luni, 28 iunie 2021

Pepeni în oțet, cu castraveți murați - pickles sau murături asortate

4 borcane de 650 ml cu pepeni în oțet

Ingrediente

500 g pepeni verzi mici (lubenițe) feliate, 500 g castraveți tăiați rondele, 200 g morcov rondele, 200 g țelină bastonașe (rădăcină), 100 g ceapă taiată rondele, 5-6 căței de usturoi, 2-3 fâșii de hrean, 2 ardei iuți mici, 4 bețe de mărar uscat, 4 rămurele de cimbru, 3-4 lingurițe boabe de muștar sau 2 lingurițe pudră de muștar,

Saramură cu oțet: la 1 l de apă, 25 g sare neiodată (grunjoasă, de murături, 30 g zahăr, 450 ml oțet de masă.

Mod de preparare

Se spală și se scurg pepenii și castraveții. Se taie pepenii în felii  mai grosuțe. Castraveții se taie în rondele mai groase și se așează în castron peste feliile de pepene. Morcovul și telina se taie în rondele, respectiv bastonașe. Ceapa se taie în rondele. Peste pepenii și castraveții din castron se adaugă morcovii, țelina, ceapa și cățeii de usturoi. Se amestecă delicat, cu mainile. Se păstrează 4-5 rondele de ceapă pentru așezat la fundul borcanelor. Borcanele si capacele trebuie să fie curate, spălate si scurse. Borcanele pentru muraturi nu trebuie sterilizate. Pe fundul fiecărui borcan se formează câte o coroniță compusă din crenguțe de mărar, cimbru și câte o fâșie de hrean. Se pun și câteva bastonașe de țelina, rondelele de ceapă și se presară boabele de muștar. Se împarte mixul de legume tăiate între borcane și se îndeasă bine. Se introduc și fâșii de hrean și ardei iuți întregi pe laterale. Deasupra se pune o coroniță de mărar uscat, cimbru, hrean și câte o frunză de țelină verde. Pentru saramura cu oțet, la 1 l de apă am pus 25 g sare, 30 g zahăr și 450 ml de oțet. În total rezultă circa 1,5 l de saramură cu oțet. Pentru 1 borcan de 640 ml sunt necesari circa 300 – 350 ml de saramură cu oțet. Se pune apa la fiert într-o oală, împreună cu sarea și cu zahărul. Când începe să fiarbă se adaugă oțetul și se stinge focul. Sarea trebuie să fie specială pentru murături (neiodată,,. grungoasă). Se lasă saramura 5 minute la racit iar apoi, cu ajutorul unui polonic, se toarnă, fierbinte, peste pepenii și castraveții din borcanele așezate pe o tavă metalică. Metalul ajută la disiparea căldurii, preluând-o și eliminând șocul termic, care ar putea duce la pleznirea borcanelor. Se lasă borcanele să se răcească încet, timp de 24 de ore. De-abia a doua zi se înșurubează capacele și se pun în cămară. Aceste murături au nevoie de 4-6 saptamani pentru a se mura și rezistă foarte bine și peste 1 an.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu