REGIM ALIMENTAR
DIETA MEDITERANEANĂ – 7 zile
DIETA RINA – 90 zile
DIETA DANEZĂ, DIETA MAYO – dieta de 13
zile pentru schimbarea metabolismului
DIETA
DIETA NORDICĂ
DIETA DE WEEKEND – 2 zile
DIETA AMERICANĂ – 4 kilograme în 4 zile
DIETA DE 7 ZILE CU LACTATE
DIETA DETOX – 7 kilograme în 7 zile
DIETA PROTEICĂ – 14 zile
REGIM ALIMENTAR
(scădere cu 500-1.000 cal./zi a rației alimentare)
Principiu: scăzând zilnic câte 500-1.000 cal. din rația alimentară se poate slăbi între 0,5 și 1 kg într-o săptămână.
Nu este o dietă foarte severă, lăsând libertatea individului să-și stabilească propriul regim alimentar, având în vedere doar alimentele care pot fi folosite și cele ce trebuie evitate.
Alimente permise:
vegetale:
- sparanghel
- fasole verde
- sfeclă
- broccoli
- varză de Bruxelles
- pătrunjel
- ridichi
- varză dulce
- morcovi
- conopidă
- țelină
- dovlecei
- piper
- spanac
- castraveți
- praz
- lăptuci
- muștar
- ceapă
- dovleac
- roșii
băuturi:
- apă minerală sau plată
- ceai
- cafea
- limonadă fără zahăr
- băuturi acidulate fără zahăr
- supe de carne
- băuturi pentru diabetici
diverse:
- preparate cu aspartam, zaharină
- sare, oțet, arome
Alimente de evitat:
- zahăr, glucoză, sorbitol,
- sirop, melasă
- dulciuri, bomboane, ciocolată
- gem, miere, fructe confiate
- fructe uscate
- curmale, caise
- prăjituri, budinci
- deserturi îmbogățite,
- biscuiți cu ciocolată
- lapte condensat și praf
- creme
- înghețate
- deserturi cu gelatină
- maioneză
- sosuri, prăjeli
- cărnuri grase, cârnați
- pește gras
- sucuri de fructe îndulcite
- toate băuturile alcoolice
DIETA MEDITERANEANĂ – 7 zile
Dieta mediteraneană are reputația de a fi una dintre cele
mai sănătoase, gustoase și ușor de urmat diete care există.
Dieta mediteraneană a fost asociată cu o scădere în
greutate, un control mai bun al nivelului de glucoză din sânge, reducerea
riscului de depresie, reducerea nivelului de inflamație din corp, reducerea riscului
de atac de cord și de boala Alzheimer.
Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale,
leguminoase și ulei de măsline.
Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt
recomandate în locul cărnii roșii. Carnea de porc este permisă, doar în cantități
reduse și extrem de rar.
Apa reprezintă băutura preferată în cadrul dietei
mediteranene. De asemenea, vinul roșu se consumă regulat în dieta mediteraneană
pe zile, însă în cantități moderate. Cafeaua și ceaiul sunt premise, însă
trebuie evitate băuturile îndulcite cu zahăr și sucurile de fructe, care au un
conținut ridicat de zahăr.
Conceptul din spatele dietei mediteraneene este să se
mănânce precum oamenii din zona mediteraneană, sănătos, evitând dulciurile,
lactatele (iaurtul și mici cantități de brânză - feta, mozarella, brie - sunt permise) și carnea roșie, favorizând
fructele, legumele și peștele.
Alimentele întregi, formate dintr-un singur ingredient,
reprezintă cheia pentru o stare de sănătate bună.
Dieta mediteraneană nu poate fi ținută de persoanele bolnave, de persoanele care au un regim alimentar stabilit de medic, de femeile însărcinate sau de cele care alăptează.
Piramida specifică dietei mediteraneene:
Zilnic:
1. La bază, sportul, mișcarea, activitatea fizică de zi
cu zi.
2. Produsele din făină integrală și cartofii.
3. Fructele, legumele, alunele, nucile și plantele
leguminoase.
4. Uleiul de măsline.
5. Lactatele.
Săptămânal:
6. Peștele.
7. Carnea de pui.
8. Ouăle.
9. Dulciurile.
Lunar:
10. Carnea roșie - situată în vârful piramidei.
Se consumă
zilnic șase pahare cu apă și unul cu vin.
Alimente
recomandate:
- carne: ton, somon,
sardine, macrou, păstrav, șalău, merluciu, cod, știucă, pui, rață, curcan, miel.
- fructe de
mare: caracatiță, creveți, crustacee, stridii, midii, scoici
etc.
- ouă: ouă de
găină, rață și prepeliță.
- legume: varză,
roșii, varză de Bruxelles, conopidă, morcovi, castraveți, cartofi si cartofi
dulci, dovlecei, vinete, linte,
fasole boabe, năut, morcovi, ceapă, broccoli, spanac, kale, usturoi, napi etc.
- cereale
integrale: orez brun, ovăz integral, secară, grâu integral, porumb, orz,
hrișcă, pâine integrală, paste din cereale integrale.
- fructe: mere,
banane, portocale, struguri, pepeni, curmale, smochine, piersici, lămâi etc.
- fructe de
pădure: căpșuni, afine, mure, fragi, zmeură etc.
- nuci:
migdale, nucă, caju, alune etc.
- semințe: de
floarea-soarelui, de dovleac, de susan etc.
- condimente: sare
de mare, de Himalaya, turmeric, coriandru, busuioc, menta, usturoi, rozmarin,
scortisoara, salvie, nucsoara, piper, cimbru, tarhon, leuștean etc.
- lactate: brânză
feta, mozarella, iaurt grecesc.
- grăsimi
sănătoase: ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado și ulei de avocado.
Alimente
interzise în dieta mediteraneană:
- produse din grâu
rafinat: pâine albă, paste făcute cu grâu rafinat etc.
- uleiuri rafinate:
ulei de canola, ulei de soia, ulei de bumbac etc.
- zahăr adăugat:
sucuri, înghețată, bomboane, zahăr etc.
- grăsimi procesate:
acestea se găsesc în margarină, produsele de patiserie și în diverse alimente
procesate.
- carne procesată:
cârnați procesați, hot dogs, mezeluri etc.
- alimente foarte
procesate: orice produs pe a cărui eticheta se menționează ”cu conținut scăzut
de grăsimi”, ”dietetic” sau care pare a fi făcut într-o fabrică.
Cantitățile
nutritive pe care trebuie să le conțină mesele zilnice în dieta mediteraneană:
- Calorii: 1,527;
- Total grăsimi: 29% (dintre care, cele saturate: 5%, iar
cele trans: 0%);
- Total carbohidrați: 50%;
- Zaharuri: 20%;
- Fibre: 32 g;
- Proteine: 18%;
- Sodiu: 1,368 mg;
- Potasiu: 3,351 mg;
- Calciu: 418 mg;
- Vitamina B 12: 2.8 mg.
Dieta mediteraneană pe zile
Ca să îți
fie mai ușor să îți organizezi mesele, iată cum arată dieta mediteraneană pe
zile:
Ziua 1
Mic dejun (o
singură variantă):
- iaurt
grecesc cu fructe de pădure și o linguriță de miere.
- iaurt grecesc cu căpșuni și fulgi de ovăz.
- un ou prăjit, o felie de pâine și roșii la grătar. La
micul dejun iaurt cu cereale integrale este de asemenea o idee bună.
Gustare (o
singură variantă):
- o palmă
de migdale.
- felii de mere cu unt de migdale.
- o palmă de stafide.
Prânz (o
singură variantă):
- ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette.
- focaccia cu măsline sau pita cu multă salată de legume
(frunze de salată, castraveți, ardei, roșii cherry stropite cu ulei de măsline
și lămâie) și calamari la grătar.
- 2 feluri de salată (verde și kale), roșii cherry și
dressing de ulei cu oțet balsamic, o felie de pâine și 3 linguri de humus.
Gustare (o
singură variantă):
- câteva măsline.
- o mână de nuci.
- un iaurt grecesc (mic).
Cină (o singură
variantă):
- piept
de pui cu legume sote (zucchini, roșii, ardei) și alac (o cereală înrudită cu
grâul).
- o salată mare de ton cu un ou fiert tare, porumb dulce
sau linte, frunze de rucola, iceberg, salată verde, roșii, ceapă
vrede, usturoi verde, cu dressing de ulei de măsline și lămâie, condimente.
- pizza din făină de secară cu legume la grătar și sos de
roșii.
Ziua 2
Mic dejun (o
singură variantă):
- un ou
fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală și un fruct.
- terci de ovăz (cereale pentru micul dejun, lăsate la înmuiat)
cu stafide.
- un iaurt grecesc cu jumătate de pahar de fructe de
pădure.
Gustare (o singură
variantă):
- o palmă
de fistic.
- morcovi sau morcovi baby
- un măr feliat cu puțin unt de arahide.
Prânz (o
singură variantă):
- salată
de linte cu ardei copți, roșii uscate, capere și oțet balsamic.
- salată de ton (ce a rămas din seara precedentă).
- un sandwich cu legume la grătar.
Gustare (o
singură variantă):
- humus cu legume.
- o pară.
- două caise.
Cină (o singură
variantă):
- somon
cu quinoa și legume sotate cu usturoi.
- salată cu roșii, măsline și brânză feta, stropite cu
ulei de măsline, piper și coriandru.
- fructe de mare, sau somon la cuptor, și un cartof copt,
cu ulei de măsline, plus măsline.
Ziua 3
Mic dejun (o
singură variantă):
- brânză ricotta cu nuci și fructe.
- omletă cu legume, roșii și ceapă.
- terci de ovăz cu scorțișoară, smochine și miere.
Gustare (o
singură variantă):
- năut
copt.
- o mână de caju.
- 10-12 măsline.
Prânz (o
singură variantă):
- salată
tabouleh cu o pita din făină integrală.
- o salată mare cu mai multe feluri de frunze, roșii,
ceapă, bucăți de dovlecei trași la tigaie, cu brânză feta și legume
proaspete.
- mâncare de fasole cu usturoi și chimen, plus o salată
cu roșii, castraveți și brânză feta.
Gustare (o
singură variantă):
- frigărui cu mozzarella, roșii cherry și busuioc,
stropite cu ulei de măsline.
- un pumn de fructe uscate.
- un ciorchine mic de struguri.
Cină (o singură
variantă):
- pui la
cuptor/grill cu gnocchi și salată verde cu sos vinaigrette.
- lasagna mediteraneană, adica gătită fără carne, doar cu
legume tocate, la care se pot adauga ciuperci taiate cubuțe, eventual compoziția
trasă la tigaie, cu ulei de măsline și condimentate cu ierburi proaspete și
uscate.
- paste din făină integrală, cu sos de roșii, ulei și
legume la grătar, peste care se adaugă puțin parmezan.
Ziua 4
Mic dejun (o
singură variantă):
- fructe cu două felii de brânză brie.
- iaurt cu
felii de fructe și câteva nuci (caju, macadamia, nuci braziliene, arahide sau
semințe de dovleac sau floarea soarelui).
- omletă cu
roșii, ceapă și ardei și jumătate de avocado.
Gustare (o
singură variantă):
- o palmă de caju.
- o banană.
- o palmă de fructe de pădure.
Prânz (o
singură variantă):
- supă de legume cu pâine integrală.
- o portie de lasagna (ce a rămas din seara precedentă).
- andive cu ulei la cuptor și o salată.
Gustare (o
singură variantă):
- un platou cu patru măsline, o feliuță de branză, un
castravete mic și patru roșii cherry.
- 10 căpșuni.
- felii de pară cu puțină miere.
Cină (o singură
variantă):
- pește alb, gătit la cuptor cu ulei de măsline și
usturoi, cu garnitură de zucchini și cartofi dulci.
- somon la cuptor sau pe grill, cu garnitură de orez brun
și legume.
- spanac fiert la aburi, cu ulei de măsline și zeamă de
lămâie și somon la cuptor.
Ziua 5
Mic dejun (o
singură variantă):
- omletă
cu roșii, ierburi aromatice și măsline.
- ouă și legume, prăjite foarte puțin în ulei de măsline.
- un iaurt grecesc cu scorțișoară și miere.
Gustare (o
singură variantă):
- două
smochine cu unt de arahide.
- o mână de migdale.
- 2-3 curmale.
Prânz (o
singură variantă):
- o
salată cu fasole albă, legume, măsline și un pic de piept de pui.
- iaurt grecesc cu căpșuni, 50 g fulgi de ovăz și 5 nuci.
- 100 g de quinoa cu roșii uscate și măsline, mazăre și
brânză feta.
Gustare (o singură
variantă):
- o
piersică și un iaurt.
- o portocală roșie sau un grapfruit.
- o palmă de nuci.
Cină (o singură
variantă):
- frigărui cu creveți, servite cu varză de Bruxelles.
- cotlete de miel la grătar, cu salată verde, aromată
cu ceapă verde, dressing de lime și ulei de măsline.
- 150 g de salată kale cu roșii, castraveți, ulei de
măsline, sare și zeamă de lămâie și o porție de merluciu la grătar.
Ziua 6
Mic dejun (o
singură variantă):
- omletă
cu legume și arpagic verde, cu brânză feta și o felie de pâine integrală.
- terci de tărâțe de ovăz cu o mână de
stafide, nuci și un măr taiat în cubulețe, scorțisoară.
- două felii de pâine cu brânză ricotta și smochine.
Gustare (o
singură variantă):
- iaurt grecesc.
- o palmă de alune.
- 2 piersici.
Prânz (o
singură variantă):
- un
castron de quinoa cu cubulețe de pui, feta și legume.
- fructe de mare - caracatiță la grătar - cu legume
trase la tigaie (dovlecel, cartof dulce tăiat subțire, vânătă, ardei
capia) și mozarella.
- o salată mare cu roșii și castraveți, plus o porție
mică de pui la grătar, peste care se adaugă ulei de măsline.
Gustare (o
singură variantă):
- humus cu legume.
- un ciorchine mic de struguri.
- două feliuțe de brânză feta și 5-6 măsline.
Cină (o singură
variantă):
- fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola și quinoa.
- pizza mediteraneană, făcuta cu făină din grâu integral,
în blat extrem de subțire, cu puțină brânză feta sau mozarella, legume, ruccola
proaspătă și măsline.
- o salată cu morcovi, andive, vânătă la grătar, cartofi
dulce copt și roșii, plus o porție de calamar la grătar.
Ziua 7
Mic dejun (o
singură variantă):
- frittata
cu legume.
- omletă cu legume, roșii cherry și măsline.
- terci de ovăz cu scorțișoară și banană.
Gustare (o
singură variantă):
- o palmă de fructe de pădure.
- iaurt grecesc (mic).
- o banană.
Prânz (o
singură variantă):
- un
platou cu somon afumat, capere, lămâie, crackerși integrali și legume crude.
- două felii rămase de la pizza de seara trecută,
stropite cu ulei de măsline proaspăt.
- o salată cu fructe de mare, roșii și ardei.
Gustare (o
singură variantă):
- avocado
cu sare și lămâie, servit cu castraveți.
- o palmă de fructe de pădure.
- o palmă de fistic.
Cină (o singură
variantă):
- paste cu midii în sos roșu.
- pui sau curcan la grătar, cu legume trase la tigaie (
dovlecel, vinete, ardei, felii subțiri de castravete, buchetele mici de
broccoli).
- o porție de pește cu o salată verde cu legume și ulei
de măsline.
Surse:
catena.ro
doc.ro
doctormenci.ro
life.ro
yve.ro
DIETA RINA – 90 zile
sau dieta de 90 de zile a fost
creată de un medic sportiv de origine americană.
Tocmai din acest motiv este o dietă foarte blândă cu stomacul și ușor de
urmat.
Acest regim nu este recomandat persoanelor cu boli cronice (diabet,
afectiuni gastrice).
Asigură o alimentație foarte echilibrată, bogată în fibre și vitamine,
datorită cantităților mari de fructe și legume.
Este, de fapt, un plan de alimentație și rețete culinare pentru o dietă
disociată de 90 de zile.
Dieta ajută la slăbirea cu 18 până 23 de kilograme în aproximativ 3
luni.
Secretul acestei diete este să se mănânce orice, însă nimic combinat.
În același timp, ai voie să mănânci ciocolată neagră, deoarece aceasta
îmbunătățește starea de spirit, este benefică inimii și scade nivelul colesterolului.
În timpul dietei Rina este importantă practicarea unui sport, măcar două ore pe
săptămână. Cel mai important la exercițiile fizice nu este intensitatea
acestora, cât mai ales regularitatea. Dobandirea unui obicei nou
durează circa 66 de zile.
Regulile dietei
Dieta Rina se bazează pe principiul disocierii mâncării.
Alimentele sunt împărțite în 4 grupe alimentare de bază, în funcție de
substanțele nutritive pe care le conțin:
- proteine,
- amidonuri,
- carbohidrați,
- vitamine.
Sunt patru zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, ciclu
care se repetă pe parcursul celor 3 luni.
În cele 4 zile trebuie urmată următoarea schemă:
1. Zi de proteine (se
consumă carne și produse lactate, alături de legume și o felie de pâine)
2. Zi de amidon (se
consumă carbohidrați complecși, cereale și rădăcinoase, dar și legume)
3. Zi de carbohidrați
(sunt permise produse de patiserie, prăjituri, iar pentru cină – înghețată și
ciocolată)
4. Zi de vitamine (doar
fructe, nuci și semințe - în combinație cu legume, dacă se dorește)
Fiecare zi de dietă are câte 2 rețete culinare, care respectă aceste
principii alimentare.
Orar mese:
Mic dejun: 4-10 a.m., din 2 în 2 ore
Prânz: 12-14 (la distanță de 2 ore față de micul dejun)
Cină: 18-20
Gramaje
Ziua proteinelor: 400 g carne (2 pulpe pui prânz + 1 pulpă cină).
Ziua amidonului: 500 g cartofi (4 cartofi prânz + 2 cartofi cină).
Ziua carbohidraților: 200 g (3 covrigi mari sau 4-5 felii pâine).
Ziua vitaminelor: fructe și legume nelimitat.
Din cele 90 de zile, sunt 3 zile în care se consumă doar apă. Aceste
zile sunt 29, 58 și 87.
Mai mult decât atât, este bine să se respecte acest obicei încă 90 de zile
după încheierea dietei, pentru ca metabolismul să se echilibreze și mai bine.
Chiar dacă meniul va fi diferit zilnic, în funcție de temă, micul dejun va
fi mereu același. Micul dejun trebuie să conțină, în fiecare zi, cel puțin
90% fructe: mere, pere, banane, piersici, struguri, prune etc. Fructele
proaspete pot fi alternate cu fructe uscate, semințe, legume proaspete sau
fructe oleaginoase, în orice combinație, însă niciodată
împreună. Excepție face doar ziua de detoxifiere în care se bea doar apă.
Prima zi este ziua proteinelor, a doua este ziua
legumelor, a treia este ziua carbohidraților, iar a
patra este ziua fructelor. După patru zile dieta se reia.
Programul de 90 de zile al dietei Rina este conceput ca o repetare a celor
4 zile de alimentație disociată (proteine, amidon, carbohidrati, vitamine). O
dată la 7 repetări (28 de zile) va exista o zi de detoxifiere totală, în
care se va consuma doar apă.
Proteine (pentru ziua 1)
Carne, de preferat cât mai slabă: pui, peste, curcan, preparată la cuptor,
abur sau grătar; brânză, ouă sau lapte.
Pentru prânz - cel puțin 200 de grame de
proteine, în orice combinație. Se recomandă o salată de legume, fără ulei, la
fiecare porție de carne. Se pot adăuga cantități mici de sare, piper sau
ierburi aromatice.
Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar
într-o cantitate mai mică.
Alimente pentru masa de prânz și cină:
- carne de pui, carne de vită, carne de porc, carne de curcan, lapte,
iaurt, lapte batut, brânză, ouă, roșii, varză, conopidă, morcovi, castravete, măsline,
țelină, pătrunjel, usturoi, ceapă.
Legume (pentru ziua 2)
Pentru pranz - orice fel de mâncare din legume
proaspete sau gătite pe grill, la abur sau la cuptor. Orice combinație este
permisă, dar fără ulei. Sunt permise condimente si ierburi aromatice.
Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar
într-o cantitate mai mică.
Alimente pentru masa de prânz și cină:
- ceapă,
cartofi, broccoli, ciuperci, varză, proaspătă sau murată, orez integral, năut, salată
verde, roșii, castraveți, ridichi, morcov, conopidă, avocado, quinoa, hrișcă, orz,
mazăre, fasole, linte, soia.
Carbohidrați (pentru ziua 3)
Aceasta este probabil cea mai asteptata zi a dietei, fiindca poti consuma
pizza, sau prajituri, dar nu uita sa strecori si o salata mare de legume (ajuta
la procesul de detoxifiere).
Pentru pranz - paste cu sos de roșii și
busuioc, pizza cu legume, produse de patiserie sau ciocolată neagră.
Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar
într-o cantitate mai mică.
Alimente pentru masa de prânz și cină:
- porumb, alimente cu faină albă, paste, lasagna, produse de patiserie, înghețată,
tort, ciocolată (1-2 cuburi de ciocolată amăruie sunt obligatorii la cină),
prăjituri.
Vitamine din fructe si legume proaspete (pentru ziua 4)
Pentru prânz - fructe proaspete sau uscate,
suc de fructe sau legume, nuci și semințe (nu combinate), legume
proaspete, salate.
Pentru cină - același meniu ca la prânz, dar
într-o cantitate mai mică.
Alimente pentru masa de prânz și cină:
- banane, kiwi, portocale, fructe de pădure, ananas, grepfruit, mere, pere,
prune, pepene roșu, pepene galben, mango, ardei roșu, roșii, castraveți, pătrunjel,
salată verde, nuci, migdale, caju, semințe de floarea-soarelui/in/cânepă.
Ziua 1 -
proteine
Piept de pui cu legume
Cartofi pai la cuptor cu mujdei de usturoi și legume
Tocăniță de pui
Somon la cuptor cu legume
Mușchiulet de porc cu salată verde
Rasol de vită, înăbușit și salată de varză
Chiftele din piept de pui și salată
Ardei umpluți cu ciuperci
Orez cu ciuperci și legume
Supă cremă de cartofi
Cartofi la cuptor cu salată de varză
Sarmale umplute cu orez
Ghiveci
Salată orientală (fără ouă)
Mâncare de linte
Falafel
Iahnie de fasole
Paste (fără ou) cu ciuperci și sos de roșii
Mămăliguță cu tocăniță de ciuperci
Pizza cu legume
Paste cu avocado și ciuperci
Colțunași cu ciuperci și spanac
Baghetă cu usturoi
Pâine cu zacuscă
Seara:
Chec
Clătite
Cornulețe cu gem
Dovlecei umpluți cu ciuperci
Ciuperci umplute cu morcov și verdeață
Dovlecel la tigaie cu avocado
Supă de legume
Legume la cuptor
Salată de fructe
Seara
Banane prăjite, cu nucă
Mere coapte, umplute cu stafide și nuci
Înghețată de banane și fructe de pădure
Prăjitură cu chia și dovleac
Surse:
biod.ro
obio.ro
DIETA DANEZĂ, DIETA MAYO – dieta de 13 zile pentru schimbarea metabolismului
Cura durează 13 zile, este grea, dar este
foare eficientă. Schimbarea metabolismului este atât de profundă încât la
sfârșitul dietei se poate reveni la alimentația normală fără a mai lua în
greutate timp de 2 ani. Dacă se respectă regimul zilnic punct cu punct,
se poate pierde toată grăsimea acumulată în țesuturi. Cura trebuie urmată 13
zile, nici o zi în plus, nici o zi în minus.
Înainte de a începe această dietă se recomandă consultarea unui medic specialist (nutriţionist) şi efectuarea unui set complet de analize. Organismul fiecăruia trebuie să fie pregătit pentru această dietă, deoarece aportul de calorii în timpul celor 13 zile este unul redus. Nu se impune oprirea unui eventual tratament medicamentos, dimpotriva, dar este important ca, înainte de începerea oricărei diete, să fie consultat medicul care a prescris respectivul tratament.
Dieta este formată din 3 etape, care vizează scăderea în
greutate, şi o etapă, care are rolul de menţinere a greutăţii corporale. Ideea
principală a dietei este aceea că intensifică metabolismul, creând confuzii în
organism, ceea ce poate duce la creşterea ratei metabolismului bazal (necesarul
zilnic de energie al unui organism aflat în repaus total), accelerând, astfel,
arderea grăsimilor.
Cunoscută şi sub numele de ,,dieta care schimbă metabolismul” sau ,,dieta de 13
zile”, dieta daneză este una dintre cele mai eficiente diete atunci când se
dorește să se slăbească rapid. În doar 13 zile, se poate slăbi între 7-20
kilograme.
Dieta daneză este destul de dificil de urmat, deoarece, în timpul celor 13 zile,
trebuie respectat un regim alimentar restrictiv şi hipocaloric.n Pe lângă
pierderea rapidă a kilogramelor în plus, dieta daneză reuşeşte să modifice
metabolismul, adică să îmbunătăţească arderea caloriilor, şi să-şi menţină
efectele pentru o perioadă de 2 ani, evident, cu condiția ca, după finalizarea
dietei, să se respecte, în continuare, o alimentaţie echilibrată, și fără să se
urmeze nici un alt regim alimentar în această perioadă de 2 ani. Doar după ce
au trecut cei doi ani poate fi reluată dieta, în cazul în care trebuie (sau se
dorește) să se mai reducă din greutate.
Fiind o dietă hipocalorică (se consumă între 500 şi 800 de calorii pe zi)
această poate provoca anemii, de aceea se recomandă că doar persoanele
sănătoase să urmeze această dietă.
Este foarte important să fie respectat cu stricteţe regimul alimentar, dacă
cumva există o abatere de la dietă, ea trebuie oprită şi reluată doar după 6
luni de zile! Doar în cazul în care a fost “încălcată” vreo regulă până în ziua
a şasea a dietei, se va putea relua regimul după 3 luni.
Prima impresie va fi că planul alimentar propus de Dieta
de 13 zile este destul de relaxat, însă, pe măsură ce se avansează în dietă,
senzația de foame va fi tot mai acută.
Ideea celor care au creat dieta de 13 zile (medicii
clinicii Mayo) a fost de a combina alimente care „ard grasimi” cu un
regim care permite alternativ consumul mai mic sau mai mare de calorii, pentru
a „păcăli” metabolismul să transforme depozitele de grăsime în
energie.
După primele 2-3 zile de dietă va apărea o senzație
de slăbiciune și oboseală, din cauza consumului mic de calorii permis zilnic:
ziua 1: cca. 750 cal.
ziua 2: cca. 750 cal.
ziua 3: cca. 500 cal.
ziua 4: cca. 550 cal.
ziua 5: cca. 650 cal.
ziua 6: cca. 850 cal.
ziua 7: cca. 350 cal.
ziua 8 (1): cca. 750 cal.
ziua 9 (2): cca. 750 cal.
ziua 10 (3): cca. 500 cal.
ziua 11 (4): cca. 550 cal.
ziua 12 (5): cca. 650 cal.
ziua 13 (6): cca. 850 cal.
Este indicat sa fie respectate orele pentru cele 3
mese:
mic dejun: 7.00 –
9.30,
prânz: 12.00 –
14.00
cină: 17.00
– 19.00.
Recomandări:
- Orice adaos de aliment în afara celor
permise în cură (o bomboană, o gumă de mestecat, un biscuit, un pahar de bere
sau vin) impune oprirea imediată a curei, fiindcă ea nu mai are nici un efect.
Cura poate fi reluată abia peste 6 luni.
- Dacă nu este respectată cu strictețe dieta
mai mult de 6 zile (respectând corect prevederile alimentare), se renunță și se
reia cura după 3 luni.
- Pentru a putea respecta dieta prescrisă, se
vor evita, în cele 13 zile, vizitele sau musafirii.
- Dacă apare senzația de foame, se bea apă,
cel puțin 2 l/zi.
- Salata verde cuprinsă în dietă trebuie să
fie proaspătă.
- Codul (peștele) poate fi înlocuit cu
păstrăv sau calcan.
- Cafeaua nu poate fi înlocuită cu ceai sau
invers.
-
Iaurtul natural este cel nepasteurizat, fără adaos de zahăr sau fructe.
- În primele zile de după încheierea dietei senzația de sațietate va apare mai repede decât de obicei.
Ziua 1:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1
cub de zahăr
- prânz: 2 ouă fierte tari + 400 g spanac
+ 1 roșie
- cină: 200 g friptură de vită + 1
salată cu ulei și zeamă de lămâie
Cafeaua este de preferat să fie cea naturală, dar se
poate folosi și nessul.
Cubul de zahăr = o linguriță de zahăr.
Spanacul se mănâncă fiert. Poate fi folosit cel
proaspăt sau din conserve.
Salata este doar „salata iceberg” (cea cu frunze verzi),
fără alte legume.
Pentru salată poate fi folosit orice fel de ulei.
Pentru cele 200 g de carne de vită, se măsoară o felie de
mărimea palmei.
Carnea de vită poate fi preparată pe grătar sau fiartă, în niciun caz nu va fi prăjită în ulei.
Ziua 2:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1
cub de zahăr
- prânz: 250 g șuncă + 1 cutie iaurt
natural
- cină: 200 g friptură de vită + 1
salată cu ulei și zeamă de lămâie
Cutia de iaurt trebuie să conțină o portie,
adică 125 -150 g (cutie mică). Se folosește iaurt fără adaosuri de fructe.
Șunca este cea de genul „șuncă presată” și poate fi de pui, curcan sau amestec.
Ziua 3:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de
zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 felie
șuncă + 1 salată
- cină: țelină fiartă + 1 roșie + 1
fruct proaspăt (măr, pară, portocală)
O felie de pâine prăjită = un biscuite (de genul biscuiților
populari) sau un pesmet. Ideea este de a introduce o cantitate minimă
de carbohidrați în ziua de regim. Varianta cu felia de pâine este cea
mai indicată, evitându-se, astfel, riscul de a consuma și alte adaosuri
nedorite, precum eventualele zaharuri adăugate în biscuiți. Se poate consuma
felia de pâine și neprăjită, singura diferență fiind cantitatea de apă care se
va păstra în aliment. Varianta este de pâine integrală (grâu, secară),
fără adaos de făină albă.
Efectul combinației de țelină, cu roșia și fructul ales va fi unul ușor laxativ.
Ziua 4:
- mic-dejun: 1 ceașcă de cafea + 1 cub de
zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 200 ml suc de portocale + 1
cutie iaurt natural
- cină: 1 ou fiert tare + 1 morcov
ras + 250 g brânză de vaci
Sucul de portocale va fi cel natural, în niciun caz
cel din comerț, care are adaosuri de zahăr. Pentru a obține cei 200 ml de suc este
nevoie de 4 – 5 portocale medii. Pentru a măsura cantitatea, se poate folosi o
cană de mărime medie, care se umple pe 3 sferturi.
Deși combinația de iaurt cu suc de portocale pare
riscanta, nu veti avea probleme cu digestia consumand impreuna cele 2 alimente
indicate.
Nu are importanță dacă morcovul de la cină va fi consumat
întreg sau va fi ras peste brânza de vaci.
Brânza de vaci indicată este cea clasică (nu are importanță dacă e degresată sau nu) și nu variantele de telemea sau alte preparate din lapte de vacă.
Ziua 5:
- mic-dejun: 1 morcov mare ras
- prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de
lămâie + 1 linguriță unt
- cină: 200 g friptură de vită + 1
țelină rasă
În loc de cod proaspat se poate folosi varianta de cod în conservă în suc propriu, sau una variantele indicate ca permise – păstrăv sau calcan.
Ziua
6:
- mic-dejun: 1
ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 morcov
mare ras
- cină: ½ pui + 1 salată cu ulei și
zeamă de lămâie
Ouăle indicate sunt cele de găină/rață, de mărime
medie.
Dacă la cină nu poate fi mâncat o jumătate de pui, așa
cum e indicat, trebuie mâncat măcar până apare senzația de sațietate, mai ales deoarece
în ziua următoare numărul de calorii va fi foarte redus.
Carnea de pui, la fel ca și cea de vită, se va prepara pe grătar sau fiartă.
Ziua 7:
- mic-dejun: 1 ceașcă de ceai fără zahăr
- prânz: nimic (se bea multă apă)
- cină: 200 g cotlet de miel + 1 măr
Pentru că în această zi la micul dejun se bea doar un ceai, se poate alege o varianta care conține cofeină, cum este ceaiul verde sau cel negru.
Ziua
8 (idem ziua 1):
- mic-dejun: 1
ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr
- prânz: 2 ouă fierte tari + 400 g
spanac + 1 roșie
- cină: 200 g friptură de vită + 1
salată cu ulei și zeamă de lămâie
Ziua
9 (idem ziua 2):
- mic-dejun: 1
ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr
- prânz: 250 g șuncă + 1 cutie iaurt
natural
- cină: 250 g friptură de vită + 1
salată cu ulei și zeamă de lămâie
Ziua
10 (idem ziua 3):
- mic-dejun: 1
ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 felie
șuncă + 1 salată
- cină: 1 țelină fiartă + 1 roșie + 1
fruct proaspăt (măr, pară, portocală)
Ziua
11 (idem ziua 4):
- mic-dejun: 1
ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 200 ml suc de portocale + 1
cutie iaurt natural
- cină: 1 ou fiert tare + 1 morcov
ras + 250 g brânză de vaci
Ziua
12 (idem ziua 5):
- mic-dejun: 1
morcov mare ras
- prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de
lămâie + 1 linguriță unt
- cină: 250 g friptură de vacă + 1
țelină rasă
Ziua
13 (idem ziua 6):
- mic-dejun: 1
ceașcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie pâine prăjită
- prânz: 2 ouă fierte tari + 1 morcov
mare ras
- cină: ½ pui + 1 salată cu ulei și
zeamă de lămâie
Surse:
sfatulmedicului.ro
tssecrets.com
DIETA
Dieta indiană este un plan nutriţional conceput special
pentru a reduce nivelul de grăsime al corpului şi greutatea totală în doar 7
zile. Aceasta este cea mai bună dietă vegetariană pentru a pierde în greutate.
Acest plan de dietă vegetariană pentru pierdere în greutate nu constă doar în
slăbirea propriu-zisă, el reprezentând de asemenea şi o metodă de menţinere a
corpului în parametri normali.
Dieta încurajează practicarea consumului de legume şi
fructe, ceea ce va ajuta la creşterea ratei metabolice.
Detoxifierea –
Dieta indiană este cea mai bună modalitate de a detoxifia corpul. În
acea săptămână, se evită consumul alimente nesănătoase cum ar fi grăsimile,
proteinele prelucrate şi carbohidraţii nesănătoşi. Aceasta este o modalitate eficientă
de a scăpa de toxinele acumulate în organism.
Faptul că în timpul dietelor trebuie să consumăm până la
2 litri de apă în fiecare zi este o modalitate foarte bună de a ajuta digestia
şi eliminarea toxinelor din organism. Alimentele necesită o cantitate adecvată
de apă pentru a se transforma în nutrienţi. Procesul de digestie este mult mai usor cu aportul regulat
de apă.
Uşurarea
mişcării intestinului – Unul dintre principalele motive
pentru care oamenii sunt supraponderali este că nu sunt în măsură să scape
de toxinele din organism. Legumele şi fructele sunt pline cu vitamine
şi minerale esenţiale şi satisfac cerinţele nutriţionale ale corpului. Dieta este bogată în carbohidraţi
complexi, cum ar fi orezul brun, care este bogat în substanţe nutritive
esenţiale, precum magneziul, potasiul, calciul şi fibrele, având în acelaşi
timp o cantitate mică de grăsimi.
În dieta
Un alt
lucru care funcţionează pentru dietă este faptul că nu trebuie să se limiteze
cantitatea de alimente care se consumă, ci doar tipul de alimente consumate.
Acest lucru funcţionează bine pentru majoritatea persoanelor, pentru că nu
trebuie să se priveze de ceea ce le place. De asemenea, mâncatul frecvent şi în
cantităţi mici, alături de creşterea cantităţii de apă, va accelera
metabolismul şi va ajuta la pierderea de grăsimi.
Se combină dieta indiană cu mişcarea, crescând în intensitate de-a lungul fiecărei zile!
Ce legume se
pot consuma:
• Cartofi (numai pentru micul dejun din ziua 2) –
Amidonul prezent în cartofii fierţi răciţi se transformă în amidon rezistent, care promovează oxidarea
grăsimilor şi reduce grăsimea abdominală.
• Castravete – Aceasta este una dintre cele mai bune legume cu conţinut scăzut
de calorii şi non-amidon pentru scăderea în greutate. O jumătate de
castravete feliat conţine doar 10 calorii.
• Salată – una dintre cele mai sănătoase legume, care are un nivel scăzut în
calorii şi bogată în vitamine şi fibre.
• Varză – bogată în vitamina C şi antioxidanţi, ajută la creşterea imunităţii.
• Broccoli – sulforafanul găsit în broccoli luptă împotriva grăsimilor din
organism. Această legumă cu conţinut scăzut de calorii reprezintă o sursă
importantă de fibre şi calciu.
• Ardeii graşi – Substanţa dihidrocapsiatul de stimulare a metabolismului
prezentă în ardeiul gras promovează arderea grăsimilor.
• Ceapa – Quercetina, flavonoidul găsit în ceapă activează proteinele din
organism, arde grăsimea stocată şi previne formarea de noi celule grase.
• Spanac – Această legume verzi cu
• Morcovi – Morcovii sunt încărcaţi cu beta-caroten şi fibră.
• Conopidă – Această legumă cruciferă este încărcată cu fibre, acid folic şi
vitamina C.
Ziua 1
Fiind prima
zi, aceasta va fi întotdeauna cea mai grea, deoarece se vor consuma numai fructe.
Se pot consuma toate fructele, cu excepţia strugurilor, bananelor, lychee şi
mango, în orice cantitate. Se sugerează consumul mai ridicat de
pepene verde, mere, portocale, rodii, căpşuni şi pepeni galbeni. Se poate mânca
și de 20 de ori pe zi, dar strict fructe.
Ziua 2
A doua zi este „ziua tuturor legumelor”. Se pot consuma oricât de multe
legume, până la saţietate, însă este important ca ele să fie fierte sau crude.
Se poate începe ziua cu un cartof fiert şi o lingură de unt, alături de ceai.
Acest lucru se face pentru a oferi organismului suficientă energie şi
carbohidraţi pentru ziua respectivă.
Ziua 3
Ziua 3 este o combinaţie a zilelor 1 şi 2. Se pot mânca
fructele şi legumele menţionate, în orice cantitate, şi se bea multă apă.
Trebuie evitaţi cartofii în ziua a 3-a, pe măsură ce se obţine o cantitate
suficientă de carbohidraţi din fructe.
Ziua 4
În a patra zi a dietei vegetariene pentru pierderea în
greutate, se pot mânca până la 6 banane pentru întreaga zi. Se pot bea până la 4 pahare de
lapte. Deşi bananele pot îngrăşa, în această dietă ele acţionează ca o sursă de
potasiu şi sodiu pentru organism. Ca urmare a consumului redus de sare,
bananele îşi vor face treaba într-un mod eficient.
Ziua 5
Ziua 5 este o zi de sărbătoare deoarece se poate lua o
masă gustoasă. Se pot
mânca roşii, varză, germeni şi brânză de vaci. De asemenea, se pot adăuga
bucăţi de soia la masă sau se poate prepară o supă gustoasă cu ingredientele
menţionate. Trebuie crescut şi aportul de apă în ziua 5.
Ziua 6
Această zi este puţin diferită de ziua 5. Seamănă cu ziua anterioară, cu
excepţia roşiilor. Supa gustoasă şi o mulţime de apă ar trebui să ajute pe
timpul zilei. Legumele vor oferi vitamine şi fibre corpului. În acest moment,
se vor observa schimbările în corp.
Ziua 7
Ultima zi a planului de dietă. Aceasta este cea mai importantă zi.
Se pot consuma suc de fructe proaspete, o ceaşcă de orez brun sau alte legume. A nu se
uita de consumul de apă.
Ziua 1:
Mic dejun (8.30) – 1 măr mediu, 1 pahar de
apă.
Gustare de dimineaţă
(10.30) – 1 castron de pepene galben, 1 pahar de apă.
Prânz (12.00 la prânz) – 2 felii de
pepene verde, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (ora 16:00) –
1 portocală, 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 pară, 1
pahar de apă.
Cină (20.00) – 1 guava, ½ grapefruit,
2 pahare de apă.
Ziua 2:
Micul dejun (8.30)
– 1 cartof fiert de dimensiuni medii, topit cu 1 linguriţă de unt.
Gustare de dimineaţă (10.30) – 1
castron de varză şi salată verde, 1 pahar de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 castravete, 1
ceapă, ½ morcov, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (ora 16.00) –
1 cană de broccoli fiert, 1/2 cană de ardei, 2 pahare de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 cană
conopidă fiartă, 1 pahar de apă.
Cină (20.00) – Mix de morcov, sfeclă,
broccoli şi fasole verde, 2 pahare de apă.
Ziua 3:
Mic dejun (8.30) – 1 castron de pepene galben
sau 1 măr, 2 pahare de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30)
– 1 pară, felii de ananas, 2 pahare de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 castron cu mix
de castravete, ceapă, morcovi, salată verde, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (ora 16.00) –
1 portocală sau 1/2 grapefruit şi 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 pară sau
1 guava.
Cină (20.00) – 1 bol de broccoli
fiert, ½ sfeclă fiartă, ½ cană papaya crudă, 2 pahare de apă.
Ziua 4:
Mic dejun (8.30)
– 2 banane, 1 pahar de lapte
Gustare de dimineaţă (10.30) – Banana
se amestecă cu 1 cană de lapte.
Prânz (ora 12.00) – 1 castron de supă de legume făcută cu varză, morcovi şi
ceapă
Gustare de după-amiază (16.00) –
Shake-ul de banană realizat cu 1 banană şi 1 pahar cu lapte.
Cină (20.00) – 2 banane şi 1 pahar cu
lapte.
Se beau 8 – 10 pahare de apă pe parcursul zilei.
Ziua 5:
Mic dejun (8.30)
– 2 roşii, un castron de fasole roşie fiartă, condimentată cu sare, piper şi
lămâie, 2 pahare de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30) – o
ceaşcă de tofu sau caş, 2 pahare de apă.
Prânz (12.00) – un castron de brânză,
2 roşii, spanac, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (16.30) –
salată verde cu ceapă, suc de lămâie, piper şi un vârf de sare, 2 pahare de apă.
Cină (20.00) – Curry realizat din
soia / supă de legume, castravete şi salată de roşii din 1 castravete şi 2
roşii, 2 pahare de apă.
*În cazul consumului de alimente non-vegetariene se recomandă: 2 ouă pentru micul dejun și pui fiert sau peşte copt pentru prânz.
Ziua 6:
Mic dejun (8.30)
– 1 castron de legume amestecate, fierte sau cu sos, 2 pahare de apă.
Gustare de
dimineaţă (10.30) – boabe medii de fasole fierte cu 1 cub de roşii,
condimentate cu un vârf de sare şi alte condimente, 2 pahare de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 ceaşcă de orez
brun fiert, 1 castron de supă de legume, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (16.00) – 1
măr, 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 castron
mic de linte fiartă, condimentată cu sare şi suc de lămâie, 1 pahar de apă.
Cină (20.00) – 1 castron de legume
fierte amestecate, 1 pahar de apă.
*În cazul consumului de alimente non-vegetariene se recomandă: 2 ouă pentru micul dejun și pui fiert sau peşte copt pentru prânz.
Ziua 7:
Mic dejun (8.30 AM) – 1 bol de pepene galben,
1 pahar de apă.
Gustare de dimineaţă (10.30)
– O mână de fructe, proaspete sau congelate, sau 1 morcov, 1 pahar de apă.
Prânz (ora 12.00) – 1 ceaşcă de orez
brun fiert, 1 castron de legume uscate, 2 pahare de apă.
Gustare de după-amiază (16.00) – 1
măr sau 1 pară, 1 pahar de apă.
Gustare de seară (18.30) – 1 guava, 1
pahar de apă.
Cină (20.00) – 1 castron de supă de
legume mixte, 2 pahare de apă.
Surse:
csid.ro
DIETA NORDICĂ
Dieta nordică este considerată cea mai sănătoasă dietă
din lume, mai sănătoasă decât dieta mediteraneană. Ambele diete au câteva
similarităţi: ambele includ o cantitate mare de vegetale şi fructe, cereale
integrale, nuci, seminţe, fructe de mare, mâncare gătită acasă şi o limitare a
zahărului şi a mâncărurilor procesate.
Una dintre diferenţe este tipul de ulei. În dieta mediteraneană este vorba
despre uleiul de măsline, în timp ce în bucătăria nordică predomină uleiul de
canola. Dar pentru că ambele uleiuri oferă grăsimi monosaturate
protectoare, mulţi experţi consideră că ambele diete sunt la fel de sănătoase.
Însă există şi specialişti care consideră că dieta nordică e cu câţiva paşi
înaintea celei mediteraneene pentru că are printre scopuri optimizarea
calităţii mâncării şi se preocupă şi de un aspect important: procesul gătitului
să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător.
Zona nordică – ce include Norvegia, Islanda, Finlanda,
Danemarca şi Suedia – este cunoscută pentru progresele pe care le-a făcut în
stilul de viaţă şi al stării de bine al cetăţenilor lor, acesta fiind şi
motivul principal datorită căruia persoanele care trăiesc în Scandinavia sunt
unii dintre cei mai fericiţi de pe planetă. Filozofia „hygge” constă într-un
sentiment de de mulţumire, în timp ce conceptul de stil de viaţă “lagom” se
referă la a face lucrurile echilibrat – adică a trăi fără să faci excese, dar,
în acelaşi timp fără să te limitezi prea mult. Un alt concept interesant după
care îşi ghidează viaţa nordicii este „friluftsliv”, adică să petreci cât mai
mult timp în natură. Aceste concepte se regăsesc şi în dieta nordică, care
promovează să mănânci cât mai multe produse organice, produse de sezon,
natural, carne de calitate, dar cât mai puţină, să eviţi aditivii alimentari şi
să generezi cât mai puţină pierdere.
Acest tip de dietă te protejează împotriva sindromului
metabolic (cu manifestări de glicemie crescută, colesterol şi trigliceride)
care creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului, reduce inflamaţia
din ţesutul gras, care este legat de riscurile pentru sănătate asociate cu
obezitatea. Datorită acestor motive, sunt nutriţionişti care dau un punctaj mai
mare dietei nordice decât celei mediteraneene.
Reguli:
- Se includ vegetale sau fructe la fiecare masă sau
gustare. Adaugă
legume (kale, spanac sau dovlecei) în omletă sau fructe de pădure şi nuci la
terciul de ovăz, seminţe de dovleac sau seminţe ca gustare ori humus cu legume.
- Se consumă produse organice.
- Se includ fructele de mare în alimentaţie, măcar de
trei ori pe săptămână.
- Înlocuieşte cerelele rafinate cu cele integrale. La
gustare se pot mânca crackerşi din cereale cu piure de avocado sau unt de
arahide.
- Se consumă nuci sau seminţe în fiecare zi. Se pot adăuga
la cereale, smoothie-uri, salate sau se pot presăra pe legumele gătite.
- Este indicat să se consume leguminoase (fasole, năut,
linte) zilnic, în loc de cereale. De exemplu peşte cu linte, în loc de orez brun.
- Se mănâncă mai puţină carne, iar atunci când se consumă,
se alege o variantă organică.
- Se consumă 2 litri de apă zilnic. Se poate îmbunătăţi
cu bucăţele de fructe, legume sau ierburi, ca menta sau busuiocul.
- Se găteşte cât mai mult acasă, chiar dacă folosesc
“scurtături” de genul legume congelate sau conserve cu leguminoase.
- Se reduce mărimea porţiilor, atât pentru a preveni
mâncatul peste măsură, dar şi pentru a evita pierderile.
Alimente permise:
fructe - afine,
zmeură, mere, pere, prune.
legume -
ceapă, cartofi dulci, păstârnac, ciuperci, morcovi, sfeclă roșie, spanac, kale,
varză, conopidă, broccoli, linte, fasole.
carne - pește (macrou, somon, hering, ton), de pui,
de curcan, rață, gâscă, iepure.
cereale
integrale - orz, grâu, ovăz, secară.
semințe - de
chia, de in, de floarea-soarelui, de dovleac.
ulei - de
rapiță
condimente -
pătrunjel, hrean, salvie, mărar, carmamon, fenicul.
ouă – găină, prepeliță, rață.
lactate - cu conținut redus de grăsime.
nuci - nuci,
migdale, fistic, caju.
apă, ceaiuri și cafea (ultimele două, cu moderație)
Alimente interzise:
fast-food
sucuri îndulcite acidulate
dulciuri
mezeluri procesate, cu aditivi
uleiuri vegetale
Exemplu de meniu pe o zi în dieta nordică:
Mic dejun: iaurt cu ovăz, semințe de in
și afine
Prânz: orz fiert cu ciuperci sotate,
brânză la grătar și ceapă murată
Cină: somon la cuptor sau la grătar
cu sos de țelină și salată caldă de cartofi dulci
Desert: meringue cu rubarbă (porție
mică!)
Gustări între mese (la alegere): un iaurt mic
degresat, un fruct, legume, nuci, semințe.
Surse:
biancapoptean.ro
csid.ro
DIETA DE WEEKEND – 2 zile
Pentru persoanele cărora le este foarte dificil să țină o dietă cât sunt la serviciu, nutriționiștii au creat dieta de weekend. Ca urmare a acestei diete se vor pierde cel puțin 3 kilograme în cele două zile.
Meniu sâmbătă
Mic dejun: 2 pahare cu apă. După o
jumătate de oră, un suc de grapefruit. După un sfert de oră, 250 ml lapte
degresat cu cacao și miere.
Gustare 1: 200 g
iaurt cu o linguriță de miere.
Prânz: 200 g
pește slab, fiert în aburi sau preparat la cuptor, asezonat cu zeamă de lămâie
și ulei de măsline.
Gustare 2: o lămâie
stoarsă în 250 ml de apă, în care se pune și o linguriță cu miere.
Cină: supa obținută
din 1 kg praz, 500 g morcovi, 500 g roșii, două bucăți țelină și un vârf de
cuțit cimbru. Se vor bea trei boluri cu supă, la intervale de 10 minute. Apoi,
din 20 în 20 de minute, se mănâncă legume fierte, condimentate cu oțet.
Gustare 3: 200 g
iaurt cu o linguriță cu miere.
Meniu duminică
Mic dejun și
prânz: se repetă meniul de sâmbătă.
Cină: 200 g
pește fiert și un bol cu legume fierte.
Gustare înainte
de culcare: 200 g iaurt cu o linguriță de miere.
Surse:
sanatate.acasa.ro
DIETA AMERICANĂ – 4 kilograme în 4 zile
Dieta americană, cunoscută și sub numele de Dieta cu
1.000 de calorii, este destul de restrictivă și nu trebuie ținută pe termen
lung.
Principiul de bază al acestei diete este unul foarte
simplu: se mănâncă des, la ore fixe și în cantități mici. Este vorba despre
mese luate din două în două ore, astfel încât stomacul să fie mereu ocupat și să
nu genereze senzația de foame.
În cele 4-5 zile de dietă e important să se consume
aceleași alimente, la aceleași ore și țn aceeași ordine.
08:00 - o
felie de pâine integrală și un ceai sau o cafea (fără zahăr)
10:00 - un
ou fiert tare
12:00 - 150
grame de carne slabă (fiartă sau făcută pe grătar)
14:00 - 200
g brânză dietetică
16:00 - un
pahar cu suc de roșii
18:00 - un
cub de brânză topită
20:00 - 400
g iaurt dietetic
22:00 - un măr
Surse:
sanatate.acasa.ro
DIETA DE 7 ZILE CU LACTATE
Lactatele conțin foarte mult calciu, un mineral care
accelerează metabolismul și ajută la arderea rapidă a grăsimilor și la menținerea
masei musculare.
Timp de 7 zile, se consumă, de 3 ori pe zi, următoarele
produse:
- 3 linguri brânză slabă, proaspătă, de vacă
- 250 ml lapte degresat
- 125-250 g iaurt degresat
Meniu pentru 1 zi:
Mic dejun: 250
ml lapte cu cereale integrale și 1 lingură iaurt cu 1 lingură stafide aurii.
Gustare: 125 g iaurt degresat.
Prânz: mix de fructe uscate și
banană, cu 125 g iaurt degresat.
Gustare: brânză proaspătă de
vaci, cu legume proaspete.
Cină (cu 3-4 ore înainte de
culcare): piept de pui sau pește, cu legume gătite și 125 g iaurt degresat.
Pornind de la acest meniu de o zi, se pot alcătui mesele
pentru următoarele 6 zile.
Din dietă trebuie să facă parte, în fiecare zi, cele 3
linguri de brânză slabă proaspătă de vacă, 250 ml lapte degresat și 125-150 g
iaurt degresat.
De asemenea, se vor consuma cât mai multe legume în stare
proaspătă.
Pe lângă dietă este obligatoriu să se facă zilnic mișcare, cel puțin 30-40 de
minute, să se meargă cât mai mult pe jos și să se consume cel puțin 2 litri de
apă pe zi.
Surse:
sanatate.acasa.ro
DIETA DETOX – 7 kilograme în 7 zile
Măcar o dată pe an este indicată urmare unei asemenea diete.
Se poate slăbi între 5 și 7 kilograme în doar o săptămână, dacă se urmează cu
strictețe această dietă detox. Este indicat să fie cerut sfatul medicului
înainte de a urma o dietă de detoxifiere sau de slăbire.
Trebuie consumați zilnic cel puțin doi litri de apă plată.
Se poate înlocui sucul de fructe cu suc de legume, cu
ceai sau cu o limonadă îndulcită cu o linguriță de miere.
Cafeaua și alcoolul sunt interzise în această dietă.
Ziua 1
Mic dejun: fructe de goji, 200 ml suc natural
de fructe.
Prânz: o supă de legume și 200 g salată de
crudități.
Gustare: un pumn de nuci.
Cină: doi cartofi dulci copți/fierți (cu
mirodenii: busuioc, rozmarin, curry etc.).
Ziua 2
Mic dejun: o rodie, 200 ml suc natural de
fructe.
Prânz: supă cremă de spanac cu crutoane,
mâncare de praz cu măsline.
Gustare: doi morcovi.
Cină: spanac cu un albuș de la un ou
fiert cu un praf de sare.
Ziua 3
Mic dejun: un grepfruit, 200 ml suc natural de
fructe.
Prânz: o
porție de paste integrale, cu sos de roșii proaspăt și câteva măsline.
Gustare: un fruct de sezon sau o limonadă cu
o linguriță de miere.
Cină: o porție de ciuperci sote/
fasole/mazăre.
Ziua 4
Mic dejun: ½ pomelo, 200 ml suc natural de
fructe.
Prânz: o supă de legume și 200 g salată de
crudități.
Gustare: un pumn de migdale.
Cină: doi ardei copți și ciuperci cu
mărar și usturoi.
Ziua 5
Mic dejun: fructe de goji, 200 ml suc natural
de fructe.
Prânz: o porție de paste integrale cu sos
de roșii proaspăt și câteva măsline.
Gustare: un fruct sau o limonadă cu o
linguriță de miere.
Cină: doi cartofi fierți și răciți cu
pătrunjel/mujdei de usturoi.
Ziua 6
Mic dejun: o rodie, 200 ml suc natural de
fructe.
Prânz: supă cremă de spanac, crutoane,
mâncare de praz cu măsline.
Gustare: un pumn de nuci.
Cină: spanac cu un albuș de la un ou
fiert cu un praf de sare.
Ziua 7
Mic dejun: un grepfruit, 200 ml suc natural de
fructe.
Prânz: supă de legume, salată de crudități.
Gustare: doi morcovi.
Cină: doi ardei copți și ciuperci cu
mărar și usturoi.
Surse:
avantaje.ro
DIETA PROTEICĂ – 14 zile
O dietă formată din alimente bogate în proteine este o
dietă proteică pentru pierderea rapidă în greutate. Un meniu dintr-o dietă
proteică pentru pierderea în greutate include o cantitate mică de alimente care
conțin carbohidrați. În timpul acestei diete, organismul elimină intens
lichidul și calciul. Cu
această dietă, o povară mare se duce la rinichi și, ca urmare, o persoană poate
avea pielea uscată, părul plictisit, unghiile fragile.
Pentru a evita deshidratarea trebuie băută multă apă. Utilizarea vitaminelor nu va fi de
prisos. Combinația dintre o dietă adecvată, echilibrată, și
activități sportive permite obțineținerea efectului dorit. Nu sunt necesare antrenamente
în sala de gimnastică, vor fi suficiente exerciții simple, cu o durată de o
jumătate de oră.
Lista alimentelor permise pentru o dietă proteică:
Carne de pasăre, iepure, vițel, vită, miel. Se poate găti
carnea în funcție de diverse rețete: la aburi, fierbeți, tocană, prăjiți fără
ulei.
O varietate
de pești cu conținut scăzut de grăsimi.
Pui bogat în proteine sau ouă de prepeliță.
Legume
(toate cu excepția cartofilor). Pot fi luate în stare proaspătă sau în
amestecuri congelate. Se pot găti supele cu ele, pot fi prăjite,
preparate ca tocană.
Dieta poate fi
diluată cu utilizarea de: conserve de pește, untură ușor sărată,
cârnați de înaltă calitate, ciocolată neagră, fructe cu moderație. Roșiile joacă un rol special: conțin
licopen, care este necesar pentru organismul nostru. Salatele trebuie
condimentate cu suc de lămâie, semințe de in sau ulei de măsline. În timpul
unei diete stricte, puteți utiliza diferite condimente. Este necesară limitarea
cantității de sare utilizată.
Se va mânca la fiecare 4-5 ore.
Este interzisă utilizarea:
- cartofi;
- produse de patiserie;
- terci, paste;
- orice băutură dulce;
- băuturi alcoolice.
După pierderea în greutate, trebuie ținute, o dată pe
săptămână, zile eficiente de post. În aceaste zile se consumă doar alimente
proteice și se vor bea aproximativ doi litri de lichid fără zahăr. Este permis
să se mănânce legume (crude sau fierte).
Există mai multe soiuri de zile de post:
Zi de post pe carne.
O zi se poate mânca doar carne slabă sub formă fiartă sau
fiartă. Trebuie
împărțit în porții uniforme și mâncat pe tot parcursul zilei. Îți poți potoli
foamea cu legume cu conținut scăzut de calorii (roșii, varză, castraveți).
Seara, dacă se dorește, se lasă să bea 250 de grame de kefir cu 1% grăsime.
O zi pe kefir
Pentru o zi trebuie să se bea un litru și jumătate de
kefir. Dieta poate fi variată cu 3-5 mere și să se consume apă în cantități
mari.
Ziua de descărcare pe pește
Se poate consuma merlucius, somon, pelengas, somon roz și
crap de argint. Meniul
proteic al zilei constă din 600 de grame de pește gustos. Pentru a scăpa
de senzația de foame se va consuma apă cu lămâie sau apă cu ghimbir. Se poate
începe dimineața cu un ceai verde.
Dieta proteică timp de 14 zile:
Ziua 1
Mic dejun – 270 ml băutură cu cafea.
Prânz – 1 lingură lapte copt fermentat, 2
ouă, 130 g varză fiartă.
Cină – 250 g pește fiert cu bulion.
Ziua 2
Mic dejun – 230
ml suc de fructe fără zahăr, 2 ouă prăjite fără ulei.
Prânz – 170 g
pește, 120 g sfeclă.
Cină – 200
g chefir, 200 g carne de iepure.
Ziua 3
Mic dejun – 4 ouă de prepeliță, 270 ml ceai
neîndulcit.
Prânz – 180 g
pui la abur, 100 g dovlecel fiert, 1 grapefruit.
Cină – 2 ouă, 170 g carne de vită cu conținut scăzut de
grăsimi, 125 g salată de legume proaspete.
Ziua 4
Mic dejun – 270
ml ceai fără zahăr, 20 g brânză, 10 g unt.
Prânz – 2
morcovi fierți, 150 g friptură de somon, 150 g fructe proaspete.
Cină – 1 lingură lapte copt fermentat, 25 g brânză.
Ziua 5
Mic dejun – 1
morcov crud, 270 ml ceai neîndulcit.
Prânz – 1
pahar iaurt, 250 g carne de porc cu legume, 1 banană. Cină – 1 lingură chefir, 1 ou, 25 g brânză.
Ziua 6
Mic dejun – 250
ml ceai neîndulcit, 2 ouă, 15 g ciocolată neagră.
Prânz – 170
g carne de iepure fiartă, 150 g salată de legume, 1 lingură smântână.
Cină – 100
g morcovi cruzi, asezonați cu ulei vegetal, câteva ouă fierte tari.
Ziua 7
Mic dejun – 270
ml ceai, 4 ouă de prepeliță, 15 g ciocolată neagră.
Prânz – 170
g carne de vită, 120 g hrișcă, 2 mere sau 1 banană.
Cină – 2
ouă, 100 g pește, 1 lingură chefir, 150 g legume.
Ziua 8
Mic dejun – 270
ml ceai, 4 ouă de prepeliță, 15 g ciocolată neagră.
Prânz – 170
g carne de vită, 120 g hrișcă, 2 mere sau 1 banană.
Cină – 2
ouă, 100 g pește, 1 lingură chefir, 150 g legume.
Ziua 9
Mic dejun – 250
ml de ceai, 2 ouă, 15 g ciocolată neagră.
Prânz – 170
g carne de iepure fiartă, 150 g salată de legume, 1 lingură smântână.
Cină – 100
g morcovi cruzi, asezonați cu ulei vegetal, câteva ouă fierte tari.
Ziua 10
Mic dejun – 1
morcov crud, 270 ml ceai.
Prânz – 1
pahar iaurt, 250 g carne de porc cu 250 g legume, 1 banană.
Cină – 1
lingură chefir, 1 ou, 25 g brânză.
Ziua 11
Mic dejun – 270
ml ceai neîndulcit, 20 g brânză, 10 g unt.
Prânz – 2
morcovi fierți, 150 g friptură de somon, 150 g fructe proaspete.
Cină – 1 lingură lapte copt fermentat, 25 g brânză.
Ziua 12
Mic dejun – 4
ouă de prepeliță, 270 ml ceai neîndulcit.
Prânz – 180 g
pui la abur, 100 g dovlecel fiert, 1 grapefruit.
Cină – 2 ouă, 170 g carne de vită cu conținut scăzut de
grăsimi, 125 g salată de legume proaspete.
Ziua 13
Mic dejun – 230
ml suc de fructe fără zahăr, 2 ouă prăjite fără ulei.
Prânz – 170
grame pește, 120 grame sfeclă.
Cină – 200
g chefir, 200 g carne de iepure.
Ziua 14
Mic dejun – 270 ml băutură cu cafea.
Prânz – 1 lingură lapte copt fermentat, 2
ouă, 130 g varză fiartă.
Cină – 250 g pește fiert cu bulion.
Surse:
sfatui.ro