Murături, conserve

Se aleg legume sănătoase, fără defecte vizibile (pete, zone moi sau mucegăite).

Legumele se spală bine în mai multe ape reci, pentru a îndepărta eventualele substante chimice cu care au fost stropite.

O saramură mai diluată la murături poate compromite întreaga serie.

În primele zile zeama se tulbură – semn că începe fermentația. După 2-3 săptămâni, moarea se va limpezi de la sine.

Dacă este cald în cămară, borcanele pot fâsâi (elimină gaze). Se pot deschide și închide la loc.

Dacă fac „floare” (mucegai) se poate fierbe o nouă saramură, care să o înlocuiască pe cea veche (se scurge, se clătesc murăturile cu apă rece, se pun înapoi în borcan și se acoperă cu noua saramură).

Dacă moarea (saramura fermentată) dă semne de „băloșire” trebuie vânturate (pritocite) murăturile. Se deschid capacele, se scurge moarea într-un castron, după care se toarnă la loc. Acest proces oxigenează saramura.

La murături se folosește sare grunjoasă, neiodată (se numeste „Sare pentru industria alimentară”)

Hreanul, cimbrul, boabele de piper, frunzele de dafin și bețele de mărar uscat nu sunt doar simple „arome și condimente”. Ele contribuie la buna păstrare a conservelor de legume, de exemplu hreanul conferă fermitate castraveților și gogoșarilor, îi păstrează crocanți (de aceea nu se pune hrean la varza murată care va fi folosită la făcut sarmale) și păstrează culoarea frumoasă a bulionului.

Este recomandată saramura rece (chiar dacă a fost fiartă, ea se lasă la răcit) pentru a nu înmuia legumele.

Recipientele (și capacele acestora) în care urmează să fie păstrate murăturile și conservele de legume se spală și sterilizează.

Este de preferat îmbutelierea conservelor în borcane mai mici (după caz) și sa fie deschise treptat, pe măsură ce se consumă. Daca cumva unul se strică nu e paguba mare.

Recipientele trebuie adaptate la numărul de membri din familie. Pentru 2-3 persoane este recomandat ca zacusca să fie pusă în borcane de 400 ml, iar murăturile în borcane de 1,5 – 2 l.

Într-un butoiaș de varză murată de 30 l încap 9 verze.

Zacusca (ca si gemurile si dulceturile) fierbe mai usor si mai repede în cratițe largi de minimum 40 cm în diametru. Viteza de evaporare a apei este crescută și zacusca scade mai repede dacă oala are suprafața mare.

Un timp mai scurt de fierbere al zacuștii poate compromite întreaga serie

Se folosesc oale separate pentru dulceața și zacuscă (mirosul de ceapă rămâne în porii cratiței).

Se asigurtă un spațiu potrivit de depozitare al acestor recipiente: o cămară ventilată și răcoroasă, o pivniță uscată etc.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu