirea propriu-zisă, el reprezentând de asemenea şi o metodă de menţinere a corpului în parametri normali.

Dieta încurajează practicarea consumului de legume şi fructe, ceea ce va ajuta la creşterea ratei metabolice.

Detoxifierea – Dieta indiană este cea mai bună modalitate de a detoxifia corpul. În acea săptămână, se evită consumul alimente nesănătoase cum ar fi grăsimile, proteinele prelucrate şi carbohidraţii nesănătoşi. Aceasta este o modalitate eficientă de a scăpa de toxinele acumulate în organism.

Faptul că în timpul dietelor trebuie să consumăm până la 2 litri de apă în fiecare zi este o modalitate foarte bună de a ajuta digestia şi eliminarea toxinelor din organism. Alimentele necesită o cantitate adecvată de apă pentru a se transforma în nutrienţi. Procesul de digestie este mult mai usor cu aportul regulat de apă.

Uşurarea mişcării intestinului – Unul dintre principalele motive pentru care oamenii sunt supraponderali este că nu sunt în măsură să scape de toxinele din organism. Legumele şi fructele sunt pline cu vitamine şi minerale esenţiale şi satisfac cerinţele nutriţionale ale corpului. Dieta este bogată în carbohidraţi complexi, cum ar fi orezul brun, care este bogat în substanţe nutritive esenţiale, precum magneziul, potasiul, calciul şi fibrele, având în acelaşi timp o cantitate mică de grăsimi.

În dieta indiană se poate consuma doar pui, care are un conţinut scăzut de grăsimi. Cantitatea potrivită de proteine face ca rata metabolică să crească şi prin urmare accelerează totodată arderea grăsimilor.

Un alt lucru care funcţionează pentru dietă este faptul că nu trebuie să se limiteze cantitatea de alimente care se consumă, ci doar tipul de alimente consumate. Acest lucru funcţionează bine pentru majoritatea persoanelor, pentru că nu trebuie să se priveze de ceea ce le place. De asemenea, mâncatul frecvent şi în cantităţi mici, alături de creşterea cantităţii de apă, va accelera metabolismul şi va ajuta la pierderea de grăsimi.

Se combină dieta indiană cu mişcarea, crescând în intensitate de-a lungul fiecărei zile!

Ce legume se pot consuma:

• Cartofi (numai pentru micul dejun din ziua 2) – Amidonul prezent în cartofii fierţi răciţi se transformă în amidon rezistent, care promovează oxidarea grăsimilor şi reduce grăsimea abdominală.
• Castravete – Aceasta este una dintre cele mai bune legume cu conţinut scăzut de calorii şi non-amidon pentru scăderea în greutate.  O jumătate de castravete feliat conţine doar 10 calorii.
• Salată – una dintre cele mai sănătoase legume, care are un nivel scăzut în calorii şi bogată în vitamine şi fibre.
• Varză – bogată în vitamina C şi antioxidanţi, ajută la creşterea imunităţii.
• Broccoli – sulforafanul găsit în broccoli luptă împotriva grăsimilor din organism. Această legumă cu conţinut scăzut de calorii reprezintă o sursă importantă de fibre şi calciu.
• Ardeii graşi – Substanţa dihidrocapsiatul de stimulare a metabolismului prezentă în ardeiul gras promovează arderea grăsimilor.
• Ceapa – Quercetina, flavonoidul găsit în ceapă activează proteinele din organism, arde grăsimea stocată şi previne formarea de noi celule grase.
• Spanac – Această legume verzi cu frunze este încărcată cu proteine care promovează masa musculară slabă şi promovează arderea caloriilor.
• Morcovi – Morcovii sunt încărcaţi cu beta-caroten şi fibră.
• Conopidă – Această legumă cruciferă este încărcată cu fibre, acid folic şi vitamina C.

 

Ziua 1
Fiind prima zi, aceasta va fi întotdeauna cea mai grea, deoarece se vor consuma numai fructe. Se pot consuma toate fructele, cu excepţia strugurilor, bananelor, lychee şi mango, în orice cantitate. Se sugerează consumul mai ridicat de pepene verde, mere, portocale, rodii, căpşuni şi pepeni galbeni. Se poate mânca și de 20 de ori pe zi, dar strict fructe.

Ziua 2
A doua zi este „ziua tuturor legumelor”. Se pot consuma oricât de multe legume, până la saţietate, însă este important ca ele să fie fierte sau crude. Se poate începe ziua cu un cartof fiert şi o lingură de unt, alături de ceai. Acest lucru se face pentru a oferi organismului suficientă energie şi carbohidraţi pentru ziua respectivă.

Ziua 3
Ziua 3 este o combinaţie a zilelor 1 şi 2. Se pot mânca fructele şi legumele menţionate, în orice cantitate, şi se bea multă apă. Trebuie evitaţi cartofii în ziua a 3-a, pe măsură ce se obţine o cantitate suficientă de carbohidraţi din fructe.

Ziua 4
În a patra zi a dietei vegetariene pentru pierderea în greutate, se pot mânca până la 6 banane pentru întreaga zi. Se pot bea până la 4 pahare de lapte. Deşi bananele pot îngrăşa, în această dietă ele acţionează ca o sursă de potasiu şi sodiu pentru organism. Ca urmare a consumului redus de sare, bananele îşi vor face treaba într-un mod eficient.

Ziua 5
Ziua 5 este o zi de sărbătoare deoarece se poate lua o masă gustoasă. Se pot mânca roşii, varză, germeni şi brânză de vaci. De asemenea, se pot adăuga bucăţi de soia la masă sau se poate prepară o supă gustoasă cu ingredientele menţionate. Trebuie crescut şi aportul de apă în ziua 5.

Ziua 6
Această zi este puţin diferită de ziua 5. Seamănă cu ziua anterioară, cu excepţia roşiilor. Supa gustoasă şi o mulţime de apă ar trebui să ajute pe timpul zilei. Legumele vor oferi vitamine şi fibre corpului. În acest moment, se vor observa schimbările în corp.

Ziua 7
Ultima zi a planului de dietă. Aceasta este cea mai importantă zi. Se pot consuma suc de fructe proaspete, o ceaşcă de orez brun sau alte legume. A nu se uita de consumul de apă.

 

Ziua 1:

Mic dejun (8.30) – 1 măr mediu, 1 pahar de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30) – 1 castron de pepene galben, 1 pahar de apă.
Prânz (12.00 la prânz) – 2 felii de pepene verde, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (ora 16:00) – 1 portocală, 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 pară, 1 pahar de apă.
Cină (20.00) – 1 guava, ½ grapefruit, 2 pahare de apă.

Ziua 2:

Micul dejun (8.30) – 1 cartof fiert de dimensiuni medii, topit cu 1 linguriţă de unt.
Gustare de dimineaţă (10.30) – 1 castron de varză şi salată verde, 1 pahar de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 castravete, 1 ceapă, ½ morcov, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (ora 16.00) – 1 cană de broccoli fiert, 1/2 cană de ardei, 2 pahare de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 cană conopidă fiartă, 1 pahar de apă.
Cină (20.00) – Mix de morcov, sfeclă, broccoli şi fasole verde, 2 pahare de apă.

Ziua 3:

Mic dejun (8.30) – 1 castron de pepene galben sau 1 măr, 2 pahare de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30) – 1 pară, felii de ananas, 2 pahare de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 castron cu mix de castravete, ceapă, morcovi, salată verde, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (ora 16.00) – 1 portocală sau 1/2 grapefruit şi 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 pară sau 1 guava.
Cină (20.00) – 1 bol de broccoli fiert, ½ sfeclă fiartă, ½ cană papaya crudă, 2 pahare de apă.

Ziua 4:

Mic dejun (8.30) – 2 banane, 1 pahar de lapte
Gustare de dimineaţă (10.30) – Banana se amestecă cu 1 cană de lapte.
Prânz (ora 12.00) – 1 castron de supă de legume făcută cu varză, morcovi şi ceapă
Gustare de după-amiază (16.00) – Shake-ul de banană realizat cu 1 banană şi 1 pahar cu lapte.
Cină (20.00) – 2 banane şi 1 pahar cu lapte.
Se beau 8 – 10 pahare de apă pe parcursul zilei.

Ziua 5:

Mic dejun (8.30) – 2 roşii, un castron de fasole roşie fiartă, condimentată cu sare, piper şi lămâie, 2 pahare de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30) – o ceaşcă de tofu sau caş, 2 pahare de apă.
Prânz (12.00) – un castron de brânză, 2 roşii, spanac, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (16.30) – salată verde cu ceapă, suc de lămâie, piper şi un vârf de sare, 2 pahare de apă.
Cină (20.00) – Curry realizat din soia / supă de legume, castravete şi salată de roşii din 1 castravete şi 2 roşii, 2 pahare de apă.

*În cazul consumului de alimente non-vegetariene se recomandă: 2 ouă pentru micul dejun și pui fiert sau peşte copt pentru prânz.

Ziua 6:

Mic dejun (8.30) – 1 castron de legume amestecate, fierte sau cu sos, 2 pahare de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30) – boabe medii de fasole fierte cu 1 cub de roşii, condimentate cu un vârf de sare şi alte condimente, 2 pahare de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 ceaşcă de orez brun fiert, 1 castron de supă de legume, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (16.00) – 1 măr, 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 castron mic de linte fiartă, condimentată cu sare şi suc de lămâie, 1 pahar de apă.
Cină (20.00) – 1 castron de legume fierte amestecate, 1 pahar de apă.

*În cazul consumului de alimente non-vegetariene se recomandă: 2 ouă pentru micul dejun și pui fiert sau peşte copt pentru prânz.

Ziua 7:

Mic dejun (8.30 AM) – 1 bol de pepene galben, 1 pahar de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30) – O mână de fructe, proaspete sau congelate, sau 1 morcov, 1 pahar de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 ceaşcă de orez brun fiert, 1 castron de legume uscate, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (16.00) – 1 măr sau 1 pară, 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 guava, 1 pahar de apă.
Cină (20.00) – 1 castron de supă de legume mixte, 2 pahare de apă.


Surse:

csid.ro



DIETA NORDICĂ

Dieta nordică este considerată cea mai sănătoasă dietă din lume, mai sănătoasă decât dieta mediteraneană. Ambele diete au câteva similarităţi: ambele includ o cantitate mare de vegetale şi fructe, cereale integrale, nuci, seminţe, fructe de mare, mâncare gătită acasă şi o limitare a zahărului şi a mâncărurilor procesate.

Una dintre diferenţe este tipul de ulei. În dieta mediteraneană este vorba despre uleiul de măsline, în timp ce în bucătăria nordică predomină uleiul de canola. Dar pentru că ambele uleiuri oferă grăsimi monosaturate protectoare, mulţi experţi consideră că ambele diete sunt la fel de sănătoase. Însă există şi specialişti care consideră că dieta nordică e cu câţiva paşi înaintea celei mediteraneene pentru că are printre scopuri optimizarea calităţii mâncării şi se preocupă şi de un aspect important: procesul gătitului să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător.

Zona nordică – ce include Norvegia, Islanda, Finlanda, Danemarca şi Suedia – este cunoscută pentru progresele pe care le-a făcut în stilul de viaţă şi al stării de bine al cetăţenilor lor, acesta fiind şi motivul principal datorită căruia persoanele care trăiesc în Scandinavia sunt unii dintre cei mai fericiţi de pe planetă. Filozofia „hygge” constă într-un sentiment de de mulţumire, în timp ce conceptul de stil de viaţă “lagom” se referă la a face lucrurile echilibrat – adică a trăi fără să faci excese, dar, în acelaşi timp fără să te limitezi prea mult. Un alt concept interesant după care îşi ghidează viaţa nordicii este „friluftsliv”, adică să petreci cât mai mult timp în natură. Aceste concepte se regăsesc şi în dieta nordică, care promovează să mănânci cât mai multe produse organice, produse de sezon, natural, carne de calitate, dar cât mai puţină, să eviţi aditivii alimentari şi să generezi cât mai puţină pierdere.

Acest tip de dietă te protejează împotriva sindromului metabolic (cu manifestări de glicemie crescută, colesterol şi trigliceride) care creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului, reduce inflamaţia din ţesutul gras, care este legat de riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea. Datorită acestor motive, sunt nutriţionişti care dau un punctaj mai mare dietei nordice decât celei mediteraneene.

Reguli:

- Se includ vegetale sau fructe la fiecare masă sau gustare. Adaugă legume (kale, spanac sau dovlecei) în omletă sau fructe de pădure şi nuci la terciul de ovăz, seminţe de dovleac sau seminţe ca gustare ori humus cu legume.

- Se consumă produse organice.

- Se includ fructele de mare în alimentaţie, măcar de trei ori pe săptămână.

- Înlocuieşte cerelele rafinate cu cele integrale. La gustare se pot mânca crackerşi din cereale cu piure de avocado sau unt de arahide.

- Se consumă nuci sau seminţe în fiecare zi. Se pot adăuga la cereale, smoothie-uri, salate sau se pot presăra pe legumele gătite.

- Este indicat să se consume leguminoase (fasole, năut, linte) zilnic, în loc de cereale. De exemplu peşte cu linte, în loc de orez brun.

- Se mănâncă mai puţină carne, iar atunci când se consumă, se alege o variantă organică.

- Se consumă 2 litri de apă zilnic. Se poate îmbunătăţi cu bucăţele de fructe, legume sau ierburi, ca menta sau busuiocul.

- Se găteşte cât mai mult acasă, chiar dacă folosesc “scurtături” de genul legume congelate sau conserve cu leguminoase.

- Se reduce mărimea porţiilor, atât pentru a preveni mâncatul peste măsură, dar şi pentru a evita pierderile.

 

Alimente permise:

fructe - afine, zmeură, mere, pere, prune.

legume - ceapă, cartofi dulci, păstârnac, ciuperci, morcovi, sfeclă roșie, spanac, kale, varză, conopidă, broccoli, linte, fasole.

carne - pește (macrou, somon, hering, ton), de pui, de curcan, rață, gâscă, iepure.

cereale integrale - orz, grâu, ovăz, secară.

semințe - de chia, de in, de floarea-soarelui, de dovleac.

ulei - de rapiță

condimente - pătrunjel, hrean, salvie, mărar, carmamon, fenicul.

ouă – găină, prepeliță, rață.

lactate - cu conținut redus de grăsime.

nuci - nuci, migdale, fistic, caju.

apă, ceaiuri și cafea (ultimele două, cu moderație)

 

Alimente interzise:

fast-food

sucuri îndulcite acidulate

dulciuri

mezeluri procesate, cu aditivi

uleiuri vegetale

 

Exemplu de meniu pe o zi în dieta nordică:

Mic dejun: iaurt cu ovăz, semințe de in și afine

Prânz: orz fiert cu ciuperci sotate, brânză la grătar și ceapă murată

Cină: somon la cuptor sau la grătar cu sos de țelină și salată caldă de cartofi dulci

Desert: meringue cu rubarbă (porție mică!)

Gustări între mese (la alegere): un iaurt mic degresat, un fruct, legume, nuci, semințe.

 

 

Surse:

biancapoptean.ro

csid.ro


DIETA DE WEEKEND – 2 zile

Pentru persoanele cărora le este foarte dificil să țină o dietă cât sunt la serviciu, nutriționiștii au creat dieta de weekend. Ca urmare a acestei diete se vor pierde cel puțin 3 kilograme în cele două zile.


Meniu sâmbătă

Mic dejun: 2 pahare cu apă. După o jumătate de oră, un suc de grapefruit. După un sfert de oră, 250 ml lapte degresat cu cacao și miere.

Gustare 1: 200 g iaurt cu o linguriță de miere.

Prânz: 200 g pește slab, fiert în aburi sau preparat la cuptor, asezonat cu zeamă de lămâie și ulei de măsline.

Gustare 2: o lămâie stoarsă în 250 ml de apă, în care se pune și o linguriță cu miere.

Cină: supa obținută din 1 kg praz, 500 g morcovi, 500 g roșii, două bucăți țelină și un vârf de cuțit cimbru. Se vor bea trei boluri cu supă, la intervale de 10 minute. Apoi, din 20 în 20 de minute, se mănâncă legume fierte, condimentate cu oțet.

Gustare 3: 200 g iaurt cu o linguriță cu miere.


Meniu duminică

Mic dejun și prânz: se repetă meniul de sâmbătă.

Cină: 200 g pește fiert și un bol cu legume fierte.

Gustare înainte de culcare: 200 g iaurt cu o linguriță de miere.

 

 

Surse:

sanatate.acasa.ro



DIETA AMERICANĂ – 4 kilograme în 4 zile

Dieta americană, cunoscută și sub numele de Dieta cu 1.000 de calorii, este destul de restrictivă și nu trebuie ținută pe termen lung.

Principiul de bază al acestei diete este unul foarte simplu: se mănâncă des, la ore fixe și în cantități mici. Este vorba despre mese luate din două în două ore, astfel încât stomacul să fie mereu ocupat și să nu genereze senzația de foame.

În cele 4-5 zile de dietă e important să se consume aceleași alimente, la aceleași ore și țn aceeași ordine.

 

08:00 - o felie de pâine integrală și un ceai sau o cafea (fără zahăr)

10:00 - un ou fiert tare

12:00 - 150 grame de carne slabă (fiartă sau făcută pe grătar)

14:00 - 200 g brânză dietetică

16:00 - un pahar cu suc de roșii

18:00 - un cub de brânză topită

20:00 - 400 g iaurt dietetic

22:00 - un măr

 

 

Surse:

sanatate.acasa.ro



DIETA DE 7 ZILE CU LACTATE

Lactatele conțin foarte mult calciu, un mineral care accelerează metabolismul și ajută la arderea rapidă a grăsimilor și la menținerea masei musculare. 

Timp de 7 zile, se consumă, de 3 ori pe zi, următoarele produse:

- 3 linguri brânză slabă, proaspătă, de vacă
- 250 ml lapte degresat
- 125-250 g iaurt degresat

 

Meniu pentru 1 zi: 

Mic dejun: 250 ml lapte cu cereale integrale și 1 lingură iaurt cu 1 lingură stafide aurii.
Gustare: 125 g iaurt degresat.
Prânz: mix de fructe uscate și banană, cu 125 g iaurt degresat.
Gustare: brânză proaspătă de vaci, cu legume proaspete.
Cină (cu 3-4 ore înainte de culcare): piept de pui sau pește, cu legume gătite și 125 g iaurt degresat.

 

Pornind de la acest meniu de o zi, se pot alcătui mesele pentru următoarele 6 zile.

Din dietă trebuie să facă parte, în fiecare zi, cele 3 linguri de brânză slabă proaspătă de vacă, 250 ml lapte degresat și 125-150 g iaurt degresat.

De asemenea, se vor consuma cât mai multe legume în stare proaspătă.
Pe lângă dietă este obligatoriu să se facă zilnic mișcare, cel puțin 30-40 de minute, să se meargă cât mai mult pe jos și să se consume cel puțin 2 litri de apă pe zi.

 

 

Surse:

sanatate.acasa.ro



DIETA DETOX  7 kilograme în 7 zile

Măcar o dată pe an este indicată urmare unei asemenea diete. Se poate slăbi între 5 și 7 kilograme în doar o săptămână, dacă se urmează cu strictețe această dietă detox. Este indicat să fie cerut sfatul medicului înainte de a urma o dietă de detoxifiere sau de slăbire.

Trebuie consumați zilnic cel puțin doi litri de apă plată.

Se poate înlocui sucul de fructe cu suc de legume, cu ceai sau cu o limonadă îndulcită cu o linguriță de miere.

Cafeaua și alcoolul sunt interzise în această dietă.

 

Ziua 1

Mic dejun: fructe de goji, 200 ml suc natural de fructe.

Prânz: o supă de legume și 200 g salată de crudități.

Gustare: un pumn de nuci.

Cină: doi cartofi dulci copți/fierți (cu mirodenii: busuioc, rozmarin, curry etc.).

Ziua 2

Mic dejun: o rodie, 200 ml suc natural de fructe.

Prânz: supă cremă de spanac cu crutoane, mâncare de praz cu măsline.

Gustare: doi morcovi.

Cină: spanac cu un albuș de la un ou fiert cu un praf de sare.

Ziua 3

Mic dejun: un grepfruit, 200 ml suc natural de fructe.

Prânz: o porție de paste integrale, cu sos de roșii proaspăt și câteva măsline.

Gustare: un fruct de sezon sau o limonadă cu o linguriță de miere.

Cină: o porție de ciuperci sote/ fasole/mazăre.

Ziua 4

Mic dejun: ½ pomelo, 200 ml suc natural de fructe.

Prânz: o supă de legume și 200 g salată de crudități.

Gustare: un pumn de migdale.

Cină: doi ardei copți și ciuperci cu mărar și usturoi.

Ziua 5

Mic dejun: fructe de goji, 200 ml suc natural de fructe.

Prânz: o porție de paste integrale cu sos de roșii proaspăt și câteva măsline.

Gustare: un fruct sau o limonadă cu o linguriță de miere.

Cină: doi cartofi fierți și răciți cu pătrunjel/mujdei de usturoi.

Ziua 6

Mic dejun: o rodie, 200 ml suc natural de fructe.

Prânz: supă cremă de spanac, crutoane, mâncare de praz cu măsline.

Gustare: un pumn de nuci.

Cină: spanac cu un albuș de la un ou fiert cu un praf de sare.

Ziua 7

Mic dejun: un grepfruit, 200 ml suc natural de fructe.

Prânz: supă de legume, salată de crudități.

Gustare: doi morcovi.

Cină: doi ardei copți și ciuperci cu mărar și usturoi.

 

 

Surse:

avantaje.ro 



DIETA PROTEICĂ – 14 zile

O dietă formată din alimente bogate în proteine ​​este o dietă proteică pentru pierderea rapidă în greutate. Un meniu dintr-o dietă proteică pentru pierderea în greutate include o cantitate mică de alimente care conțin carbohidrați. În timpul acestei diete, organismul elimină intens lichidul și calciul. Cu această dietă, o povară mare se duce la rinichi și, ca urmare, o persoană poate avea pielea uscată, părul plictisit, unghiile fragile.

Pentru a evita deshidratarea trebuie băută multă apă. Utilizarea vitaminelor nu va fi de prisos. Combinația dintre o dietă adecvată, echilibrată, și activități sportive permite obțineținerea efectului dorit. Nu sunt necesare antrenamente în sala de gimnastică, vor fi suficiente exerciții simple, cu o durată de o jumătate de oră.

Lista alimentelor permise pentru o dietă proteică:

Carne de pasăre, iepure, vițel, vită, miel. Se poate găti carnea în funcție de diverse rețete: la aburi, fierbeți, tocană, prăjiți fără ulei.

O varietate de pești cu conținut scăzut de grăsimi.

Pui bogat în proteine ​​sau ouă de prepeliță.

Legume (toate cu excepția cartofilor). Pot fi luate în stare proaspătă sau în amestecuri congelate. Se pot găti supele cu ele, pot fi prăjite, preparate ca tocană.

Dieta poate fi diluată cu utilizarea de: conserve de pește, untură ușor sărată, cârnați de înaltă calitate, ciocolată neagră, fructe cu moderație. Roșiile joacă un rol special: conțin licopen, care este necesar pentru organismul nostru. Salatele trebuie condimentate cu suc de lămâie, semințe de in sau ulei de măsline. În timpul unei diete stricte, puteți utiliza diferite condimente. Este necesară limitarea cantității de sare utilizată.

Se va mânca la fiecare 4-5 ore.

Este interzisă utilizarea:

- cartofi;

- produse de patiserie;

- terci, paste;

- orice băutură dulce;

- băuturi alcoolice.


După pierderea în greutate, trebuie ținute, o dată pe săptămână, zile eficiente de post. În aceaste zile se consumă doar alimente proteice și se vor bea aproximativ doi litri de lichid fără zahăr. Este permis să se mănânce legume (crude sau fierte).

Există mai multe soiuri de zile de post:

Zi de post pe carne.

O zi se poate mânca doar carne slabă sub formă fiartă sau fiartă. Trebuie împărțit în porții uniforme și mâncat pe tot parcursul zilei. Îți poți potoli foamea cu legume cu conținut scăzut de calorii (roșii, varză, castraveți). Seara, dacă se dorește, se lasă să bea 250 de grame de kefir cu 1% grăsime.

O zi pe kefir

Pentru o zi trebuie să se bea un litru și jumătate de kefir. Dieta poate fi variată cu 3-5 mere și să se consume apă în cantități mari.

Ziua de descărcare pe pește

Se poate consuma merlucius, somon, pelengas, somon roz și crap de argint. Meniul proteic al zilei constă din 600 de grame de pește gustos. Pentru a scăpa de senzația de foame se va consuma apă cu lămâie sau apă cu ghimbir. Se poate începe dimineața cu un ceai verde.

 

Dieta proteică timp de 14 zile:

Ziua 1

Mic dejun – 270 ml băutură cu cafea.

Prânz – 1 lingură lapte copt fermentat, 2 ouă, 130 g varză fiartă.

Cină – 250 g pește fiert cu bulion.

Ziua 2

Mic dejun – 230 ml suc de fructe fără zahăr, 2 ouă prăjite fără ulei.

Prânz – 170 g pește, 120 g sfeclă.

Cină – 200 g chefir, 200 g carne de iepure.

Ziua 3

Mic dejun – 4 ouă de prepeliță, 270 ml ceai neîndulcit.

Prânz – 180 g pui la abur, 100 g dovlecel fiert, 1 grapefruit.

Cină – 2 ouă, 170 g carne de vită cu conținut scăzut de grăsimi, 125 g salată de legume proaspete.

Ziua 4

Mic dejun – 270 ml ceai fără zahăr, 20 g brânză, 10 g unt.

Prânz – 2 morcovi fierți, 150 g friptură de somon, 150 g fructe proaspete.

Cină – 1 lingură lapte copt fermentat, 25 g brânză.

Ziua 5

Mic dejun – 1 morcov crud, 270 ml ceai neîndulcit.

Prânz – 1 pahar iaurt, 250 g carne de porc cu legume, 1 banană. Cină – 1 lingură chefir, 1 ou, 25 g brânză.

Ziua 6

Mic dejun – 250 ml ceai neîndulcit, 2 ouă, 15 g ciocolată neagră.

Prânz – 170 g carne de iepure fiartă, 150 g salată de legume, 1 lingură smântână.

Cină – 100 g morcovi cruzi, asezonați cu ulei vegetal, câteva ouă fierte tari.

Ziua 7

Mic dejun – 270 ml ceai, 4 ouă de prepeliță, 15 g ciocolată neagră.

Prânz – 170 g carne de vită, 120 g hrișcă, 2 mere sau 1 banană.

Cină – 2 ouă, 100 g pește, 1 lingură chefir, 150 g legume.

Ziua 8

Mic dejun – 270 ml ceai, 4 ouă de prepeliță, 15 g ciocolată neagră.

Prânz – 170 g carne de vită, 120 g hrișcă, 2 mere sau 1 banană.

Cină – 2 ouă, 100 g pește, 1 lingură chefir, 150 g legume.

Ziua 9

Mic dejun – 250 ml de ceai, 2 ouă, 15 g ciocolată neagră.

Prânz – 170 g carne de iepure fiartă, 150 g salată de legume, 1 lingură smântână.

Cină – 100 g morcovi cruzi, asezonați cu ulei vegetal, câteva ouă fierte tari.

Ziua 10

Mic dejun – 1 morcov crud, 270 ml ceai.

Prânz – 1 pahar iaurt, 250 g carne de porc cu 250 g legume, 1 banană.

Cină – 1 lingură chefir, 1 ou, 25 g brânză.

Ziua 11

Mic dejun – 270 ml ceai neîndulcit, 20 g brânză, 10 g unt.

Prânz – 2 morcovi fierți, 150 g friptură de somon, 150 g fructe proaspete.

Cină – 1 lingură lapte copt fermentat, 25 g brânză.

Ziua 12

Mic dejun – 4 ouă de prepeliță, 270 ml ceai neîndulcit.

Prânz – 180 g pui la abur, 100 g dovlecel fiert, 1 grapefruit.

Cină – 2 ouă, 170 g carne de vită cu conținut scăzut de grăsimi, 125 g salată de legume proaspete.

Ziua 13

Mic dejun – 230 ml suc de fructe fără zahăr, 2 ouă prăjite fără ulei.

Prânz – 170 grame pește, 120 grame sfeclă.

Cină – 200 g chefir, 200 g carne de iepure.

Ziua 14

Mic dejun – 270 ml băutură cu cafea.

Prânz – 1 lingură lapte copt fermentat, 2 ouă, 130 g varză fiartă.

Cină – 250 g pește fiert cu bulion.

 

 

Surse:

sfatui.ro