joi, 30 septembrie 2021

Gem de pere

2 borcane de gem de pere

Ingrediente

1 kg pere, 100 g zahăr, 100 ml apă, scorțișoară, cuișoare, vanilie, anason stelat, lămâie, un praf de sare.

Mod de preparare

Perele nu trebuie decojite deoarece în coajă este concentrată pectina – agentul natural de îngroșare (gelificare) a gemului. Se spală perele, se curăță și se taie în sferturi, apoi fiecare sfert se taie în 3-4 bucăți. Se pun perele curățate în apă cu zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea. Se cântărește zahărul, se pregătește lămâia și mirodeniile: batoanele de vanilie și scorțișoară, cuișoarele și stelele de anason. Se pun într-o cratiță zahărul, apa și toate mirodeniile. Deasupra se așează perele. Se pune cratița la foc mediu și se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea. Se fierbe acest gem de pere circa 20 minute, amestecând din când în când. Perele trebuie să fie moi, bine fierte. Se scot batoanele de scorțișoară și vanilie, anasonul și cuișoarele. Se lasă doar 1-2 cuișoare. Cu un mixer vertical se dau 2-3 impulsuri, ca să se transforme totul într-o pastă fină. Cratița cu piureul obținut se pune înapoi pe foc și se mai fierbe 2-3 clocote. Gem de pere este gata când este legat. Și-a păstrat o culoare frumoasă, deschisă, apetisantă. Se pune gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele. După răcire, poate fi pus în cămară.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu