4-5 borcane de 800 ml de gogoșari în oțet
Ingrediente
3 kg gogoșari (cântăriți după curățire și feliere), 350
ml oțet de 9 grade, 250 g zahăr tos, 90 g (minimum 75 g) sare grunjoasă, neiodată,
pentru murături, 1 vârf de cuțit conservant (opțional), boabe de piper, frunze
de dafin, fâșii de hrean, frunze de țelină.
Mod de
preparare
Se spală și se curăță gogoșarii de cotoare și semințe, apoi
se taie în felii de circa 1 cm lățime. Se curăță o bucățică de hrean de 10 cm și
se taie în fâșii lungi. Într-un castron se amestecă oțetul cu sarea și zahărul.
Se agită bine cu o lingură, până s-au dizolvat toate cristalele. Sarea
este neiodată, grunjoasă, specială pentru murături. Nu se pune apă deloc,
pentru că zeamă vor lăsa gogoșarii. Se pune un vârf de cuțit
de salicil (conservant). Salicilul are aceeași substanță activă ca și
aspririna, care este acid acetil-salicilic. Se așează feliile de gogoșar
într-un castron încăpător și se toarnă peste ele saramura, foile de dafin, lingura
de boabe de piper și fâșiile de hrean. Se frământă ușor cu mâinile (fără să se zdrobească
feliile de gogoșar) și se acoperă castronul cu o cârpă de bucătărie (sau cu o
pungă de plastic) și se lasă așa 12 ore, la temperatura camerei. După 12 ore
gogoșarii au lăsat zeama, s-au înmuiat un pic și încep să aibă aspect de
muratură. Se așează în borcane mai întâi fâșiile de gogoșari și hrean și apoi se
toarnă zeama, până sus. Dacă cumva gogoșarii nu lasă destulă zeamă, se poate
completa cu oțet (nu cu apă). Boabele de piper rămase pe fundul castronului se
împart egal în borcane. Se închid borcanele cu capacele cu filet sterilizate și
se pun în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu