2 borcane de gem de pere
Ingrediente
1 kg pere, 100 g zahăr, 100 ml apă, scorțișoară,
cuișoare, vanilie, anason stelat, lămâie, un praf de sare.
Mod de
preparare
Perele nu trebuie decojite deoarece în coajă este
concentrată pectina – agentul natural de îngroșare (gelificare) a gemului. Se
spală perele, se curăță și se taie în sferturi, apoi fiecare sfert se taie în
3-4 bucăți. Se pun perele curățate în apă cu zeamă de lămâie pentru a preveni
oxidarea. Se cântărește zahărul, se pregătește lămâia și mirodeniile: batoanele
de vanilie și scorțișoară, cuișoarele și stelele de anason. Se pun într-o
cratiță zahărul, apa și toate mirodeniile. Deasupra se așează perele. Se pune
cratița la foc mediu și se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în
ea. Se fierbe acest gem de pere circa 20 minute, amestecând din când în când.
Perele trebuie să fie moi, bine fierte. Se scot batoanele de scorțișoară și
vanilie, anasonul și cuișoarele. Se lasă doar 1-2 cuișoare. Cu un mixer
vertical se dau 2-3 impulsuri, ca să se transforme totul într-o pastă fină.
Cratița cu piureul obținut se pune înapoi pe foc și se mai fierbe 2-3 clocote. Gem
de pere este gata când este legat. Și-a păstrat o culoare frumoasă, deschisă,
apetisantă. Se pune gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele. După
răcire, poate fi pus în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu